The Pope’s Exorcist blu ray anmeldelse

 
The Pope’s Exorcist blu ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

The Pope’s Exorcist blu ray anmeldelse

Zone B (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 43 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 10. juli 2023
Distributør: SF Studios
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Gyser, Thriller
Biografpremiere: 5. april 2023

Instruktør: Julius Avery
Manuskript: bl.a. R. Dean McCreary, Chester Hastings, Jeff Katz
Producer: bl.a. Sophie Cassidy, Jo Homewood, Macdara Kelleher
Fotograf: Khalid Mohtaseb
Klip: Matt Evans
Musik: Jed Kurzel
 
Skuespiller:
Russell Crowe som Father Gabriel Amorth
Daniel Zovatto som Father Esquibel
Alexandra Essoe som Julia (as Alex Essoe)
Franco Nero som The Pope
Peter DeSouza-Feighoney som Henry
Laurel Marsden som Amy
 
Beskrivelse:
Russell Crowe, kendt fra Gladiator, Et smukt sind og Les Misérables, spiller hovedrollen som Gabriele Amorth, der kan beskrives som verdens mest kendte eksorcist. Han udførte titusindevis af eksorcismer i sine over tres år som præst, indtil han døde i 2016 i en alder af 91 år gammel. I filmen efterforsker han besættelsen af en ung dreng og afslører en sammensværgelse i Vatikanet.
 
The Pope’s Exorcist blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray 
 
Antallet af dæmoniske besættelsesfilm er overvældende i disse dage. Siden The Exorcist blev udgivet i biograferne i 1973, har mange filmskabere forsøgt at kapitalisere på både den økonomiske og kritiske succes, den skabte for halvtreds år siden. Nogle har stået tidens prøve, mens andre ikke har. Én ting er dog sikkert, de seneste besættelsesfilm har primært haft fokus på at vise jump scares og mærkelige kropsbevægelser for at fremkalde billige publikumsreaktioner. Mens nogle af dem virker, bliver de fleste øjeblikkeligt glemt med et grin og en øjenrullen. Dette er ikke tilfældet med The Pope's Exorcist, der tager inspiration fra den originale Exorcist-film, både hvad angår tone og solidt karakterarbejde.

Ligesom The Exorcist trækker denne specifikke film på virkelige oplevelser, især en virkelig katolsk præst ved navn Father Gabriele Amorth, der var Vatikanets øverste eksorcist. Russell Crowe spiller rollen som Amorth, med sådan en klasse og styrke under de klimatiske øjeblikke, at det beviser, at Crowe ikke har mistet sit talent i løbet af årene. Denne præst er en karismatisk mand, der må redde en ung dreng, der er besat og holdes skjult for kirken for at forhindre massehysteri.

The Pope's Exorcist fjoller ikke rundt med en besat person, der klatrer på væggene som et insekt eller vrider deres kroppe ind i unaturlige positioner. Den fokuserer mere på dialogen og kampen mellem det menneskelige og dæmonen, mens de hver især sidder ned og verbalt forsøger at overliste hinanden. At være en dæmon tillader dog visse skjulte sandheder at dukke op inde i Amorth og drengens familie, hvilket i sidste ende forsøger at forhindre et hold af Guds tjenere i at fuldføre eksorcismen, noget der blev vist i den originale Exorcist. Disse scener er skræmmende brutale og åndeligt betagende på samme tid.

For horrorfans er The Pope's Exorcist imidlertid en frisk luft, hvor jump scares og de sædvanlige mistænkte elementer ikke dukker op for at nedgradere filmen til et billigt gys. Den er karakterdrevet med nogle elementer af horror for at holde tingene i gang. Crowe er fornøjelig, og den psykologiske skræk ved hans forhold til denne dæmon og til kirken er tankevækkende og relaterer sig til, hvordan kirken måske ville handle i dag, hvis noget af denne kaliber skulle ske. Det er en skræmmende historie, en sand historie, som filmskaberne har formået at fortælle korrekt uden alt det ståhej, der kendetegner moderne skrækfilm. Den er jordnær og skræmmende og bør tilfredsstille horrorbesættelsesentusiasterne derude.
 The Pope’s Exorcist blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD eller blu-ray
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 MPEG-4 AVC transfer med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud og forandret hud samt en masse detaljer på og i det gamle kloster. Og så er der naturligvis de mere makabre scener, hvor man i close-up billeder får lov til at se alle de grufulde detaljer hvor der ikke bliver lagt fingre imellem. De visuelle effekter virker gennemført og da der er få skal de også sidde lige i skabet hvilket de gør. Især er der en scene hvor den besattes øjeæbler deler sig i to, det supergodt lavet. I det hele taget en billedside som er meget kulørt om end en anelse mørk, som man er forvent med horrorfilm.
 
På denne udgivelse må vi desværre nøjes med et DTS-HD Master 5.1 lydspor, men når det er sagt er det faktisk et hæderligt lydspor. Da det er en besættelsesfilm med en masse thriller elementer, bliver der selvfølgelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får lov til at sparke fra sig når dæmonen viser sine kræfter. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som gyserfilm jo skal høres på. Det er en udmærket lydside som fint supplerer det pæne billede præcis som forventet.
 
 
 
Anmeldelse skrevet september 2023

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser