Projektor Guide / CRT Projektor

CRT Projektor

CRT projektor var for nogle år siden det bedste man kunne få, men i dag har de dyre DLP projektor rykket grænser indenfor billede kvaliteten og CRT er ikke længere kongen på projektor markedet.

CRT projektor er meget dyrere at producere, og koster ofte det samme som en ny bil, helt op mod 500.000,- . Men der er ingen tvivl om at CRT typen leverede et godt billede.

Som sagt er teknikken den samme som ved et TV. Her er der bare tre billedrør, et for hver farve (Rød, grøn og blå ), de er dog noget mindre end i et alm. TV.
Størrelsen af billedrørene afhænger af CRT´ens maksimale opløsning og lysstyrke, normalt fra 5 til 9".

De tre billedrør tegner hver for sig et billede på lærredet via en elektronstråle, som billedrøret i et TV gør på TV skærme. De laver altså tilsammen tre billeder ( en for hver farve ) som lægges oven på hinanden.

Fordelen
ved en CRT er dens perfekte sortniveau pga. at den kan slukke helt for lyset. Den har også et utroligt kontrast forhold, nøjagtig som et TV. Helt op til 1:38.000. Endnu et stor fordel ved denne type er dens farvegengivelse.
.
Dog er de ofte ikke særlige lysstærke, omkring 1:300-800 ANSI Lumen, men det har CRT typen heller ikke behov for, kvag dens gode sortniveau og kontrast forhold.
Samtidig med at man som udgangspunkt vil vælger en alm. hvid dug, og mørkelægge rummet total.

Ulempen
er, som allerede nævnt, at de er hunde dyre. De er store og vejer op mod 100 kg. det gør dem svære at placere.
CRT typens svage punkt er opjusteringen af geometrien. De tre billeder ( Rød, grøn og blå ) som CRT´en leverer og lægger oven på hinanden, skal passe 110% og det er ikke sådan lige til, det kræver ofte en tekniker. Når geometrien så passer, må projektoren ikke rykkes en millimeter, ellers skal den justeres om igen.

Teksten er lånt fra Romabio.dk / Redigeret af Biojensen.dk