Thanksgiving UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Thanksgiving UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan VIlhelmsen 
Thanksgiving UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 46 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. januar 2024
Distributør: SF Studios
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Gys, Mysterie, Drama
Biograf premiere: 30. november 2023
 
Instruktør: Eli Roth
Manuskript: Jeff Rendell, Eli Roth
Producere: Gary Barber, Roger Birnbaum, Greg Denny.
Fotograf: Milan Chadima
Klip: Michel Aller, Michele Conroy
Musik: Brandon Roberts
 
Skuespiller:
Patrick Dempsey som Sheriff Eric Newlon
Ty Olsson som Mitch Collins
Gina Gershon som Amanda Collins
Karen Cliché som Kathleen
Nell Verlaque som Jessica Wright
Rick Hoffman som Thomas Wright
Derek McGrath som Borgmester Cantin
Jalen Thomas Brooks som Bobby
 
Beskrivelse: 
Filmen Thanksgiving begynder med et Black Friday udsalg i den lille amerikansk by Plymouth, der går helt galt. En stor menneskemængde står linet op foran det store RightMART varehus for at få fat i de annoncerede slagtilbud, da ejerens datter og hendes venner sniger sig ind ad bagdøren for at købe det de skal have. Det får den ophidsede folkemængde til gå amok og smadre vinduespartiet og en vagt på vejen for at komme ind. Indenfor fortsætter hysteriet og de hensynsløse kunder ender med at få mere end ét menneskeliv på samvittigheden i deres kamp for at få fat i de bedste tilbud. Et år efter hvor den lille by er ved at komme sig over tragedien, modtager vennegruppen en dag MMS’er fra en ukendt afsender med et foto af et veldækket bord med deres og andres navne på bordkortene, navne på personer, som på en eller anden måde var medskyldig i sidste års tragedie. Det varer herefter ikke længe før det første offer dukker op på et nyt foto af bordet, og mens myrderierne fortsætter, begynder vennegruppen at gætte på hvem morderen er, samt frygte for hvem af dem, der bliver det næste offer for den maskerede hævner.
 
Thanksgiving UHD 4K blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray

Den amerikanske gyserinstruktør Eli Roth, tager os i filmen af samme navn med til en vanvittig splattergyser baseret på Thanksgiving traditionen i USA. Som en parodi eller måske mere hyldest til Scream og Halloween filmene har man her forsøgt at skabe en ny franchise (Thanksgiving 2 er allerede i produktion), som med gys kombineret med ungdommelig dumhed og sexet kådhed forsøger at lokke målgruppen i biografen. Og jeg vil sige at det er lykkedes, for Thanksgiving rammer spot on med masser af splattergys, horror og ikke mindst masser af sort humor. Humoren gør at det trods adskillige jump scares sjældent bliver for uhyggeligt, men er til gengæld medvirkende til mange sikkert vil se filmen igen og igen for at genopleve gyset og grine lidt af de groteske scener. Jeg vil dog som en lille advarsel sige, at der ikke er sparet på blod, afhuggede lemmer og klamme måder at dø på, så filmen er absolut ikke for sarte sjæle. Som et lille kuriosum kan det nævnes at Eli Roth i 2007 lavede en trailer/kortfilm med samme tema og titel, som var inkluderet i Quentin Tarantino og Robert Rodriguez Grindhouse dobbelt-film udgivelse. Der skulle altså gå 16 år inden Eli Roth fik mulighed for at lave den fulde Thanksgiving film.

Udover Patrick Dempsey og Gina Gershon er der ikke mange kendte ansigter blandt de medvirkende skuespillere, men de spiller alle udmærket i en gyser komedie som denne, så trænger du til et godt gyser-grin, som ikke kræver den store hjerneaktivitet, kan Eli Roths Thanksgiving helt klart anbefales.
 
Billedsiden på denne 2160p/Dolby Vision UHD udgave af Thanksgiving fremstår virkelig flot med skarpe, detaljerede billeder med høj kompleksitet og tydelige huddetaljer og tekstilteksturer, især i de mange – ofte blodige nærbilleder. Farverne er behageligt naturlige med lejlighedsvise glimt af primærfarver både indenfor og udendørs under f.eks. den store Thanksgiving parade. 2016p opløsning på UHD disken giver billedsiden et højt niveau af klarhed og detaljerigdom, mens Dolby Vision / HDR bidrager til at udvide farvespektret betydeligt, og bringer varme og dybde til billedsiden, samt sørger for at det altid er let at orientere sig i de mørkere scener. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl.
 
Thanksgiving leveres på UHD med et 5.1 DTS HD-MA lydspor, som udnytter surround formatet til fulde, f.eks. i den indledende scene fra RightMART, hvor man lydmæssigt befinder sig midt i menneske-kaosset til de mere stille, men gysende scener, hvor morder eller offer lister sig rundt i lokalet og knirkende døre eller dørbrædder bidrager til uhyggen. Der er masser af gode og præcise retningspanoreringer i samtlige surroundhøjtalere, fra skud eller fra flyvende våben og samtidigt er der godt med gang i LFE-kanalen når det kræves. Dialogen fremstår overalt klart, tydeligt og centreret i lydbilledet, så alt i alt et godkendt lydspor der sikkert kunnet have været fremragende i et Dolby Atmos-mix.
 
Ingen ekstramateriale på denne udgave
 

Tak til SF Studios

Anmeldelse skrevet april 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser