Anmeldelse: IT

 
IT biograf anmeldelse
 
Stephen King er kendt som, den ubestridte gyserkonge, og hans populære bøger er flere gange blevet filmatiseret, dog med meget blandende succeser. Gyseren IT er nok en af de mest kendte, og blev allerede skabt som en tv-serie i to dele tilbage i 1990. Der var delte meninger om hvor godt den harmonerede med bogen, og et reboot ville om noget, været berettiget for at skabe film, der er mere tro mod historien. Resultatet er den nye IT, der bliver opdelt i to separate spillefilm, hvor af den første fokusere på børnenes oplevelser med det onde, og næste film følger dem mens de er voksne, altså på samme måde som i tv-serie udgaven. Andy Muschetti der tidligere stod bag den vellykkede gyser Mama, står for instruktionen, og det færdige resultat er skræmmende vellykket.
 
IT biograf anmeldelse

Back to Derry

I filmen IT følger vi en gruppe børns kamp mod det onde, vi befinder os i Derry i 1988, hvor flere børn er forsvundet sporløst. Men da Bills (Jaeden Lieberher) lillebror Georgie også forsvinder sporløst, starter han en jagt i søgen for svar. Sammen med hans venner kendt som Tabernes Klub, begynder de en farlig jagt, der bringer dem til byens kloakker, hvor de må konfrontere klovnen Pennywise (Bill Skarsgård), der bringer dem tættere på Derrys skræmmende historie.

IT biograf anmeldelse

Stærke børne karakterer

Den nye version af IT foregår i 80’erne, hvor tv-serien foregik i 60’erne, det er et skift der passer godt sammen med filmen, og hvor tøj, biler, musik er tilpasset tidsalderen, så man absolut ikke er i tvivl om hvor man befinder sig. Da den første IT fokuserer på børnene, har Andy Muschetti og teamet bag filmen, castet det helt perfekte hold. Man har valgt yderst talentfulde børn, til hver rolle, der er blevet sammensat til det unikke hold, der tager kampen op mod IT. De nye talenter Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff, leverer alle en fantastisk præstation, og man føler hurtigt, man lærer dem at kende, og føler med dem på deres færd.

IT biograf anmeldelse

Skræmmende Pennywise

Svenske Bill Skarsgård spiller Pennywise i filmen, og selvom det er noget af en opgave at løfte arven, efter Tim Currys præstation i tv-serien, så formår Skarsgård alligevel at vise en ny side af Pennywise, der vil få det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste, og frygten for klovne er bestemt ikke blevet mindre, efter den nye film. Her er effekter og gys i perfekt harmoni, med hinanden, det hele virker godt gennemtænkt og aldrig forudsigeligt.
Genindspilningen af IT er bestemt berettiget, og går mere i retningen af hvad Stephen King havde i tankerne, inden tv-serien kom tilbage i 1990. Det er yderst sjældent at jeg ville give, en genindspilning topkarakter, men er man til gyser, så er denne film den bedste i en lang årrække. Desværre må vi vente til 2019, med at se anden del af IT, men den bliver forhåbentligt ventetiden værd.

BONUSINFO: IT kostede 35.000.000$ at producere, men filmen indtjente i første åbnings weekend 103.000.000$ i USA alene.

Anmeldt den. 13/9-2017

Anmeldelse lånt fra Movieview.dk Tilbage til Biograf film anmeldelser