Vanilla Sky UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Vanilla Sky UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
Vanilla Sky UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 16 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: 4K - 1.78:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 2. april 2024
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Thriller, romantik
Biograf premiere: 1. februar 2002
 
Instruktør: Cameron Crowe
Manuskript: Cameron Crowe
Producere: B.la Bill Block, Fernando Bovaira, Danny Bramson
Fotograf: John Toll
Klip: Joe Hutshing, Mark Livolsi
Musik: Nancy Wilson
 
Skuespiller:
Tom Cruise som David Aames
Penélope Cruz som Sofia Serrano
Cameron Diaz som Julie Gianni
Kurt Russell som McCabe
Jason Lee som Brian Shelby
Noah Taylor som Edmund Ventura
Timothy Spall som Thomas Tipp
Tilda Swinton som Rebecca Dearborn
Michael Shannon som Aaron
 
Beskrivelse: 
Klassisk syretrip med Tom Cruise i hovedrollen får re-release på UHD 4K blu-ray.
 
Vanilla Sky UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray

"Vanilla Sky" er en science fiction psykologisk thriller fra 2001 instrueret af Cameron Crowe. Den har Tom Cruise, Penélope Cruz og Cameron Diaz på rollelisten. Filmen er en genindspilning af den spanske film "Abre los Ojos" (Åben dine øjne) fra 1997, hvor Cruz også medvirkede.

Historien følger David Aames (Tom Cruise), en velhavende og karismatisk forlægger, som arver sin fars forlag. Hans liv er præget af overflod, men tager en dramatisk drejning efter en bilulykke forårsaget af en jaloux elskerinde, Julie Gianni (Cameron Diaz). Ulykken efterlader David vansiret, og han begynder at bære en gummi maske.

Forelsket i Sofia Serrano (Penélope Cruz), som han tror, kan hjælpe ham med at genvinde en følelse af lykke og normalitet, bliver Davids liv bliver mere og mere forvirrende og surrealistisk. Han oplever mærkelige visioner og en forvrænget virkelighedsopfattelse, hvilket fører ham til at spørge sig selv, om han er vågen eller drømmer, - og det er præcis spørgsmålet, da han pludselig finder sig selv anklaget for mord. Hvem står bag? Hvad er virkeligt?..

Med en fucked-up fortælle struktur er filmen lige dele original, genial og sindsyg. Den holder os diffuse med hvad der er virkeligt, og hvad der er et produkt af Davids fantasi. Det mærkelige titel "Vanilla Sky" refererer til et maleri, der repræsenterer Davids ønske om at kontrollere sine egne drømme og virkelighed, et nøgleaspekt i filmens udforskning af livet og dets illusioner.

Jeg var herligt underholdt med gensynet af denne originale film, og fik lyst til at se den spanske original. “Vanilla Sky” er et must i filmsamlingen for Tom Cruise fans, men kommer desværre uden nogen form for ekstra materiale i denne nordiske, helt slanke udgave.
 
4K Blu-ray-udgivelsen af "Vanilla Sky" leverer et flot løft i billedkvalitet over tidligere releases, og er en væsentlig flottere film end eksempelvis “the firm”. Et relativt blødt, filmisk udseende, med en mere kornet tekstur forbliver i drømme sekvenserne, på linje med instruktørens vision.
Stilen har naturlige farver og en reserveret filmstil lækkert fremstillet af fotograf John Toll (Braveheart) , fremhævet af nogle få bemærkelsesværdige scener som en helt TOM Times Square (hvordan f. gjorde de det??) Mens billedkvaliteten ikke matcher skarpheden i nyere blockbusters, repræsenterer den trofast filmens tilsigtede visuelle stil. Samlet set er overførslen en klar forbedring, der tilbyder en god autentisk presentation uden at ændre det oprindelige udtryk. Me like!
 
Lyden præsenteres i en DTS-HD MA 5.1 encode, der matcher filmens stemningsfulde og til tider uhyggelige fortælling. Surround elementer er effektive og skaber en lækker dynamisk oplevelse, hvor der også er god plads til brug af musik.

Dialogen er klar og godt balanceret med musikken og lydeffekterne, i et dejligt luftigt lydmix der fungerer top notch uden at gøre opmærksom på sig selv. Klassisk professionelt arbejde, der understøtter filmen perfekt.
 
I denne nordiske release skæres der helt ind til benet, og vi får kun en BD-66 disk uden nogen form for ekstra materiale, heller ikke et kommentarspor.. Det er smadder ærgerligt, da netop disse ting har stor værdi for en ældre film.

Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV med Dolby Vision
Lyd: M&K S-300 system, Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 2.1 surround processor.
Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD Master Audio ,1 med neural:X upmix
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet maj 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser