Anmeldelse Af Udstyr / Lyngdorf MP60 review

Lyngdorf MP60 “update” review

Produkt: Lyngdorf MP60
Produkt type: Surround Pre forstærker
Pris: 104.900,-
Forhandles af: HIFI Klubben
 
Testet af Morten Stjernholm, Biojensen.dk
 

Ny reference surround processor fra Lyngdorf: MP60

Sidste år anmeldte vi Lyngdorfs daværende top surround processor MP50 designet til at være den ultimative “center-piece” surround pre-amp i ethvert surroundanlæg, der nu afløses af en opdateret udgave med modelbetegnelsen MP60. Hos Bio Jensen er vi naturligvis klar til at tage den nye version under kærlig behandling, og præsenterer dig hermed for et “opdaterings review”.

Grundlæggende er der altså med MP60 mere tale om en opdateret udgave af MP50 som jeg har anmeldt tidligere end et decideret nyt design. Jeg vil derfor anbefale at du læser mit omfattende MP50 review, nedenfor og vil her fokusere primært på de nye features.
 
Lyngdorf MP60 review
MP60 er i modsætning til custom install konkurrenterne en high-end surround pre, der snildt kan stå i stuen, uden blæsere og samtidig se godt ud.
 

Hvem er Lyngdorf?

Lyngdorf består af to forskellige brands der markedsføres hver for sig, nemlig Lyngdorf og Steinway-Lyngdorf der er husets eksotiske brand i partnerskab med selveste Steinway, producent af nogle af verdens bedste klaverer.

MP60 er baseret på Steinway-Lyngdorf processoren P300
 

Kongen er død - længe leve kongen!

MP60 er opdateret med support for 16 kanalers dekodning (MP50 dekoder max 12 kanaler), tilføjer DTS:X Pro upmix (via kommende software update), nyt 18 Gps HDMI board (60p video i 4K opløsning og 4:4:4 farverum nu supporteret og helt up-to-date.) (Ejere af MP50 vil glædes over at der også tilbydes en fabriks upgrade af HDMI boardet i disse).
Nyt er også support for eARC, der tillader Dolby Atmos bitstream audio at blive sendt direkte fra et supporteret TV til processoren. Det er smart hvis du f.eks er glad for at bruge TV`ets indbyggede apps og tv`et vel og mærke supporterer bitstream audio ud via HDMI.

Det nye HDMI board supporterer også auto lip sync, der i de fleste situationer kan sikre at lyd og billede er i korrekt sync. Hvis ikke, er der stadig op til 500 ms ekstra delay der kan tilføjes til inputs eller “on the fly”. Eksempelvis kan man opleve nogle projektorer der har længere process-tid i nogle modes. Hvis dette ikke rapporteres korrekt, kan man i disse tilfælde kompensere yderligere med delay funktionen. Med det nye HDMI board mister man desværre også OSD mulighed på det primære video output, men da informationerne er tilgængelige i både Lyngdorf app`en, web interface og kan sendes til et custom control system, er det ikke en katastrofe for langt de fleste. Det nye HDMI board har stadig samme fleksibilitet med 2 uafhængige HDMI outputs og et uafhængigt HDBase-T output. Der kan derfor leveres video til både en skærm, projektor og en “Zone B” hvis det ønskes, og også med uafhængige signaler. Zone B audio kan i øvrigt også transporteres via HDMI, hvor der kan vælges kilde uafhængigt af det primære rum. Er der et moderne TV med indbygget dolby/DTS dekoder, kan der også sendes bitstream audio direkte fra kilden til zone B.
 
 
 
 
 
 
 
Jeg har testet med en AJA HD-R-HDMI HDBase-T receiver sat til mit “zone B” LG OLED TV, og det virker fremragende. Audio passerer og dekodes perfekt, 4K, dolby vision og HDR ligeså. MP60 leverer ikke strøm til HDBase-T modtageren, så man skal bruge en type der har egen strømforsyning. Lyngdorf lancerer i øvrigt deres egen HDbase-T modtager med support for 4K60p video og transport af ethernet fra MP60 indbyggede switch ud til TV eller projektor.
 
 
 
 

Digitale outputs i flere formater

Hvor MP50 bød på muligheden for et digitalt AES/EBU input modul, byder MP60 også på muligheden for digitale output via 2 nye moduler. Der er altså plads til 3 moduler i alt, der kan være et AES/EBU input modul til cinema servere, AES/EBU og/eller AES67 (en ethernet baseret digitalt interface standard) output til højttalere med digitalt input eller externe D/A konvertere. Digitale outputs kan også være i tillæg til analoge outputs, eller man kan efter sigende vælge at få MP60 leveret med digitalt output I STEDET for analoge outputs til samme pris. Med andre ord: Total fleksibilitet til nuværende eller fremtidige behov.

For kunden, der har et ønske om selv at bestemme hvilken D/A der skal benyttes, er det også fantastisk at kunne køre med digitale outputs ud af MP60. Blot husk, at man nok skal forbi de professionelle hylder for at finde en extern 16 kanals D/A konverter... Det ser man aldrig i HIFI verdenen.

Med de nye features og support for endnu flere kanaler med tilhørende roomperfect korrektion er grundlaget lagt for mange års fortsat teknologisk relevans med MP60.
MP60 har samtidig fået større DSP muskler og en kraftigere dekoder-chip.
Lyngdorf MP60 rear
MP60 set bagfra monteret med alle 3 digital moduler installeret
 

Software updates

Mens dette skrives er der kommet endnu en software update til MP60, der denne gang tilføjer den længe ventede support for ROON. Det betyder at musik-entusiasten nu kan streame via højkvalitets streaming protocollen RAAT (Roon Advanced Audio Transport) der leverer bit-perfect audio, og samtidig kan vise hele signalvejen, incl hvad der foregår i Lyngdorf Processoren. Tjekket!       Lyngdorf MP60
 
 
Lyngdorf MP 50 + MP60 rear
billedet: Lyngdorf MP60 øverst, MP50 nederst. Utroligt, at ingeniørerne har fået plads til 3 udvidelses moduler i MP60 på samme plads, ved hjælp af lidt kreativ omplacering.

Konklusion:

MP60 leverer på samme niveau som MP50 gjorde det, gennemført neutral, stram audiofil lyd, uden nogen former for støj eller sus. Billede i højeste standard, betjening og tilpasningsmuligheder der vil kunne tilfredsstille selv den mest krævende entusiast, nu også i op til 16 kanaler og med mulighed for digitale højttaler outputs.

Lyngdorfs top processor er fortsat i en klasse for sig selv og kan på det varmeste anbefales.
 
 
Lyngdorf MP60 “update” review 22/2-2020