Stand by Me UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Stand by Me UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan VIlhelmsen 
Stand by Me UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 28 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 1.85:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 4. marts 2024
Distributør: SF Studios / Sony Columbia Pictures
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Drama, Eventyr
Biograf premiere: 17. april 1987
 
Instruktør: Rob Reiner
Manuskript: Raynold Gideon, Bruce A. Evans, Stephen King
Producere: Andrew Scheinman, Bruce A. Evans, Raynold Gideon
Fotograf: Thomas Del Ruth
Klip: Robert Leighton
Musik: Jack Nitzsche
 
Skuespiller:
Wil Wheaton som Gordie Lachance
River Phoenix som Chris Chambers
Corey Feldman som Teddy Duchamp
Jerry O'Connell som Vern Tessio
Kiefer Sutherland som Ace Merrill
Richard Dreyfuss som forfatteren
John Cusack som Denny Lachance
 
Beskrivelse: 
I denne nyrestaurerede 4K udgivelse af Stand by Me møder vi de fire teenagedrenge Gordie, Chris, Teddy og Vern, der vokser op i den søvnige provinsby Castle Rock og som alle har deres problemer på hjemmefronten at slås med, men finder tryghed og forståelse i deres drengeklub, hvor de kan tale om alt. Vern overhører en dag hans storebror omtale, at liget af en forsvunden dreng fra byen er blevet fundet 30-40 km fra byen, men for ikke at afsløre sig selv i forhold til en stjålen bil, tør de ikke melde det til politiet. Vern spurter hen til de andre drenge, der hygger sig i træhulen og fortæller dem om liget og de beslutter sig pakke det mest nødvendige og vandre den lange tur hen, for at for første gang at se et lig. Det bliver en tur de aldrig glemmer fyldt med naturens farer, men også en tur, hvor de virkelig lærer sig selv og hinanden at kende, samt betydningen og vigtigheden af venskab og sammenhold.
 
Stand by Me UHD 4K blu-ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray

Stand by Me er en klassisk coming of age film baseret på en bog af Stephen King og filmatiseret af Hollywood-legenden Rob Reiner i 1986. De fire hovedroller spilles af fire skønne drenge, hvor især River Phoenix og Corey Feldman fik rimelig stor succes i Hollywood bagefter, men også i birollerne ses blandt andre upcoming stjerner, som John Cusack og Kiefer Sutherland. Fælles for dem alle er at de spiller deres roller fantastisk troværdigt og det alene gør derfor Stand by Me til en uforglemmelig film, som på trods af at den har snart 40 år på bagen, stadig virker tidsløs og parat til en ny generation, som f.eks. elsker serier som ’Stranger Things’. Modsat mange andre Stephen King filmatiseringer, der fokuserer på det overnaturlige, er dramaet i Stand by Me kun på det naturlige og menneskelige plan, men trods det, er der alligevel masser af dramatiske oplevelser at tage af og aldrig et kedeligt øjeblik. Fortællerstemmen, der af og til tager over, virker måske som en lidt forældet foranstaltning, men er med til at binde eventuelle løse ender i historien sammen. Alt i alt er Stand by Me en klassiker enhver filmsamler må unde sig selv at have stående på hylden.
 
Billedsiden på denne 4K udgivelse af Stand by Me er efter nutidens billedstandard restaureret til et acceptabelt niveau. Hvis fraklippene på ekstramaterialet indikerer i hvilken stand filmen var i inden den blev restaurereret til denne 4K udgivelse, så må man endda sige der er en verden til forskel. Det naturlige grain er heldigvis bevaret, da det giver det filmiske look, som man ville forvente af en udgivelse fra 80’rne, mens detaljer i ansigter og omgivelser står skarpere end nogensinde før i den højere opløsning. Stand by Me nyder også godt af det nye HDR farvespektrum, hvor både de farvemæssigt intense eller de mere afdæmpede scener f.eks.. i skoven fremstår optimalt og med en stor dybde i billedet. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlig komprimering, så Stand by Me på UHD er absolut en godkendt udgivelse fra Sony.
 
Lydsporet til denne UHD udgivelse af Stand by Me er også blevet opgraderet til Dolby Atmos, hvilket måske er lidt overkill til en film fra en pre-Atmos periode, og filmen gør da også kun brug af Atmos effekterne sporadisk f.eks. i scenerne med det buldrende tog i hælene på drengene eller ’Chicken’ bilscenen med Kiefer Sutherland og hans ungdomsbande. Alligevel føles det nymixede lydspor gennemarbejdet og fyldigt med gode atmosfæreskabende baggrundslyde fra naturen og suppleret med et dejligt soundtrack bestående af klassiske evergreens fra 50’erne. Dialogen fremstår i alle scener perfekt integreret, højtopløst og centreret i lydbilledet.
 
Ekstramaterialet består af lidt fraklip, der ikke bidrager med noget væsentligt til historien
• Deleted and Alternate scenes (6:17 min)
 

Tak til SF Studios / Sony Columbia Pictures

Anmeldelse skrevet april 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser