Hobbit Trilogy UHD 4K blu-ray anmeldelse
The Hobbit - The Motion Picture Trilogy anmeldelse. Til anmeldelsen er det Extended udgaven som er set.
 
Efter at Peter Jacksons filmtrilogi baseret på Ringenes Herre udkom i 4K før jul kan vi nu glæde os over at Hobbitten har fået samme tur med en 4K udgivelse med Dolby Atmos lydspor. Da vi sikkert er mange der har filmene allerede, er det naturlige spørgsmål er om Hobbitten trilogien også er en geninvestering værd? Ved første øjekast kommer Hobbitten trilogien i en lidt kedelig indpakning, som en almindelig BD-boks med de 6 UHD Blu-ray disks (3 UHD disk med de almindelige biografudgaver samt 3 UHD disk med de udvidede udgaver), som var det en serie, og ikke en boks til små 1000kr og ekstramaterialet er også udeladt. Hvis man vil have en mere lækker udgave, findes der også en 4K steelbook trilogi, men mange samlere har måske filmene i en eller flere udgaver allerede og så er det jo filmene der er vigtigst! Da den første Hobbitten film kom i biograferne i 2012 fik den noget kritik for at have strukket J.R.R. Tolkiens materiale på én bog lidt rigeligt til at dække 3 lange film og indrømmet, Hobbit trilogien er heller ikke handlingsmæssigt helt på niveau med Lord of the Rings, som den er forhistorien til. Men ved gensynet finder man ud af hvor meget man har savnet et godt eventyr der er skruet godt sammen med både smukke scenarier og vilde kampscener, samt med gode indslag af humor. Så alene det, er en god undskyldning for at se filmene igen og at de nu leveres i en smuk 4K udgave der udnytter HDR og Dolby Atmos formatet til fulde, gør det kun endnu bedre. Til anmeldelsen er det Extended udgaverne der er set og anmeldelse af de enkelte film følger nedenfor.
 
Blu-ray udgivelsesdato: 22. februar 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disc: 6 x 4K UHD Blu-ray (samlet trilogi, 2 disc pr. film )
 
The Hobbit – An Unexpected Journey, 4K UHD blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
The Hobbit – An Unexpected Journey, 4K UHD blu-ray anmeldelse
 
Spilletid: 3 time og 2 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finske
HDR: Dolby Vision / HDR10
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1 (Native 4K)

Genre: eventyr, action
Biograf premiere: 12. december 2012

Instruktør: Peter Jackson
Manuskript: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Producere: bl.a. Carolyn Blackwood, Philippa Boyens, Carolynne Cunningham
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: Jabez Olssen
Musik: Howard Shore
 
Skuespiller:
Ian McKellen som Gandalf
Martin Freeman som Bilbo
Richard Armitage som Thorin
Aidan Turner som Kili
Ian Holm som Old Bilbo
Hugo Weaving som Elrond
Cate Blanchett som Galadriel
Christopher Lee som Saruman
Andy Serkis som Gollum
Orlando Bloom som Legolas
 
The Hobbit – An Unexpected Journey, 4K UHD blu-ray anmeldelse
 
I Hobbitten – En uventet rejse møder vi Hobbitten Bilbo Baggins, der lever sit ubekymrede liv i hobbit-landsbyen Sækkedyb i Herredet. En dag får han besøg af troldmanden Gandalf den grå, som tilbyder ham at komme med på en eventyrlig rejse. Bilbo takker nej, men om aftenen invaderes hans hus pludseligt af en flok dværge anført af dværgkongen Thorin Egeskjold sammen med og Gandalf, som vil have ham på en rejse, hvor dværgene skal forsøge at vinde deres tabte dværgkongerige Erebor tilbage fra dragen Smaug, som har belejret det. Bilbo nægter fortsat at tage med, men da han vågner næste morgen og huset er forladt, fortryder han alligevel og indhenter den lille gruppe. Sammen drager de mod Erebor, men mange farer lurer på vejen blandt andet orker ridende på kæmpeulve ledet af ork-høvdingen Azog. Et besøg ved elverne i Kløvedal giver yderligere spor til deres rejse, som de herefter fortsætter, men de ender snart som fanger i en gigantisk ork hule i bjergene. Her kommer Bilbo væk fra de andre og ender alene i en grotte sammen med Gollum, et mystisk væsen, der taber en magisk ring, som Bilbo stopper i lommen. Da dværgene er ved blive til orkernes middagsmad kommer Gandalf pludselig ind fra højre og igangsætter en flugt gennem hele ork riget, mens Bilbo udnytter ringens evne til at gøre bæreren usynlig og undslipper Gollum.

Den udvidede udgave af Hobbitten – En uventet rejse tilføjer 13 minutter til biografudgaven, og uden at sammenligne udgaverne 1:1, så får filmen i denne udgave et godt flow og giver historien yderligere plads til at udfolde sig f.eks. med tilføjelse af mange muntre episoder med dværgene. Det er en stor fornøjelse af genbesøge det eventyrlige Midgård med områderne Herredet, Kløvedal og Erebor, for det er efterhånden sjældent man ser eventyr af denne kaliber og som er så gennemført lavet. Karaktererne er særprægede, men alligevel elskelige og levendegjort af en perlerække af stjerneskuespillere, som f.eks. Ian McKellen, Martin Freeman, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Andy Serkis og Orlando Bloom.
 
Hobbitten – En uventet rejse bliver på UHD leveret i 2.40:1 widescreen formatet og i et 2160p/H.265 HEVC-transfer, som både indeholder Dolby Vision og HDR10. Oplevelsen heraf skuffer ikke med et meget højt detaljeniveau, hvor den mindste hudpore, rynke eller hår står knivskarpt og hvor små detaljer i landskabet giver en fantastisk dybdevirkning. HDR10 bidrager til et fantastisk bredt farvespektrum med en varm glød, hvor scener fra Herredet og elverriget Kløvedal skal fremhæves. Et dybt sortniveau i de imponerende scener i Gollums hule giver en fantastisk dybdeeffekt og også her bidrager HDR til at oplyse de mørkeste scener. Den højere opløsning bliver dog lidt afslørende for nogle CGI-effekter, et eksempel er nogle af orkerne, der virker lidt stive i det, mens det det er gået helt skidt for ørnene de afsluttende scener, men generelt er effekterne meget gennemført lavet og troværdige. Alene det at få fuldvoksne skuespillere i det samme billede til at syne som hhv. dværge, hobbitter, mennesker og elvere, er en fantastisk teknisk bedrift. Gollum er i Hobbitten utrolig livagtig og fremstår lyslevende i billedet ved siden af Bilbo. Ved biografpremieren af Hobbitten blev det fremhævet at den var opdaget med hele 48fps, for at give en mere glidende bevægelse i billedet. Selvom denne udgave ’kun’ er 24fps kan det konstateres af panoreringer og bevægelser foregår glidende og ser naturlige ud.
 
Dolby Atmos lydsporet til Hobbitten – En uventet rejse lader heller ikke noget tilbage at ønske, for her er der rigeligt med actionsekvenser med kampe mod og flugt fra orkerne at tage af, til at bringe samtlige surroundkanalerne i spil. Atmos-kanalerne udnyttes optimalt ved panorerende aktivitet og f.eks. ved atmosfæreskabende lyde i Gollums hule. Subwooferen får lov til at arbejde igennem både i actionsekvenserne, men også til at sætte stemningen og understøtte spændingsopbygningen med lavfrekvente lyde. Lydsporet domineres ligeledes af Howard Shore’s smukke og fængende soundtrack, mens dialogen i alle scener fremstår velprioriteret og centralt placeret i lydbilledet.
 
  
 
The Hobbit – The Desolation of Smaug, 4K UHD blu-ray anmeldelse
 
The Hobbit – The Desolation of Smaug, 4K UHD blu-ray anmeldelse
 
Spilletid: 3 time og 6 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finske
HDR: Dolby Vision / HDR10
Aspect Ration: 4K - 2.40:1 (Native 4K)
 
Genre: eventyr, action
Biograf premiere: 11. december 2013
 
Instruktør: Peter Jackson
Manuskript: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Producere: bl.a. Carolyn Blackwood, Philippa Boyens, Carolynne Cunningham
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: Jabez Olssen
Musik: Howard Shore
 
Skuespiller:
Ian McKellen som Gandalf
Martin Freeman som Bilbo
Richard Armitage som Thorin
Aidan Turner som Kili
Evangeline Lilly som Tauriel
Luke Evans som Bard / Girion
Cate Blanchett som Galadriel
Christopher Lee som Saruman
Mikael Persbrandt som Beorn
Orlando Bloom som Legolas
Benedict Cumberbatch som Smaug (stemme)
 
The Hobbit – The Desolation of Smaug, 4K UHD blu-ray anmeldelse
 
I Hobbitten – Dragen Smaugs ødemark stiger spændingsniveauet yderligere når den lille trup fortsætter deres farefulde færd mod Erebor. De møder først hamskifteren Beorn, som udstyrer dem med heste, som letter deres rejse frem mod en fortryllet skov, hvor de farer vild og fanges af gigantiske edderkopper. De får hjælp af en gruppe skovelevere, som bringer dem til deres rige. Her kræver elverkongen at få del i Erebors rigdomme og da Thorin Egeskjold nægter fængsles de alle. Bilbo, der har brugt ringen til at gøre sig usynlig stjæler nøglerne til fængselscellerne og slipper dværgene fri og snart går den vilde flugt i form af riverrafting i tønder forfulgt af orker og elvere. Dværgene og Bilbo ender ved en stor sø, hvor de får færgemanden Bard til at sejle dem til Søby skjult i tønderne nu dækket af fisk. Der går dog ikke længe før dværgene opdages og Thorin må slå en handel af med Søbys borgmester om, at han får del i Erebors skatte før de får lov til at forsætte mod Erebor. Kili der er hårdt såret af en ork-pil efterlades i Søby sammen med et par andre dværge og inden længe angribes Søby af orker. De nedkæmpes dog af Legolas og Tauriel som er fulgt efter dværgene. Gruppen af dværge, der er taget til Erebor må løse en gåde for at komme ind ad bagdøren til dværgeriget og inden længe sendes Bilbo afsted for at løse hans opgave; at vriste en magisk ædelsten ud af kløerne på den slumrende drage Smaug.

Den udvidede udgave af Hobbitten – Dragen Smaugs ødemark tilføjer hele 25 minutter til biografudgaven. Det er måske i denne omgang lige rigeligt og jeg finder især scenerne med dragen Smaug temmelig langtrukne selvom de er flot udført. Samlet set er det mere samme, vores venner besøger igen elvere, skovelevere denne gang, og må kæmpe drabelige kampe på flugt fra orkerne, men det er fantasifuldt og gennemført udført. Et par nye elementer er besøget i Søby, Gandalf’s uhyggelige eventyr i Dol Guldur samt mødet med den gigantiske Smaug.
 
Hobbitten – Dragen Smaugs ødemark bliver igen leveret i 2.40:1 widescreen format og i et fremragende 2160p/H.265 HEVC-transfer. Generelt er tonen mere dyster end i første del af eventyret hvilket afspejles i billedsiden, som også er mere mørk og afdæmpet i forhold til de farvesprudlende landskaber i ’Hobbitten - En uventet rejse’, men også her bidrager HDR10 til bringe de mere sjældne elementer af farve i fokus, blandt andet Bilbos kik udover den fortryllede skov, Tauriels røde hår eller Smaugs enorme orange øje og flammende gab. Et andet højdepunkt på billedsiden, er de livagtige kæmpeedderkopper, hvor det ekstra detaljeniveau på edderkopper og spind virkeligt bringer scenen til live og det samme kan sige dværgenes besøg i Erebor med den enorme guldskat og resterne af dværgenes forfædre og de flydende bevægelser af Smaugs skællede krop.

Dolby Atmos lydsporet til Hobbitten – Dragen Smaugs ødemark er igen en stor fornøjelse at opleve, for igen er der rigeligt med surroundeffekter til at bringe seeren i centrum for de forrygende actionsekvenser. Atmos-kanalerne udnyttes optimalt ved panorerende aktivitet og ved atmosfæreskabende lyde. Her kan fremhæves den åndeløse spændingen, der opstår i scenen når Smaug taber en mønt fra dens skællede krop og dværgene er i fare for at blive opdaget. Igen er det Howard Shore’s smukke og fængende soundtrack der binder handlingen sammen, mens dialogen i alle scener fremstår velprioriteret og centralt placeret i lydbilledet.
 
 

The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 4K Blu-ray anmeldelse

 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 4K Blu-ray anmeldelse
 
Spilletid: 2 time og 44 minutter
Lyd: Dolby Atmos 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finske
HDR: Dolby Vision / HDR10
Aspect Ration: 4K - 2.40:1 (Native 4K)
 
Genre: eventyr, action
Biograf premiere: 10. december 2014
 
Instruktør: Peter Jackson
Manuskript: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro
Producere: bl.a. Carolyn Blackwood, Philippa Boyens, Carolynne Cunningham
Fotograf: Andrew Lesnie
Klip: Jabez Olssen
Musik: Howard Shore
 
Skuespiller:
Ian McKellen som Gandalf
Martin Freeman som Bilbo
Richard Armitage som Thorin
Aidan Turner som Kili
Evangeline Lilly som Tauriel
Luke Evans som Bard / Girion
Cate Blanchett som Galadriel
Christopher Lee som Saruman
Mikael Persbrandt som Beorn
Orlando Bloom som Legolas
Benedict Cumberbatch som Smaug (stemme)
 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 4K Blu-ray anmeldelse
 
I Hobbitten – Femhæreslaget fortsætter sekunder efter hvor vi slap handlingen i den forrige film. Den nu vækkede og vrede drage sætter kurs mod Søby, som den går i gang med at brænde ned, mens beboerne flygter. Bard får kæmpet sig op i et tårn, hvor det lykkedes ham at skyde og dræbe dragen. De overlevende borgere fra Søby redder sig i land og vandrer til byen Dal’s ruiner udenfor Erebor. Gandalf, der er holdt fangen i Dol Guldur, undsættes og reddes af Galadriel, Elrond og Saruman mens ondskabens herre Sauron viser sit øje inden han jages på væk af Galadriel. En stor Elverhær ankommer til Dal for at få del i skatten i Erebor, mens dværgene ledet af Thorin, der er blevet syg af begærlighed, forskanser sig i Erebor og ikke har til hensigt at dele skatten med nogen. Bilbo forlader Erebor med dværgenes hellige Arkensten i håb om at kunne forhandle med Thorin, men uden held og det store opgør mellem elvere og dværge synes uundgåeligt. Pludselig dukker Thorins fætter op med en kæmpe hær af dværge og elverne må nu rette deres fokus mod dem i stedet, men inden længe dukker den virkelige fjende op; en kæmpe hær af orker ledet af Azog og nu starter det store femhæreslag mellem dværge, mennesker, elvere og ork-hær x 2.

Den udvidede udgave af Hobbitten – Femhæreslaget tilføjer 20 minutter til biografudgaven, og her er fuld knald på fra start til slut, faktisk går man nærmest fra den ene krigs- eller kampscene til den anden, men med stor variation, så man keder sig ikke et øjeblik og der er fantastiske scener med dværge ridende på grise eller væddere, flotte elverkrigere og grimme bjergtrolde anvendt som krigsmaskiner som bare skal opleves.
 
Hobbitten – Femhæreslaget bliver som de andre 2 film leveret i 2.40:1 widescreen format og i et lækkert 2160p/H.265 HEVC-transfer. De fantastiske scener står i kø i denne film og allerede åbningsscenen med den ildsprudlende Smaug, der angriber Søby i mørket, udnytter HDR formatet til fulde samtidigt med at sortniveauet er uendeligt dybt. Detaljerigdommen er formidabel ved de store slag og drager stor fordel af den højere 4K opløsning. Elvernes uniformer skinner som guld i lyset mens de afsluttende kampscener mellem Azog og Thorin på isen står så krystalklart at det næsten skærer i øjnene. CGI og specialeffekts er i top og alt foregår i flydende bevægelser. Afslutningsvis er vi tilbage i Sækkedybets grønne paradis og som i trilogiens første del gives er der igen max knald på farvepaletten, også her forstærket af HDR. Samlet set er billedsiden af Hobbitten – Femhæreslaget helt klart ude i referenceklasse eller kan anvendes som demomateriale.

Dolby Atmos lydsporet til Hobbitten – Femhæreslaget er lige så fantastisk som billedsiden og Atmos effekterne får krigsscenerne til at føles endnu mere altomsluttende og imponerende, når man kan følge pile, sten eller dragen Smaug bevæge sig gennem luften eller hærene på landjorden. En anden scene jeg vil fremhæve, er hvor scenen hvor Galadriel’s brøl skræmmer Sauron’s øje væk: Det er næsten så hårene rejser sig. Atmos- og surroundkanalerne kanalerne udnyttes optimalt ved panorerende aktivitet og ved atmosfæreskabende lyde i f.eks. Erebor mens subwooferen får lov til at give den gas i kampscenerne. Trods den vilde action fremstår dialogen i alle scener velprioriteret og centralt placeret i lydbilledet.
 
Min samlede bedømmelse af The Hobbit - The Motion Picture Trilogy er helt klart, at denne boks er (gen)investeringen værd, hvis man elsker et godt eventyr og samtidigt har en hjemmebiograf med hardwaren til at få gavn af 4K HDR og Dolby Atmos, for her er der tale om referencemateriale, der udnytter de nye formaterne til fulde.
 

Anmeldelse skrevet februar 2021. 

Læs vores anmeldelse af The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser