Tomb Raider – The Cradle of Life blu-ray anmeldelse

 
Tomb Raider – The Cradle of Life blu-ray anmeldelse

Tomb Raider – The Cradle of Life blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Tomb Raider – The Cradle of Life blu-ray anmeldelse  
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 timer og 57 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 14. februar 2014
Distributør:
FOX-Paramount
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Action, Eventyr, drama

Instruktør: 
Jan de Bont
Manuskript: Dean Georgaris, Steven E. de Souza og James V. Hart
Producere: 
Shelly Clippard ... associate producer
Holly Goline ... associate producer
Lawrence Gordon ... producer
Jeremy Heath-Smith ... executive producer
Philip Lee ... line producer: Hong Kong
Lloyd Levin ... producer
Louis A. Stroller ... co-producer
Klip: Michael Kahn
Musik: Alan Silvestri

Skuespiller:
Angelina Jolie som Lara Croft
Gerard Butler som Terry Sheridan
Ciarán Hinds som Jonathan Reiss
Chris Barrie som Hillary
Noah Taylor som Bryce

Beskrivelse: 
Lara Croft er tilbage. Den barmfagre arkæolog er endnu engang sat i stævne på det store lærred. Denne gang er hun på jagt efter den ondeste af alle arkæologiske fund overhovedet – Pandoras Æske. Lara må alliere sig med lejemorderen Terry, der før er faldet Lara i ryggen, for at kunne tage på den farefulde rejse gennem Europa, Asien og Afrika. Men kan hun stole på Terry og vil Pandoras Æske overhovedet være et fund, der er værd at opdage og finde? 
 
Tomb Raider – The Cradle of Life blu-ray anmeldelse
 
Lara Croft. Alle (u)sunde og raske drenges våde drøm af en kvinde. Intelligent, smuk, sensuel og udstyret med fortrin, der uanset hvor pixeleret de har været siden Laras spæde start på den første Playstation, altid har kunne få husarerne til at juble i fryd. En kvindelige pendant til Indiana Jones, som tilmed har bryster? Det bliver ikke meget bedre. Da den første film fra 2001 brød gennem lydmuren, var jeg ærlig talt en smule lunken. Jeg havde spillet samtlige Tomb Raider spil og til trods for, at jeg aldrig var særlig god og formåede at slå Lara ihjel på de mest utænkelige måde, havde jeg trods alt en smule ærefrygt overfor kvinden, der genskabte det stærke sexsymbol for Playstation-generationen. Til trods for mine bange anelser og ængstelige tanker var den første film ganske god. En lidt tynd historie, der tog et fint udgangspunkt i hvordan spillene var bygget op. Generelt bør man jo være ængstelig, når et spil bliver transformeret om til en film, men med Tomb Raider slap man nogenlunde fornuftigt fra opgaven. Jeg var derfor langt mindre bekymret, da Cradle of Life ramte biografernes mørke i 2003. En fornuftig samling skuespillere, der klogt blev styret af instruktør Jan de Bont viste sig også at være en endnu mere hæderlig film end den første. Der var endnu flere referencer til spillene og hele forståelsen af at gøre et actionspil til en actionfilm sad lige i skabet. Ikke for meget tid til tænkepause og endnu mindre tid mellem actionscenerne, der ligesom udgør rygsøjlen i denne type film, var et hit for de fleste, selv om filmen naturligvis manglede lidt indhold, en ordentlig dialog og et ordentligt plot, der ikke bare tog udgangspunkt i action.

Nu er der så gået elleve år og Tomb Raider: Cradle of Life er ude på bluray. Billedet er nu 1080p og lyden er et 5.1 DTS-HD Master lydspor, der begge blæser min gamle slidte dvd halvvejs ud af stuen. Med hvad med filmen? Er der noget at komme efter mere end et årti senere? Svaret er et eller andet sted midt imellem et klart ja og et rungende nej. Med actionfilm som Transformers, Pacific Rim og lignende CGI-brag er der pludselig langt til 2003. Selv om scenerne er flotte, idylliske og til tider meget smukke, så halter effekterne voldsomt efter. Det ville man kunne leve med, hvis filmen i sig selv ikke levede og døde med sine actionscener, men da Cradle of Life ikke har meget andet at byde ind med, så er det voldsomt handicappende for nydelsen, når man lidt ønsker at billedet ikke var helt så skarpt, så effekterne ikke så helt så gamle og udtrådte ud. Det er langt fra kønt, når man udstiller gammel computergrafik som troværdig og man sukker dybt en tre-fire gange gennem filmen, når tingene bliver virkelig forfærdelige at kigge på. Heldigvis er der stadig masser af god action, hvis man som mig, kan leve med at Cradle of Life ikke ligner en film fra 2014. Dialogen er stadig kunstig, men eventyret er i høj grad til stede – og som gammel gamer får man helt lyst til at slæbe Lara Croft i døden en 75-100 gange mere i anfald af ren nostalgi. Derfor kan jeg konkludere, at Cradle of Life er et gensyn værd på bluray, men så sandelig også bærer vidne om, at elleve år i Hollywood kan føles som en hel menneskealder, når det kommer til CGI og effekter.
 
Tomb Raider – The Cradle of Life blu-ray anmeldelse

Glem alt om dårlige effekter et øjeblik. Den nye transfer af Cradle of Life til bluray er helt igennem smuk fra start til slut. Sindssyge flotte farver og meget tydelige og skarpe billeder er hele oplevelsen værd. Filmen er skudt i 35mm og overførslen er bare super lækker. Detaljegraden er imponerende og det faktum at vi både får detalje og lidt filmkorn er næsten til at tabe pusten over. Selvfølgelig trækker det en smule ned, at filmens udseende udstiller effekterne endnu mere end de gjorde på dvd, men det tager intet fra, at Cradle of Life er en ganske smuk film.
 
Alan Silvestri er manden bag scoren til filmen og han har skabt en bombastisk musik, der kører gennem hele filmen. Der er lagt høj vægt på tunge lyde, der sætter hele ens surround-setup på arbejde. Udover musikken byder 5.1 DTS-HD Master lydsporet også på bunkevis af effekter, der arbejder flot rundt i højtalerne. Dialogen er til trods for den tunge musik og de mange effekter overraskende tydeligt gennem det meste af filmen. Man har i enkelte scener formået at mikse centerhøjtaleren op, så dialogen aldrig bliver mudret i selv de mest heftige scener. 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet den 16 februar 2014.

Tilbage til
Blu-ray anmeldelser