The last King of Scotland dvd anmeldelse

 
The last king of Scotland
 
Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen 

The last King of Scotland dvd anmeldelse  

 
 

Dvd udgivelsesdato: marts 2014
Distributør: FOX-Paramount
Genre: Biografi, drama

Instruktør: Kevin Macdonald

Skuespiller:
Forest Whitaker som Idi Amin
James McAvoy som Dr. Nicholas Garrigan
Kerry Washington som Kay Amin
Gillian Anderson som Sarah Merrit
Simon McBurney som Stone
 
Beskrivelse: 
I forbindelse med Fox Searchlight Pictures 20 års jubilæum, har vi valgt at fokusere på nogle af deres største titler. Denne gang skal vi møde en af historiens største folkemordere. Ida Amin. En stærk mand. En nådesløs diktator. Vi er i halvfjerdserne. Den skotske livlæge Nicholas Garrigan rejser til Uganda for at passe på den karismatiske Idi Amin, der med sin charmerende overflade overrumpler Garrigan, der falder for den magtfulde mand. Det varer ikke ved, for snart krakelerer overfladen og Amins virkelige ansigt åbenbarer sig for den unge skotte.
 
The last King of Scotland dvd anmeldelse
 
Anmeldelse:
Skotske Kevin McDonalds portræt af Idi Amin er ikke for sarte sjæle. Jeg fik aldrig set den, da den var fremme i 2006, for jeg kan godt huske billederne fra Uganda i halvfjerdserne, hvor hen mod 300.000 mennesker mistede livet under Amins regime. Det kan derfor virke underligt, at man laver en film om en diktator, der var så hensynsløs i sin jagt på mennesker, der troede, mente eller tænkte anderledes end ham selv. Ikke desto mindre er det lykkedes glimrende, at skabe en historie om et menneske, der uanset den sindssyge natur, der lå bag hans handlinger – naturligvis var mere og andet end en koldblodig morder.

James McAvoy (som Garrigan) og Forest Whitaker (som Amin) har en fantastisk kemi gennem hele filmen. Amins kærlighed for Skotland og især Garrigan er portrætteret ypperligt – og især Amins paranoia i de senere år er gengivet meget realistisk. Man får muligvis ikke ondt af manden, men man lærer at forstå, at hans bevæggrunde for de grusomme handlinger kommer fra et sted i sjælen, som alle mennesker nok kan nikke genkendende til. Det hele smager lidt af Der Untergang, som var et lige så blændende portræt af Adolf Hitler og manden bag de grusomme handlinger, der kostede så mange uskyldige mennesker livet. Forest Whitaker tager dog denne film til nye højder med blændende skuespil, der også kastede en Oscar af sig for bedste mandlige hovedrolle.

Idéen om at mennesket ikke er født ondt - eller som udgangspunkt udfører onde handlinger for andet end selvforsvar er set før, men der er langt imellem at man oplever en film, der på den måde afspejler et magtfuldt menneskes forfald på en måde, hvor man kan sympatisere med tankerne de tumler med – men ikke med de handlinger der følger efter.

The Last King of Scotland er en glimrende film, der behandler en tragedie og et folkemord med respekt uden at forherlige manden, der gav ordrerne og ultimativt måtte tage ansvaret for hundredtusindvis af menneskers liv. En varm anbefaling herfra, hvis man ellers er i humør til mere end bare et par timers underholdning.

 
Anmeldelse skrevet april 2014. 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic