Lærredets materialeNår det gælder valg af lærredets/dugens materiale går det enkle lidt af fløjten da der er mange faktorer som spiller ind og mange overvejelser man skal gøre sig. Materiale valg er det vigtigste valg og absolut det sværeste da man skal vælge dugen som vil passe bedst til ens projektor og miljø (Læs evt. facts om lærred).
Det som udgør forskellen mellem de forskellige dug typer er dugens overflade behandling. De har hver deres egen helt specielle coatning som giver dem deres egenskab for at tilgodese de mange forskellige behov. Man har mulighed for at finde den dug type som kommer til at fungere bedst i netop ens eget miljø og med sin projektor.
Forskellen mellem de forskellige duge ligger i forholdet mellem refleksionsværdien, betragtningsvinklen og billedkvaliteten. Man kan groft dele dugene op i to typer. Den almindelige hvide type og så den grå type også kaldt greyline eller high contrast dug.
Det som den grå dug kan i for hold til den hvide er at den forbedrer kontrast forholdet og skygge detaljer ved kunstigt at forbedre projektorens sortniveau. Dette fordi en grå dug ikke reflekterer så meget lys tilbage som en hvid samtidig med at dugens grundfarve er mørk. Den grå dug kan altså kompensere for en projektors middelmådig kontrast forhold og er derfor et rigtig godt valg til LCD projektorer. Men på grund af den lave refleksions værdi som følge af den ofte negative gain som en grå dug har skal man total mørkelægge for projektorer med en lysstyrke som ligger mellem 600-1000 ANSI lumen.
De fleste nye hjemmebiograf projektor fungerer bedst med en hvid dug med gain 1.0 da man ikke behøver at hjælpe dens sortniveau. Det kræver dog at man også her mørklægger totalt.
Skal du bruge din projektor i stuen som erstatning for dit Tv´et og dermed også skal kunne se fjernsyn i dagtimerne uden at skulle mørkelægge total. Så skal du ikke vælge en dug med gain 1,0. Har du derimod et seperat rum til hjemmebio´en og samtidig har fuld kontrol over ambient lys. Så vil det bedste valg være en dug med en gain imellem 0,8 til 1,3 og igen alt efter projektorens lysstyrke.
Kravet til lærreds gain stiger hvis projektoren egenskaber til at levere lys er mangelfuld eller hvis man ønsker at kunne se på sin projektor i dagslys. Det kan også være at man ønsker at have en eller to lamper tændt når man ser film.
Man skal bare huske at ved højere gain tal mindsker man samtidig synsvinkelen da kvaliteten af billedet bliver dårligere jo længere man bevæger sig ud til hver side af dugen. En anden ting man skal være opmærksom på ved materiale valg er om dugen er lys tæt.
Der findes også lydtransperante duge hvor det er muligt at placere højttalerne bag lærredet og derved opnå den samme lyd oplevelse som man får i de rigtige biografer hvor dialogen kommer fra det rigtige sted og ikke en centerhøjttalere som er placeret under lærredet og giver et forkert lydbillede.
Tilbage til Lærred guide forsiden |