Anmeldelse Af Udstyr / Lyngdorf MP50
Lyngdorf MP50 biggest and most detailed review
Der findes ikke mange dybdegående anmeldelser af Lyngdorf MP50, og slet ikke nogen på dansk. Derfor bringer vi her på biojensen.dk den mest dybdegående anmeldelse af den dansk-designede OG dansk-producerede “enhjørning”, som alle har hørt om, men ikke set: Lyngdorf MP50. Anmelderen er den mangeårige Biojensen fanboy, Morten Stjernholm, Direktør hos AV distributøren ImagoSonas og dolby certificeret studieteknikker / lyddesigner / tonemester / underviser i gennem 25 år.
 

State of the art har brug for et statement fra tid til anden!

Tilbage i 2008 lancerede Denon et rigtig flagskibsprodukt. Nemlig Denon A1HD Pre og en 10 kanals monster effektforstærker med typebetegnelsen POA-A1 (de lavede også en integreret A1 forstærker). Disse produkter var konstrueret totalt kompromisløst, og skulle vise hvad denon ingeniørerne kunne præstere hvis de blev sluppet løs med frie hænder. Resultatet var ret enestående, og gør stadig den dag i dag mangt en entusiast blød i knæene, mig selv inklusive. A1HD processoren var min indgang til den seriøse ende af surround og HIFI i hjemmet, og gjorde mig forevigt forkælet og spoleret.

Siden A1 æraen er der ikke set nogen produkter i denne ”super-premium” klasse. Da ATMOS og UHD HDR blev tilgængeligt, var der ingen upgrade muligheder til denne Denon super processor, og jeg endte derfor med en Marantz AV8802A, hvilket på mange måder, føltes som en nedgradering på fundamentale, lydmæssige punkter.

Markedet for surroundforstærkere bugner med produkter der er proppet til bristepunktet med de nyeste teknologier, og derfor skiftes ud i et hastigt tempo. Den seneste tech til den laveste pris er det der driver markedet, hvilket har medført en utilsigtet bagside: Kvaliteten er ganske enkelt faldende! Teknikken opdateres så hurtigt, at de mindre entusiast producenter har svært ved at holde deres produkter up to date, da udviklingstiden er lang og tilgængeligheden af de nye chipsæt ofte er begrænset.

I min erfaring er det ikke ualmindeligt at de efterhånden super avancerede surround forstærkere er fyldt med så meget digital processing i en pærevælling med analoge kredsløb, højfrekvente video kredsløb, netværk og wifi at det næsten er umuligt at sikre en ægte audiofil oplevelse hvis de ikke opbygges helt kompromisløst. Faktisk chokerer det mig, at top produkter fra stolte producenter som f.eks Marantz, Onkyo, Yamaha og Denon accepterer et niveau af processor støj der før i tiden ville være helt uacceptabelt. Det høres måske ikke når du ser en “hårdtpumpet” action film der er mixet alt for højt, men er tydeligt i en stille, følsom scene eller når du lytter til rigtig, dynamisk musik med fine detaljer.

Premium markedet for AV Processorer (der er til at spare op til) for den seriøse entusiast, topper med produkter som f.eks Marantz AV8802A/8805 der koster omkring 30.000.-. Disse produkter har alt, incl støj problemer.. Dette kan overkommes ved at bruge smarte “pure direct” modes, på bekostning af f.eks rumkorrektion og bass management… og så er man jo egentlig lige vidt! (“pure direct”, er jo i virkeligheden en fallit-erklæring, der handler om at man ikke har kunne levere den kvalitet man gerne ville, og derfor må gå på kompromis for at levere en tilstrækkelig audiofil standard….)

Hvor kan man så kigge hen, hvis du er filmentusiast med hang til nyeste formater, og samtidig insisterer på at producenten tager musik seriøst nok til at du ikke behøver at have TO anlæg for at få tilfredsstillet dine forventninger til kvalitet?

Fra 20-30.000 kroners klassen, der for de fleste mindst er en månedsløn efter skat, sker der et gevaldigt hop, til et niveau hvor du kan vælge imellem at købe en ny Renault Twingo eller din nye surround hifi processor. Vi er i laget omkring 90.000 danske kroner, hvor en af de mest interessante, surround pre-forstærkere i verden hører hjemme, nemlig den dansk konstruerede og dansk producerede Lyngdorf MP50 der er landet på din anmelders testbænk, hvor jeg nu vil tage jer igennem hele oplevelsen, indtryk, fordele og ulemper.
 

Danske Lyngdorf, en digital pioneer.

Navnet Lyngdorf burde klinge velkendt i enhver audiofils ører, da Peter Lyngdorf såmænd er ejer af HIFI-Klubben, tidligere medejer og bestyrelsesformand i NAD, ejer af DALI og mange andre firmaer i HIFI branchen. Lyngdorf består af to forskellige brands der markedsføres hver for sig, nemlig Lyngdorf og Steinway-Lyngdorf der er husets eksotiske brand i partnerskab med selveste Steinway, producent af nogle af verdens bedste klaverer.

Lyngdorf tog tidligt en beslutning om at satse på digital teknologi, og har blandt andet pioneeret det patenterede rum-korrektionssystem “roomperfect” der går mange skridt videre end systemer som f.eks Audyssey, Anthem Room Correction, Dirac Live med flere.

Satset på ren digital opbygning af produkterne er i en klasse helt for sig selv. I den eksotiske prisklasse er Lyngdorf nærmest klassens sorte får, der ikke går så meget op i slange-olie, ekstrem vægt, men lader deres avancerede DSP teknologi og ingeniørkunst tale for sig selv.

Succes kriteriet for Steinway-Lyngdorf anlæg er at kunden ikke skal kunne høre forskel på et steinway flygel og et Steinway-Lyngdorf anlæg, der spiller en optagelse af det selvsamme steinway flygel i det samme rum, - og det er her en af de fundamentale forskelle i tilgangen til lyd har sit udspring. Man skal ikke tro, - man skal vide!

Lyngdorf har længe haft sin plads på stereo scenen, men hvad sker der når firmaet konstruerer en surround pre med roomperfect teknologi i op til 16 kanaler?
Det er målet at formidle til dig for denne anmelder, hvor jeg har sat en weekend af til at teste Lyngdorf MP50, venligst udlånt af HIFI klubben i holbæk.
MP50 er baseret på Steinway-Lyngdorf processoren P200.
 

I Kasssen

I kassen finder vi en slank og ganske hæderlig ergonomisk remote der både kører RF og IR, hvilket er perfekt, da mit test rack står i et tilstødende rum til hjemmebiografen. Med RF kan der sendes styresignaler igennem f.eks en væg. Usædvanligt for processorer finder man også en separat kasse med et mikrofonstativ, og en kalibreret målemikrofon med et løst XLR kabel.
 
Som en lækker detalje medfølger der også et rackmount hvis man ønsker at rackmontere MP50. Dette gøres helt enkelt ved at skrue “rack-ørerne” på i bunden af forstærkeren hvor der er huller til formålet. Der skal altså ikke fjernes skruer, og det er super nemt at montere. Smart! Jeg kan allerede lide lyngdorfs måde at tænke på og fornemmer at gode ting må være i vente.
 
Til sidst udpakker jeg selve processoren, og bliver faktisk overrasket over hvor let den er med sine kun 10 kilo. Design og finish er i topklasse og helt enkelt. To store drejeknapper med en tung og meget lækker trinløs volumen kontrol og rigtigt glas foran displayet, der står helt skarpt og enkelt med to linjers skarp information. Smukt og enkelt design, helt unikt for en surround processor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Test setuppet:

I mit vanlige setup sidder en Marantz AV8802A, der driver to styk NAD M27 effektforstærkere med hver 7 kanaler. Det er forstærkere bygget på moderne class-D teknik med Hypex ncore moduler der kan levere op til 700 watt dynamisk effekt i 4 ohm. Forstærkerne driver mit elskede M&K højttaler setup bestående af 3x S300 fronter, 2 x S300T tripoler til LR surround, 2 x MP300 rear surround, og indbygget i loftet sidder 4 x IW150 (indbygnings versioner af den berømte S-150). Normalt vil man anbefale minimum 2 subwoofers placeret i hjørnerne i rummet, men møbler og et asymmetrisk rum gør det ikke muligt for mig at have to subwoofers, og jeg må “nøjes” derfor med en større professionel Genelec 7071 subwoofer der er bestykket med 2 x 12” bas enheder i et 82 kilo tungt kabinet. Der er altså nok power til at kunne spille ved fuldt referenceniveau og håndtere fuld udstyring i alle kanaler. Setuppet er med andre ord en 7.1.4 Dolby ATMOS konfiguration der er et mixe-rum værdigt.

Det store problem med dette setup er altså bas integrationen, der er ekstra vanskelig at få styr på med kun en subwoofer. Det er lige et job for et avanceret rumkorrektions og bas management system som det Lyngdorf påstår at de har i roomperfect systemet. Fra mine tidligere erfaringer med 8802A forstærkeren er det næsten umuligt at få en helt perfekt bas integration hvor subwooferen i sig selv ikke høres og overgangen til “satellitterne” er helt lineær. Jeg har sågar været i vilde diskussioner med konen om at bygge stuen om, så den blev mere bas venlig, f.eks ved at lave hele den ene endevæg om til en stor bass-trap…. Selvsagt, faldt det ikke i specielt god jord, og jeg måtte selv lave mad i 3 dage ;-)
 
 

Kilder:

Det bliver aldrig bedre end mediet lyd og billede kommer fra. Derfor er jeg en “kilde-fyr” der holder af fysiske media primært for kvaliteten, men også af mange andre forskellige grunde som jeg ikke skal/bør filosofere over her. Jeg er ekstremt spændt på at høre hvad MP50 kan gøre for det setup, og får hurtigt rigget forstærkeren til med alle de forskellige kilder, så testen vil reflektere mit setup. - Oppo UHD-205 Universal bluray afspiller m.m. via HDMI
- Oppo UHD-203 (REGION A) Universal disk afspiller m.m. via HDMI
- Apple TV 4 via HDMI
- Panasonic DMR-BCT84 DVB-C receiver / DMR / Player via HDMI
- Technics SL-1200GAE pladespiller (står i selve stuen) via en RIAA amp tilsluttet en extern RME ADI-2Pro AD converter via AES/EBU
- Sony HAP-Z1ES “audiofil iPod” via USB,
- Sony R700 DAT maskine via SP/DIF (ja, en DAT...mmm)
- Marantz 7001KI SACD afspiller via optisk TOSLink. (står i selve stuen) Til sidst tilslutter jeg også det digitale zone B SPDIF output som jeg har tænkt mig at bruge til hovedtelefoner i det tilstødende rum via Oppo UHD-205 afspillerens indbyggede DAC og hovedtelefon udgang. Med det setup er jeg sikker på at få testet alle mulighederne i MP50`eren. Slutteligt tilslutter jeg MP50`eren til husets netværk med et ethernet kabel.         
 

Setup:

Selve opsætningen af MP50 er ganske enkelt noget af det bedste og mest fleksible jeg har set. Lad os dvæle ved det et øjeblik: Så snart der er strøm på MP50, så får den en IP adresse på netværket, og kan via bonjour findes som en enhed på netværket. mp50.local tager dig direkte til hovedmenuen på et meget overskueligt setup interface. Det første jeg gør er at opdatere softwaren til version 3.09, b.la med nogle små forbedringer til roomperfect. Opdateringen leveres direkte over internet og går rigtig hurtigt. MP50 genstarter, og er nu klar til at jeg endelig kan komme i gang med at sætte op.

Konfiguration af inputs:

Man kan opsætte inputs helt som man ønsker og kombinere dem som man vil. Jeg besluttede mig f.eks for at alle mine lydkilder skulle benytte apple TV som billedkilde. På den måde kan man se pausefisk under musik. En kilde kan også være et internetradio preset der får tildelt sin helt eget input.. Perfekt at konen bare kan tænde forstærkeren og dreje hen på Radio 24-7 uden at skulle rode med at gå ind i en medie player: 
 
 
 Hvert input kan yderligere have sin egen default niveau indstilling og sin egen default post processor (dolby upmixer f.eks) samt en unik “voicing” der er en ganske særlig EQ indstilling (som vi vender tilbage til). Man kan tilmed stille et delay for hvert input for at kompensere for forskellige kilders behov for lip-sync. Hvis du er et “præcisions menneske”, vil du have opdaget at der er forskel på den nødvendige delay kompensation hvis du ser en Dolby VIsion UHD disk i 24p i forhold til en standard bluray. Med MP50 kan du lave flere versioner af inputtet til din bluray afspiller hvis du vil, med hvert deres delay pre-indstillet! Genialt tænkt, og en kærkommen facilitet i mit setup, hvor AV8802A forstærkerens begrænsning på 8 samtidige konfigurerede inputs og EN delay indstilling faktisk er for lidt.

Højttaler konfiguration:

I speaker setup menuen konfigureres hvilken type højttaler setup man vil lave. MP50 understøtter Auro 3D, Dolby Atmos og DTS:X med op til 4 subwoofere og en dedikeret LFE. Der er 12 XLR outputs til hoved kanalerne og yderligere 4 aux outputs der kan konfigureres f.eks til “height” kanaler, 9.1.4 setups, flere subwoofere m.m. Hvordan det er anvendes vises overskueligt i grafikken. For hver højttaler angives størrelsen, og systemet foreslår herefter en delefrekvens hvor subwooferen tager over. Har man kraftige subwoofere der er placeret som “boundary” woofers, er det muligt at køre med temmelig høje delefrekvenser, og bestemme om man vil bruge naturlig “roll-off”. 
 
 
Med høj delefrekvens er det muligt at “aflaste” mindre højttalere og forstærkere således at der kan opnås større headroom. Jeg har oplevet det i aktion med lyngdorfs mindste anlæg bestående af en TDAI-2170 forstærker med to aktive BW-2 woofers og deres MH-2 mikro sattelit højttalere. I dette system køres der med en delefrekvens så høj som 400hz! Ikke desto mindre lyder systemet rigtig godt, uden nogen tegn på at wooferne spiller så højt op. Resultatet er et meget kompakt system der har stort headroom og kan spille overraskende højt. I mit test setup vælger jeg at køre med delefrekvenser sat efter mine erfaringer ved tidligere udmålinger med andre systemer, og krydser fingre for at roomperfect får det til at fungere..

RoomPerfect Kalibrering:

Lad mig starte med at sige at jeg altid har hadet rumkorrektions systemer fra mine erfaringer i studiet, hvor vi altid endte med at slå sådanne systemer fra, fordi vi simpelthen ikke stolede på det vi hørte, eller oplevede mærkelige fase-artefakter fra filtrene der blev brugt i systemerne.
På hjemmefronten, hvor stuen bestemt ikke er en akustisk juvel, har jeg måtte sande at rumkorrektion som audyssey i min AV8802A leverer en forbedring, og at jeg foretrækker det slået til (bortset fra når det giver hørbar hvine-støj). Så det er med en vis skepsis at jeg går i gang med kalibreringen med roomperfect, med al det salgsgas jeg har hørt om systemet, kan det umuligt leve op til forventningerne.

Allerede ved tilslutning af den medfølgende professionelt udseende målemikrofon, får man indtryk af at lyngdorf nok tager rumkorrektion mere alvorligt end de fleste. Det rigtige mikrofon stativ står i skærende kontrast til den fesne audyssey mikrofon der fulgte med min AV8802A og en “pap raket” som stativ. Jeg kan nemt forlænge XLR kablet med endnu et kabel for at kunne nå rundt alle vegne i stuen, - noget der har været et irriterende problem med audyssey mikrofonens faste, og selvfølgelig 2,5 meter for korte kabel, der krævede at jeg skulle flytte hele mit rack som en anden idiot for at lave en kalibrering.. Længe leve balanceret XLR, HURRA!  

Setup af reference og subwoofer niveau:

Første del af kalibrerings processen handler om at sætte et referenceniveau for subwooferen, og her løber jeg ind i et problem: Selvom det er en professionel subwoofer med XLR input, så er niveauet der kommer ud af MP50 ganske enkelt alt for højt! Uanset at jeg har skruet helt ned for gain indstillingen på subwooferen så kan niveauet ikke blive lavt nok til at roomperfect vil acceptere lydtrykket. Der er desværre ikke nogen information i manual eller white papers om hvilken XLR gain standard MP50 kører, og der er heller ikke mulighed for at vælge imellem de forskellige professionelle gain standarder i selve processorens menuer, æv. Første streg på negativlisten er sat.

Efter lidt undersøgelser kan jeg regne ud at lyngdorf kører +24 db på deres XLR outputs, hvilket passer til deres egne SDA-2400 effektforstærkere. Det er yderst sjældent at støde på udstyr der kører +24 db, og NAD forstærkerne afslører da også, at de får også så hatten passer ved at stå og suse hørbart ud gennem højtalerne. Sus? fra en 100% digital MP50?
Grunden er naturligvis at den smule “hiss” der er, forstærkes 20 db ekstra p.g.a forskellen i gain struktur. Martin fra HIFI klubben i holbæk til undsætning! : De skaffer lige 12 stk passive XLR attenturatorer der kan dæmpe udgangen 20 db, hvorefter at niveauerne passer og der er styr på gain strukturen i systemet.

Efter at der er skabt “gain harmoni” i universet, er resten af processen lige til. Der er en pink-noise funktion til at verificere alle kanalerne er tilsluttet korrekt. En lækker detalje er at pink-noise signalet der sendes ud i kanalerne, fader blødt over hinanden, fra kanal til kanal, - et klart tegn på at ingeniørerne blærer sig med de overlegne SHARC DSP muskler i MP50, og har sat sig for at gøre sig umage.

Inden man går i gang med at køre roomperfect i første position, måler man afstanden fra mikrofonen der er placeres i ørehøjde i master positionen (læs: fars stol) , - og plotter afstanden ind for hver kanal, i det enkle og overskuelige webinterface. Smart! Dette gøres for hver fokus position, så systemet kender de præcise afstande og kan kompensere i timingen.

Jeg benyttede en lasermåler til at måle afstanden med, hvilket lyngdorf også anbefaler i manualen.
Måle signalerne der udsendes, er ikke den traditionelt brugte “pink noise” men derimod to distinkte signaler der benyttes for hver kanal to gange i kombination med udmåling af subwoofer i relation til de enkelte kanaler. 

Roomperfect setup:

Selve processen tager en del tid, da Roomperfect gerne vil konstruere en 3 dimensionel analyse af rummet og sikre at alle kanalernes overgang til subwooferen er helt glatte. Derfor gennemføres målinger i forskellige varierende positioner hvorved der opnås “room knowledge”. Man bliver ved indtil at der minimum er opnået 90% “room knowledge”. Herefter kan man kalibrere 3 yderligere fokus positioner, hvilket er ganske magisk.

Hver position tager ca. 10 minutter at gennemføre incl opmåling med laser og indtastning af afstande. På den måde kan man kan have op til 4 perfekt afstemte lyttepositioner! I mit tilfælde blev det til “fars stol”, venstre stol og højre stol. Hertil en position jeg kaldte DIVA(NESEREN) der er bagved den ideelle lytteposition i et hjørne i en sofa, hvor jeg godt kan lide at sidde og læse og høre casual musik.

Hele roomperfect setuppet tog ca 3 timer at lave, og foregår ved et ret højt lydtryk.
Jeg forlod rummet og overvågede processen på en laptop. Børn, hunde og koner skal ikke være hjemme under kalibreringen, ligesom et par ørepropper kan være en god ide.
Med kalibrering udført, dobbelttjekkede jeg lige niveauerne kanalerne i mellem med et SPL meter, og her må jeg sige at præcisionen skinner igennem. Alle kanaler sad lige i skabet uden behov for at lave nogle efterjusteringer af gain. Tillidsvækkende og en bekræftelse af, at det betaler sig med en ordentlig mikrofon og præcisions software.

Room perfect Procedure:

1. Måling af primær lytte position. Skaber fundamentet for den videre analyse af rummet.
2. 5 til 8 random målinger i varierende placeringer og højder skaber “room knowledge”
3. Når room knowledge er 90% kan man lave op til 3 ekstra fokus positioner der hver kræver separat afstandsmåling inden kalibrering.

Enhver efterfølgende ændring af højttaler setup kræver en helt ny roomperfect udmåling.
 

Så skal der lyttes:

Endelig tid til det som det hele handler om! … Men hvad skal være det første man introducerer en så fin gæst som Lyngdorf MP50 for?
Et action drøn af en film, high-res audio filer eller en følsom SACD, DVD Audio, pure audio Bluray, eller vinyl?

Jeg valgte det første og gravede den fantastiske plade “A quiet winter night” med norske HOFF Ensemble indspillet af Norske Lindberg frem via DNLA i OPPO afspilleren. Det er en utrolig fin 5.1 indspilning med perfekt balance, sublim dynamik, rumfornemmelse og skønne toner, der fyldte rummet på en tør, stram og meget neutral måde. Det eneste problem med den plade er at den er så god, at det tager et stykke tid at blive “af-klimatiseret” igen og klar til at lytte til almindeligt gode indspilninger (hvilket naturligvis er helt subjektivt for den enkelte!  ;-)

Chokerende forandring

Den ekstremt analytiske og neutrale lyd gav mig først en kortvarig skuffelse (der måske snarere var overraskelse over den markante forandring) Fra at have været vant til AV8802A erens farvning og “bumpede” rumkorrektion, til nu en ekstrem neutral og korrekt, super stram gengivelse i sammenligning med den noget mere “flagrende” lyd jeg havde været vant til. Det første der “sprang i ørerne” var bas integrationen og en fornemmelse af at baghøjttalerne var “forsvundet” S-300 fronthøjttalerne var pludselig blevet meget “større” med en endeløs dyb bas som om at de var smeltet helt sammen med den store subwoofer. Som gammel tonemester sad jeg og fik følelsen af igen at være på arbejde i studiet, hvor man helst arbejder i et kontrolleret rum, med fuldstændig lineær gengivelse. En nådesløs afslørende form for lytning, der ikke nødvendigvis giver afslappet nydelse, men derimod uden nåde afslører alle problemer i lyden. En anden umiddelbar effekt var, at jeg ikke lagde mærke til hvor højt jeg rent faktisk spillede. Når lyden er så clean, magtfuld. stram og ufarvet spilles der nemt langt højere end man tror.

Stammedans...it happens..

Kombinationen af lyngdorf præcision, NAD ncore forstærkere og M&K “studiemonitors” er en meget, meget neutral og nådesløst afslørende cocktail. Det skal siges at jeg med vilje valgte at lytte til MP50 så neutralt som muligt uden nogen form for ekstra processering af lyden via voicings (mere om dette senere). Herefter lyttede jeg til en masse forskellige random favoritter fra diverse kilder, i forskellige fokus positioner i både stereo, surround, og med og uden upmixere. Jeg legede også med nogle af de indbyggede voicings. Jo mere jeg lyttede jo mere euforisk blev jeg over at at opdage nye detaljer i ting jeg troede jeg kendte, og af selve formidlingen af musikken. Den strammeste bas nogensinde fra mit setup, helt roligt, bundsolidt stereo perspektiv, et mylder af små fine detaljer, formidlet med styrke, punch og endeløs power. Begejstringen voksede, og kulminerede til sidst med Safri Duos “athena” på CD med dolby upmixer slået til. Kombinationen af fin dynamik fra duoens percussion instrumenter, et stort bredt lydlandskab perfekt upmixet i en atmosfære omkring mig, krydret med smukke, naturligt lydende afrikanske sangtoner, sendte mig direkte ud i stammedans og “luft-percussion” i stuen. Der var fundet et helt nyt niveau af stramhed, detaljer og transparens i lyden, der er helt gennemgående for alt hvad jeg lyttede til. Transienter formidles med en hurtighed jeg ikke troede jeg kunne få bedre. Musik reproduktion er absolut godkendt. Her kan lyttes hifi på højt, højt niveau uden at gå på kompromis fordi du også vil se film og lytte til musik i surround.

Jeg synes altid selv det er skægt at gå på opdagelse i diverse plader som en anmelder lyttede til, så sidst i artiklen kan du finde en liste over alt det mere eller mindre random jeg har lyttet til under testen.

MP50 og film

Med film fortsatte de gode takter. Jeg lagde ud med Dunkirk (UHD BD, DTS HD MA 5.1 encode). Det er et imponerende soundtrack der fremstod med massiv, næsten voldelig dynamik i åbningsscenen med mere “umph” end jeg nogensinde har hørt den. Den normalt lidt “svampede” og buldrende bund (noget jeg egentlig havde tillagt subwooferen) var forvandlet til punch til dit fjæs og stram dynamik, hvor skud nærmest rammer dig i brystet med vægt og fylde. MP50 leverer med fuldstændig ophøjet ro uanset hvor komplekst eller subtilt lydmixet er. Fra ekstreme skift og dynamiske udladninger til absolut stilhed mærkes hvor kompetent en formidler der sidder i rack`et. Med den stille David Lynch film “the straight story” (DVD, Dolby Digital 5.1) oplever jeg for første gang nogensinde at kunne absorbere filmen fuldt og helt, uden distraherende baggrundsstøj og højfrekvent hvine lyd er det en helt ny oplevelse med et mylder af detaljer og nyt drama...vent... der er noget der alligevel hyler ganske svagt? …. Jeg har netop konstateret at jeg faktisk har lidt tinnitus.. der ikke længere overdøves af processor støj. WOW! Med den fornyede oplevelse af absolut stilhed (med en knivspids tinnitus ;-) , er det som om at man trækkes dybere ind i filmen der nu fremstår endnu mere følsom. Stilhed er stærkt i sig selv!  

Større, dybere, strammere, højere…

Den lydmæssigt skelsættende film “Gravity” efterlod mig med kæben hængende helt nede på maven. I det lufttomme rum benytter sound designeren Glenn Freemantle masser af dybe LFE effekter til at give os følelsen af hvordan lyduniverset må opleves inde i rumdragte i et lufttomt rum, hvor lyd kun transmitteres gennem luften i dragten. Disse føltes kontrollerede og stramme. Tidligere med AV8802A var det noget langt mere udefinerbart bulder, slusk og slask Aldrig har jeg hørt filmen udfolde sig så endeløst omkring mig i den konstante brug af atmos effekter og panoreringer der suger dig ind i filmen. Uanset hvor vi er, er lyden helt konsistent i mellem kanalerne. På trods af Sandra Bullocks konstante forsøg på at gøre filmen utroværdig som verdens mest u-professionelle astronaut i filmens første tredjedel, så jeg hele filmen til ende, totalt overrasket over den nærmest autoritært præcise formidling fra MP50`eren. Jeg overgiver mig hermed officielt og bukker mig i støvet for roomperfect systemet, der i min stue laver 12 perfekt rum korrigerede og bas integrerede kanaler i min lytteposition(er).... behøver konen egentlig en bil når alt kommer til alt?

Resultatet er, at pompøse lydspor uanset format, bliver leveret med utrolig præcision og homogenitet. Det gælder sådan set for alle formater, hvor hver eneste dråbe trækkes ud af det tilgængelige materiale. Selv dolby digital lydspor lyder bedre end nogensinde. De enkelte højttalere forsvinder og bliver til en lækker sammensmeltet omslutning af lytteren, - noget jeg aldrig har været i nærheden af at kunne opnå med 8802A forstærkeren, hvor kanalerne havde en tendens til at stikke mere ud. Hvis du nogensinde har prøvet at afspille pink noise test signaler igennem et surround setup, har du lagt mærke til at pink noise (der er alle frekvenser, lige højt) ændrer tonalitet i mellem kanalerne. Med roomperfect er disse forskelle stort set jævnet ud i lyttepositionen, hvilket er det der giver den homogene og præcise oplevelse. Kanalerne matcher hinanden utrolig flot i deres “timbre”.

På intet tidspunkt har jeg tænkt over at der er en subwoofer i systemet, andet end når buksebenene flagrer. 

Fokus positioner = fokus i din valgte stol

Jeg flytter mig rundt i de forskellige lytte positioner og forbløffes igen og igen over hvor effektivt systemet med fokus positioner er. Hver gang jeg vælger den udmålte lytteposition der hvor jeg sidder, falder lyden helt på plads med perfekt balance kanalerne i mellem.

Den rigtige udfordring for systemet er “diva(neseren)”, for her sidder man bag LR surround og 1 meter fra Back surround right. Når den rigtige udmålte fokus position vælges forbedres præcisionen i lyden markant, selv i denne vanskelige lytteposition. Det er genialt, og er blandt de ting som man kommer til at sætte virkelig pris på i længden. Skal man komme med en filosofisk eftertanke, så afslører den præcise levering hurtigt middelmådige lydmix, eller lydarbejde der ikke er helt i skabet. På den anden side, kan det meget vel være at jeg er “miljøskadet” på det punkt, fordi lydmanden i mig måske nemmere rives ud af selve oplevelsen af “faglige” årsager. En tømrer eller murer bliver vel også distraheret af en skæv fuge? Uanset, så har man tillid til roomperfect, fordi det lyder “så rigtigt” og naturligt. Skulle man ønske mere, så skulle det være mulighed for flere fokus positioner. For hvad når man sidder ved spisebordet eller står i det åbne køkken?.
 
 
 
    

 Voicings, imponerende, - men kikset at bruge

“Voicings” er muligheden for at skabe personlige klang indstillinger med en, - for consumer elektronik raffineret tonekontrol med 8 valgbare filtre der lægges på EFTER at roomperfect har gjort sin ting. I den professionelle verden kalder vi det en EQ (equalizer) . Forskellige voicings kan sættes som presets og tilknyttes inputs.

For os, der er forbi de fyrre, eller længere oppe i årene, vil man uvægerligt opleve lidt høretab med alderen i de høje frekvenser. Det kan voicings også bruges til at kompensere for.  
 
 
Filtrene er lowpass, highpass, low shelf, high shelf og parametric. Uden at gå i detaljen, giver det mulighed for at angribe en frekvensområde og hæve, sænke, fjerne og modellere lyden til dine personlige præferencer. Jeg fandt dog muligheden utrolig tung og irriterende at arbejde med, fordi at man ikke kan høre ændringerne i realtid. Man kan lave en ændring til et filter, hvorefter man skal gemme. Herefter bliver den valgte voicing du har valgt skiftet til neutral indstillingen, hvorefter du kan vælge den voicing du netop har siddet og arbejdet på, blot for at finde ud af at du ikke er tilfreds…… COME ON!

.. og processen begynder således forfra. Det er ALT for tungt, og fører blot til at du ikke får lavet en optimal indstilling, da det simpelthen vil tage al din tid væk fra arbejde, familie og underholdning at prøve at opnå et resultat med en så bruger “uvenlig” implementering af en EQ med 8 filtre. I bedste fald er det totalt “trial and error”. Hvis lyngdorf kunne løse dette problem, vil funktionen blive rigtig sjov og hurtig at arbejde med. Det er imponerende med 8 filtre i en surround forstærker (oveni alle de filtre der benyttes af room perfect “bag scenen”). Jeg havde efter en meget lang hovedpinefremkaldende “trial and error” process held med at lave en voicing specielt til min pladespiller med et subsonisk low-cut filter og en smule diskant løft. Jeg lavede også et filter til at fede lyden på ældre indspilninger lidt op og en til at fjerne lavfrekvent bulder på radio 24-7, der ikke har styr deres mikrofon filtrering, hvilket ofte får subwooferen aktiveret med unødvendig bulder.

Det ville jeg gøre endnu mere, hvis det var nemt og dynamisk at arbejde med.
For de fleste, er voicings noget man vil lade en fagmand sætte op, mest af alt fordi du ikke har mulighed for straks at høre hvad et bestemt filter gør ved lyden, og dermed blot kan bruge ørerne. Lyngdorf siger at de arbejder på at forbedre oplevelsen, så mon ikke selve buggen med nulstilling af det valgte filter er fikset med næste software update? 

HDMI extravaganza!

MP50 er udstyret med en ret sophistikeret HDMI implementering, hvor det er muligt at omgå og redde komplekse HDMI problemer. I biografen har jeg et LG OLED TV og en JVC X7900 projektor. JVC projektoren, tilsluttet til HDMI output 2 via et HDMI fiberkabel havde problemer med at få et korrekt billede på. Her var det muligt at sætte outputtet til “full bypass” mode, hvorefter det er enheden i den anden ende og ikke MP50 der “forhandler” opløsningen. Selvfølgelig bør disse ting være noget der foregår helt automatisk, men i en - desværre kompleks HDMI verden er det fint at være i stand til at manuelt bestemme hvad der sker. Det sikrer at du altid kan få hul igennem. 
 
 
MP50 er også udstyret med et HDBaseT output (en teknologi til transport af HDMI og andre signaler over standard ethernet kabel op til 100 meter) der kan konfigureres til at følge hovedvalg af kilde eller være helt uafhængigt til f.eks en zone 2. Her er det glædeligt at se, at man også kan vælge at tilsætte zone 2 audio, så alle audio kilder f.eks kan transporteres via HDBaseT til et zone 2 TV. Man skal dog være opmærksom på, at MP50 ikke leverer PoE (Power over Ethernet) til en HDBaseT modtager, så man skal købe en modtager med ekstern strømforsyning hvis der ikke er tale om et TV eller projektor med indbygget HDBaseT. Det er rigtig fint med to HDMI outputs PLUS et frit konfigurerbart HDBaseT output. Der er således et HDMI matrix der kan håndtere 3 separate signaler ud.
HDBaseT outputtet kører samme opløsninger som HDMI udgangene og passerer også HDR og Dolby Vision. Der er dog ikke nogen skaler, så evt nedskalering og audio skal kunne leveres rigtigt fra kilden. OSD er kun muligt på den primære skærm.

18Gbps HDMI ventes der stadig på.

En lille streg i regningen er at Lyngdorf endnu ikke har fået opgraderet HDMI boardet til 18 Gbps. Efter sigende skulle det være lykkedes dem at skabe Dolby Vision support ved at benytte den ombordværende DSP power uden at skulle ændre den nuværende hardware, og det virker fint. Firmaet lover en upgrade i løbet af 2019, da de efter sigende venter på et nyt 18 Gbps chipsæt klar. Der var lovet en upgrade i løbet af 2018, men projektet blev droppet da lyngdorf ikke var tilfreds, og derfor er lanceringen udskudt. Eksisterende ejere tilbydes en upgrade. Det er især et problem med f.eks Apple TV 4 der gerne vil køre UHD opløsning i 50 eller 60 hz med HDR farverum. Her må man “Nøjes” med 24p med HDR farverum. Med langt de fleste film, fra f.eks en UHD BD, BD eller netflix er dette ikke det store problem, og klart til at lave med, når der er udsigt til en upgrade i 2019. 

Zone B & uafhængige video muligheder

Den eneste lydudgang der er at finde på MP50 er en digital SPDIF coaxial udgang, der opererer ved 96k samplerate. Der er ingen hovedtelefon udgang, så Zone B digital outputtet er faktisk den eneste mulighed for at få audio ud. I mit tilfælde kunne jeg benytte OPPO UHD-205 som en fremragende D/A converter til at drive hovedtelefoner. Ved film, er Zone B et korrekt stereo downmix multikanals lyden. Smart, hvis man f.eks vil have audio fra biografen ud i foyeren ved popcorn maskinen eller ud i parken fra millionvillaen. Det kan undre at der ikke umiddelbart er mulighed for at bruge et sæt af AUX XLR outputtene til zone 2, hvis de ikke skal bruges til andet. Det havde været smart, for jeg har lige et ekstra sæt NAD M27 kanaler i overskud, der sagtens kunne føde et sæt højttalere i kontoret, soveværelset eller redskabsskuret. 

Intern media player

Man kan streame fra Airplay eller Spotify til MP50, eller bruge den indbyggede media player til at spille radiostationer der er registeret på vTuner servicen… Desværre kunne jeg ikke finde mine to favorit stationer. Heldigvis modtager vTuner submissions, så jeg kunne selv anbefale de manglende stationer til dem og få dem inkluderet, hvilket er lykkedes i begge tilfælde! Efter sigende

Der er et enkelt preset system til at udvælge de stationer du f.eks vil bruge som del af et “input”, men der er ikke et rigtigt folder eller favorit system til at organisere dine favoritter til hurtig afspilning. Den interne media player spiller også filer fra f.eks en USB stick eller fra en medieserver. Alle mine high-res musikkøb og store dele af min CD samling ligger på husets medie server som wav eller flac filer, og det er enkelt og elegant at browse filerne som de nu er organiseret. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at den interne media player ikke kan afspille hverken multi kanal audio eller DSD filer.
Heldigvis kan de fantastiske, nu hedengangne Oppo afspillere spille det hele, så jeg bruger blot dem til multi kanals audio, highres filer, DSD afspilning (der konverteres til PCM, da MP50 ikke understøtter native DSD) og ikke mindst det efter min mening helt fjollede MQA format (Kun Oppo UDP-205). Med hensyn til DSD understøttelse giver det heller ikke meget mening, da resten af MP50 signalbehandling er PCM. Så man ville blot skulle lave en konvertering alligevel. Fravalget af DSD er derfor helt forståeligt.

Den interne media player bærer præg af at være en pludselig indskydelse fra Lyngdorfs side. Det er fint den er der, men det er ulogisk at den f.eks ikke håndterer multi kanal audio når den nu sidder i en fantastisk multikanal processor! Det er muligt at tilknytte radio favoritter til et input, men det er ikke muligt at tilknytte afspilning af en fil fra netværksdrev til et input. Så meget for hurtig adgang til “Barry White Love Mode” fredag aften.. ;-)  
 
 
 

Betjening, OSD menu, integrationsmuligheder og Lyngdorf App

 
Når alt er sat op som man vil have det, viser MP50 sin enkle og pædagogiske side ved at være forbløffende nem at omgås i det daglige, på trods af al den avancerede teknologi, fokus positioner, up mixere og hvad ved jeg, bliver det hele gjort til en simpel fornøjelse at betjene.

Frontbetjening

Der en dreje / trykknap til betjening på fronten, en stor, lækker, præcis, vægtet volumenknap du bare har lyst til at “nulre” ved hele tiden, og en lille standby knap. Sværere skal det ikke være. Øjeblikkelig succes hos børn, koner og teknologisk udfordrede mennesker. Insisterer man på at betjene mere avancerede ting som f.eks Zone B eller valg af voicings på fronten, skal man dog lige vænne sig til at gøre alt dette med vrid og tryk.

Remote

Fjernbetjeningen er enkel at gå til, og OSD menuer er enkle og overskuelige, omend mindre kønne. Det burde være logik at OSD menuer skal virke på alle outputs, da oplevelsen ellers er inkonsistent for brugeren. De fleste MP50 kunder bruger dog slet ikke OSD, da de næsten altid har custom remote systemer, så problemet er formentlig ikke så stort blandt de potentielle kunder.          


Lyngdorf app

MP50 kan også betjenes via Lyngdorf app, der er en dejligt overskuelig app med et skærmbillede hvor der kan vælges kilde, evt. upmixer og fokus position - eller betjene zone B! Et ikon bringer dig til den famøse mediaplayer og med lidt held kan man finde tilbage til hovedmenuen derefter ved at trykke på et lille sort ikon i højre øverste hjørne (der vist skal ligne volumen kontrollen på MP50). Appen er ret ny, og som sagt dejlig enkel. En lækker detalje er den omhyggelighed der er lagt i at få volumenkontrollen til at føles som den der sidder på selve forstærkeren. Denne er utrolig præcis, og app har det samme “feel” som den ægte vare.

MP50 kan også betjenes via et webinterface på enhver computer, ipad eller telefon med en webbrowser. Det er samme interface man bruger til al den avancerede setup, men interfacet har en forside hvor daglig betjening kan foregå, og en særskilt “zone B”. Tiltalende og lækkert. 
 
 

Sidst men ikke mindst kan MP50 kontrolleres via RS232 seriel kontrol eller IP kontrol, hvilket jeg ikke har haft lejlighed til at teste. Der er et omfattende white paper på disse integrations muligheder og drivere til Control 4 kontrol systemet på lyngdorfs website. Jeg så også at Logitech har inkluderet MP50 i deres multi remote muligheder til harmony systemet, men har ikke testet deres implementering, der erfaringsmæssigt er ret overfladisk.

Backup og restore der bare virker

Når man nu har brugt flere dage på kalibrering og fintuning af opsætningen på sin MP50, er det rart at vide om backup og restore af indstillingerne rent faktisk virker. Jeg lavede derfor en backup af indstillingerne på det medfølgende SD kort, og lavede derefter en komplet factory reset, med en klump i halsen… Herefter genstartede systemet og MP50 var som da jeg først gik i gang. En hurtig restore senere, er alt tilbage om det var, uden nogen form for slinger i valsen. Sådan skal det gøres! Den dag man står og skal låne en enhed eller den skal til reparation, er det altså en smal sag at få alle sine målinger og indstillinger tilbage, uden at blive bombet tilbage til stenalderen og skulle bruge en hel dag på at sætte op igen. 

Er MP50 pengene værd?

Stablen af penge du skal ligge for en MP50 er høj, men hvis man kigger på hvad man får for pengene, er der faktisk ikke noget der kan røre MP50. Vi er i Trinnov Altitude og datasat land på biograf siden, og i en klasse helt for sig selv på HI-FI siden. Alternativer til MP50 er produkter som Mcintosh MX160 (der er bygget på MP50 teknik tilsat AD/DA konvertere!) der koster 136.000.-. I det lys, er MP50 et rigtig godt tilbud.

Fordele / Ulemper

Fordele:

- High-end, high performance, hifi og surround i en smuk, æstetisk tiltalende pakke
- Brugervenlig, tiltalende betjening
- Forrygende rumkorrektion der er foran konkurrenterne.
- Perfekt rumkorrektion i flere lytte positioner

Den testede MP50 har som det fremgår nogle enkelte “bugs” der ikke kan regnes for deciderede ulemper, men snarere ting der bør optimeres og udbedres i fremtidige software updates.
 

Deciderede ulemper i min optik er:

- Ingen 18Gbps HDMI board endnu..
- Manglende multi kanals support & favoritter i indbygget media player
- Tung og upraktisk redigering af voicings
- AUX XLR kan ikke umiddelbart bruges som Zone B outputs
- +24db XLR output levels passer med meget lidt andet udstyr og kræver tilpasning.
- Ufærdigt zone B video matrix system uden PCM downmix på HDMI.

Mange vil nok pege på manglende analoge inputs som en ulempe, men i virkeligheden giver det mulighed for at benytte en extern A/D converter med virkelig gode resultater. Min pladespiller har f.eks aldrig lydt så godt som i kombinationen af extern RME A/D (192khz) og Lyngdorf MP50. Næsten alle surround forstærkere skal alligevel ende i det digitale domæne p.g.a signalbehandling, rumkorrektion, delay, lipsync m.v. Det er ofte ikke de mest optimale A/D konvertere der benyttes af hensyn til prisen. Med MP50 bestemmer du selv.
 

Konklusion:

Udvalget af teknologisk opdaterede surround pre`s på markedet, består primært af mellemklasse produkter, hvor du ganske rigtigt får virkelig meget for pengene, - men for den krævende entusiast er det nærmest en ørkenvandring at finde en pre-processor med hi-fi attitude. Lyngdorfs indtog i hjemmebiografen + HIFI har det hele og er en næsten 100% perfekt oplevelse fra ende til anden.

Præcis og fremragende lydkvalitet, totalt fravær af støj, enkel betjening og perfekt lyd i alle fokus positioner, løfter den daglige værdi af at eje en MP50 op over langt størstedelen af mulighederne på markedet. Det er min vurdering, at hvis der er tale om en dedikeret million biograf der kun bruges til film, så skal man kigge på f.eks trinnov eller datasat. Men MP50 rammer et sweet spot for den audiofile musik OG film elsker med sin teknik, simple betjening og designmæssige æstetik. Du vil gerne have MP50 stående fremme! Lydmæssigt er MP50 perfekt. Jeg ville ikke have problemer med at bruge den i et studie, men nogen vil nok mene at den lydmæssigt er uden “personality”, hvilket for så vidt også er rigtigt, - og en del af hele Lyngdorfs filosofi for HIFI. Voicings kan bruges til at skabe din egen karakter, og resten af udstyret, - kilder, effekt forstærkere og højttalere kan sammensættes til at netop at give mere farvning af lyden hvis det er det man ønsker.
 

Det er tilladt at være stolt!

Mens jeg sidder her og glædes over niveauet af sublimitet, kan jeg ikke undgå at blive mindet om, når det kommer til forstærkere, digital signalbehandling og højttalere, så er danmark helt i front på verdensplan. Med mærker som B&O (der har pioneeret digitale forstærkere), M&K højttalere (der er dansk), DALI (ejet af Peter Lyngdorf) og Steinway-Lyngdorf har vi meget at være stolte af, med firmaer der er anerkendt verden over som nogle af de bedste på deres felter. Jeg har også talrige eksempler på udenlandske firmaer der har danske lydingeniører siddende i ledende stillinger, så vi kan et eller andet med lyd i lille danmark, hvilket MP50 er et lysende eksempel på.

Det er sjældent at man får lejlighed til at prøve en surround processor i denne klasse, og MP50 har virkelig taget mig med storm. Jeg er forelsket... så meget at min bedre halvdel må glemme alt om den Renault Twingo. Hun har jo også godt af at cykle, ikke?
 
Lyngdorf MP50 koster 89.900,-
 

Musik og film liste:

Africa Bambambata & Soul Sonic force “Renegades of funk” (12” vinyl, den første plade jeg købte som 13 årig, kickstartede en DJ karriere, dont ask why!)
Billy Joel “two thousand years” (CD)
Michael Jackson “Thriller” album (176,4k/24bit HDTracks)
Joni Mitchel “both sides now” (96k/24bit HDTracks)
Marcus Miller “Trip Trap” (24bit/48k HDTracks)
Steely Dan “Jack of Speed” (DVD audio 5.1)
Kaj og andrea “Kaj og Andreas Duet” (spotify)
Sinatra-Basie “Pennies from heaven” (CD)
Nils Lofgren - “Keith dont go” (spotify)
Klassiske værker fra Pentatone (SACD 5.1)
Groove Amada “Suntoucher” (SACD 5.1)
Groove Amada “Suntoucher” (vinyl)
G-Bach “Hold min demo væk” (CD)
Gregory Porter “Brown Grass” (CD)
Hil St. Soul “Nostalgia” (CD)
Donny Hathaway Live (Vinyl, Re-issue)
Billy Holiday “there is no greater love) (vinyl)
Juice “Something to feel (intro) (CD)
Elton John “Come down in time” (SACD)
Enya “storms in africa” (CD)
Toto “Africa” (CD)
Michael jackson “Who is it” (CD)
Fleetwood Mac “Oh Daddy” (CD)
Donald Fagen “Morph the Cat (Reprise) (24bit/96k HDTracks)
Bruce Spingsteen “The Ghost of Tom Joad” (44.1k/24bit HDtracks)
Marc Cohn “Silver Thunderbird” (CD)
Joakim Pedersen Trio “tilfældigvis forbi” (CD)
Mozart, Symphoni #40 (CD)
Jokeren “udveje - er det politiet” (CD)
Jose Carreras “bellini: Fenesta Che Lucive” (CD)
Nikolaj Steen “If you dont want me” (CD)
Pete Rock & CL Smooth “they reminisce over you (T.R.O.Y) (CD)
Warren Zevon “my shit`s fucked up” (24bit/96k HDtracks)
Anders Blichfeldt “den jeg er” (24bit/88.2k, Nordic Dynamic, FLAC)
Luther Vandross “Come Back” (CD)
LL Cool J “hey lover” (CD)
Lonesome River Band “Listen to the old man” (CD)
Safri Duo “athena” (CD)
Pink Floyd “another brick in the wall part 1” (CD)
Massive Attack “Exchange” (CD)
Sade “soldier of love” (CD)
Marc Knopfler “Sucker Row” (SACD)
Jonathan Butler “afrika” (DMM vinyl)
Bob Dylan “slow train coming” (vinyl)
Natalie Cole “straighten up and fly right” (CD)
Norah Jones, Nightingale (SACD, Multichannel mix)
Norah Jones, Nightingale (192k/24bit flac HDTracks)
Phil Collins, “I dont care anymore - 2016 remaster” (96k/24bit, HDTracks)
Van Morrison “its all in the game” (96k/24bit, HDTracks)
Vanessa Fernandez, “use me” (DSD 2.8Mhz / OPPO PCM Output)
Herb Albert “Love in the rain - Vocal mix” (vinyl 12”)
Erick Sermon “Get it poppin” (CD)
Claire Martin, “Black Coffee” (SACD, Multichannel)
Heavy D & the Boyz “Nuttin but love” (CD)
Hvid Sjokolade “Hvem er det der banker?” (CD)
Marc Cohn “rest for the weary” (CD)
Marcel Dadi “Calling Merle” (CD)

Film:

Dunkirk (UHD BD) DTS MA 5.1
The Straight Story (DVD) Dolby Digital 5.1
Swordfish (BD) Dolby Digital 5.1
Gravity (BD) Dolby ATMOS TrueHD
Mad Max: Fury Road (UHD BD) Dolby ATMOS TrueHD
Monsters Inc (BD) DTS HD 6.1
Startrek Into Darkness (UHD BD) Dolby ATMOS TrueHD
Den Skyldige (iTunes Movies) Dolby Digital 5.1
The Equalizer (iTunes Movies 4K) Dolby ATMOS Dolby Digital Plus
Sully (UHD BD) Dolby ATMOS TrueHD
En mand der hedder Ove (iTunes Movies) Dolby Digital 5.1
a Fish Called Wanda (BD) DTS HD MA 5.1
Interstellar (UHD BD) DTS 5.1 MA
Ratatouille (BD) PCM 5.1
Cars 3 (BD) DTS MA 7.1