Projektor Guide / Grundlæggende tips og info om projektor.

Grundlæggende Tips & Info Om Projektor

Når man skal købe en projektor til hjemmebiografen er der flere ting som tænkes igennem først. Der er stor forskel på hvilken krav den enkel køber har til hvad der vigtigst når der skal købes projektor. Det mest logisk vil være at vælge billede kvaliteten som første prioritet, placerings muligheder og design men de fleste har selvfølgelig også et buget som skal holdes. Man skal dog også være opmærksom på. Så noget som støjniveau, lysstyrke, kontrastforhold, opløsning.

Hvilken krav har man til den opløsningen som projektoren skal kunne vise. Skal den kunne vise 720P(1280 x 720) eller 1080P(1920 x 1080) begge er HD formater men 1080P er det som bliver kaldt FullHD. Hvis projektoren kun skal bruges til alm. dvdfilm og måske tv eller HD tv kan de fleste nøjes med en 720P projektor, men hvis den også skal bruges til Blu-ray film bør man overveje at købe en 1080P(FullHD) projektor.

Der er stor forskel på hvor fleksibel placerings muligheder de forskellige projektor typer har . LCD og D-ILA er dem som normalt er nemmest at installere da de både har vertikal og horisontalt linse justering . DLP projektor kræver en mere omhyggelig opmåling før opsætning da de fleste DLP projektor kun har vertikal linse justering.

Støjniveauet
Er en lidt overset faktor, men som har stor betydning, da et for højt støjniveau ville kunne ødelægge oplevelsen. Moderne projektorer har et støjniveau omkring 25 dB - ofte i low/øko mode,  ( lige under 30 dB er dog acceptabelt ). 3 dB svarer til en fordobling eller en halvering, så hvis en projekter er opgivet til f.eks 36 dB, vil dette ikke kunne accepteres ( En god opvaskemaskine har typisk et støjniveau på 45 dB ).
Der er dog forskel på støjen, alt efter hvad der frembringer den. Er det blæseren som køler lampen, er den rimelig lav frekvent, og det opfattes ikke så generende, som f.eks støjen fra DLP projektorens farvehjul, som kører med en høj hastighed.
Støjen fra blæseren er ofte et udtryk for hvor meget lys projektoren kan genere. Jo større lysstyrke, des mere skal lampen køles, og det resulterer i mere blæser støj.

Lysstyrken
bliver opgivet i ANSI lumen, og er et udtryk for hvor meget lys projektoren leverer. Hvis man primært skal bruge sin projektor til at se film på, skal man som grundregel altid mørkelægge.
Det er  sortniveauet som er det vigtigste for billede kvaliteten, og samtidig giver det den rigtige biostemning.

Når man mørklægger så har man ikke det voldsomme behov for ret meget lys i sin projektor, typisk omkring 800 - 1000 ANSI Lumen. Behovet kan være lidt højere hvis man vælger et gråt lærred med negativ gain.
 
Ønsker man ikke altid at skulle mørklægge, som f.eks hvis projektoren skal erstatte et TV, hvor man også vil kunne se TV udsendelser i dagtimerne, så bliver kravet til lysstyrken noget højere. Projektoren kan ikke levere et acceptabelt billede, hvis dens lysstyrke ikke er en del højere, end den lys mængde man har i rummet.
Man kan så evt. vælge et lærred med positiv gain for at få mere lys i billedet. Jo højere gain, des mere lys bliver reflekteret tilbage fra lærredet. Eller også skal man vælge en mere lysstærk projektor.

På mange projektorer kan man vælge imellem to forskellige lysstyrker, normal mode og low/øko mode. Low/øko moden reducerer lysstyrken primært pga. to ting. Lavere støjniveau og længere levetid på lampen. Men samtidig er her også mulighed for at ændre projektorens evne til at tilpasse sig miljøet.

Kontrastforholdet
er et udtryk for hvad forskellen er mellem det sorte og det hvide i billedet. Man vil se kontrastforholdet opgivet til f.eks 1:2000 som er fint, når vi taler om en LCD projektor, hvis man samtidig mørklægger.
Som nævnt tidligere er sortniveauet alt afgørende for billede kvaliteten. Projektorens vigtigste opgave mht. kontrastforholdet, er at gengive grå skalaen fra sort til hvidt så godt som muligt.
Høj kontrastforhold er at fortrække frem for stor lysstyrke, men en projektor med høj kontrastforhold, kan godt have svært ved at levere et ordentligt sort niveau, hvis den er meget lysstærk.
Generelt så får man flere detaljer i det mørke område, jo højere kontrastforholdet er, og det er meget vigtig, specielt for gengivelsen af skygge detaljerne.
Det er altså et sammenspil mellem lysstyrken, kontrastforholdet , og dens evne til at gengive helt sort, der bestemmer billede kvaliteten. Plus evnen til at gengive farver, og farvetemperaturen naturligt.
Grundregel for sortniveauet er, at man ikke kan få sit billede mere sort, end dugen er i et mørklagt rum.

Opløsning
på projektoren fortæller også noget om billede kvaliteten. Jo højere opløsningen er, jo klarere er billedet, og flere detaljer har den mulighed for at gengive. Samtidig bliver den kedelige screen door effekt på LCD projektorer mindre, jo højere opløsningen er.
Opløsningen for en 16:9 projekter skal i dag minimum være 1280x720, for at præsentere et stort billede i en god kvalitet og det giver mulighed for at se HD i 720P. Flere projektor har i dag en opløsning på 1920 x 1080 som giver mulighed for at vise et billede i FullHD.
Men det er desværre ikke helt alene opløsningen som bestemmer kvaliteten. Man siger at opløsningen på en projektor skal helst være lige, eller større end opløsningen på det materialet den gengiver. Hvis opløsningen ikke passer overens, skal billedet som den gengiver, elektronisk regnes op eller ned ( skaleres ) i et specielt kredsløb i projektoren.
Er opløsningen i materialet for stort, skal der smides noget væk. Er det for lille skal der kunstigt lægges noget til. Dette gøres som sagt i skalerings-kredsløbet, og det er dette kredsløb som også er med til at tegne projektorens billede kvalitet, alt efter hvor god dette kredsløb er udviklet.

4:3 eller 16:9
Tiden er løbet fra 4:3 projektor da alle nye film er i 16:9 og Tv vil også med tiden kun blive vist i 16:9, spil til PS3 eller Xbox 360 kommer også i 16:9 så alt taler imod en at købe en 4:3 projektor i dag. Hvis projektoren skal kunne vise HD er valget endnu nemmer da de kun findes som 16:9 projektor.
Både 4:3 og 16:9 projektor kan vise de to formater, men det er vigtigt at vide på hvilken en man kommer til at udnytte projektorens opløsning bedst. Afspiller man en widescreen film på en 4:3 taber man linier i den vertikale opløsning. omvendt hvis man viser 4:3 formatet på en 16:9 projektor, mister man linier i den horisontale opløsning.

Teksten er lånt fra Romabio.dk / Redigeret af Biojensen.dk