Star Trek Insurrection UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Star Trek Insurrection UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Star Trek Insurrection UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 43 minutter
Lyd: Dolby True HD 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. april 2023
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Action, Science Fiction
Biograf premiere: 15. januar 1999
 
Instruktør: Jonathan Frakes
Manuskript: Gene Roddenberry, Rick Berman, Ronald D. Moore
Producere: Rick Berman, Marty Hornstein, Peter Lauritson
Fotograf: Matthew F. Leonetti
Klip: Peter E. Berger
Musik: Jerry Goldsmith
 
Skuespiller:
Patrick Stewart som Picard
Jonathan Frakes som Riker
Brent Spiner som Data
LeVar Burton som Geordi
Michael Dorn som Worf
Gates McFadden som Beverly
Marina Sirtis som Troi
F. Murray Abraham som Ru'afo
Donna Murphy som Anij
 
Beskrivelse: 
Star Trek: Insurrection indledes på en planet, hvor det tilsyneladende teknologisk tilbagestående Ba’ku folk lever et simpelt, men lykkeligt liv. De er dog under overvågning af Planet-forbundet ledet af admiral Dougherty og Son’a folket, der dog har gjort deres bygninger og dem selv usynlige for ikke at forstyrre idyllen. Den forstyrres til gengæld af androiden Data, der tilsyneladende er gået amok og først fjerner sin egen usynlighed og derefter ødelægger bygningernes usynlighed. Picard bliver hidkaldt for få Data under kontrol og under et besøg på planeten finder han ud af, at planeten har en foryngende effekt på dem der opholder sig der. Den effekt har Planet-forbundet og Son’a folket også fået øje på, og de vil derfor selv overtage planeten og smide Ba’ku folket på porten. Den disposition er Picard dog ikke enig i, da det strider mod Planet-forbundets grundlæggende love og Picard og hans crew går derfor i gang med at forsøge at redde Ba’ku folket fra udslettelse, også selvom det går direkte imod admiral Doughertys ordrer.
 
Star Trek Insurrection UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Star Trek: Insurrection, som er den niende film i Star Trek - Next Generation serien, er blevet genudgivet på UHD disk med HDR10/Dolby Vision video og et Dolby TrueHD 7.1 lossless soundtrack og det er derfor på sin plads at tage et nyt kig på denne sci-fi klassiker. I modsætning til forgængeren Star Trek: First Contact, som var gedigent spændende, er Star Trek: Insurrection desværre en lidt rodet affære, hvilket allerede anes fra de første scener med Datas dilettantiske amokløb, som filmen starter lidt hovedkulds med, men også pga. en handling, som er meget mindre spektakulær i forhold til vanlig Star Trek standard. Trods en spilletid på ’kun’ 103 minutter føles Insurrection faktisk lidt langtrukken. Skuespillet er også set mere overbevisende og de humoristiske indslag virker i bedste fald platte, mens der heller ikke er megen glød i Picard flirteri med Anij. Når det er sagt, så er Star Trek: Insurrection selvfølgelig stadig en klassisk Star Trek film og hvis man elsker universet og karaktererne, så er filmen stadig underholdende og seværdig, hvis man bare ikke sætter sine forventninger for højt.
 
Star Trek Insurrection UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden på denne remasterede 4K udgivelse af Star Trek: Insurrection har helt klart fået et løft i forhold til de tidligere Blu-ray udgaver, men også i forhold til den medfølgende blu-ray. Der er en god skarphed og dybde i den nyrestaureret billedside, som nyder godt af det nye Dolby Vision eller HDR 10 farvespektrum, hvor både de farvemæssigt intense eller de mere afdæmpede scener fremstår optimalt. De mange udendørs scener med Ba’ku folket har et behageligt naturligt lys, som giver god skarphed og masser af detaljer i billedet på ansigter, omgivelser og andre teksturer, mens sekvenserne, hvor rumskibet Entreprise ses udefra i rummet med galakserne som baggrund, er fantastisk smukke. Som i de øvrige nyudgivne 4K udgaver af Star Trek filmene, er der bevaret et tydelig grain i billedet, men denne gang er det begrænset til et naturligt minimum og ikke noget jeg normalt ville lægge mærke hvis ikke jeg skulle anmelde filmen. Sortniveauet er forbilledligt dybt og billedsiden uden synlige komprimeringsfejl, så der er helt sikkert blevet udført et førsteklasses restaureringsarbejde på denne udgave af Star Trek: Insurrection.
 
Soundtracket til denne UHD udgivelse af Star Trek: Insurrection er også blevet opgraderet til et nyt Dolby TrueHD 7.1 mix med masser af power og dynamik, og som drager god nytte af de ekstra kanaler med masser af retningspanoreringer og anvendelse af subwooferen til at gengive de dybe lyde f.eks. i rumskibsjagten på Data i filmens start, men også i kampene på planeten med laserpistoler mod dronerne. Atmosfæreskabende baggrundslyde på planeten, eller indendørs på Enterprise eller et af de andre rumskibe, er også med til at man bliver trukket ind i handlingen. Jerry Goldsmiths glimrende soundtrack er også stærkt medvirkende til at sætte den eventyrlige stemning i filmen, mens dialogen er velprioriteret og fremstår klart og centreret i lydbilledet.
 
På UHD disken består ekstramaterialet kun af kommentatorspor mens det fulde og meget omfangsrige ekstramateriale findes på blu-ray disken
 
UHD:
• Audio Commentary: Jonathan Frakes and Marina Sirtis.
• Text Commentary: Michael and Denise Okuda.

Blu-ray:
• Audio Commentary: Jonathan Frakes and Marina Sirtis.
• Text Commentary: Michael and Denise Okuda.
• Library Computer
• Production: A seven-part feature.
o It Takes a Village
o Location, Location, Location
o The Art of Insurrection
o Anatomy of a Stunt
o The Story
o Making Star Trek: Insurrection
o Director's Notebook
The Star Trek Universe: A seven-part feature
o Westmore's Aliens
o Westmore's Legacy
o Star Trek's Beautiful Alien Women
o Marina Sirtis The Counselor Is In
o Brent Spiner Data and Beyond Part 3
o Trek Roundtable: Insurrection
o Starfleet Academy SciSec Brief 009: The Origins of the Ba'ku and Son'a Conflict.
• Creating the Illusion: A three-part feature.
o Shuttle Chase
o Drones
o Duck Blind
• Deleted Scenes: An introduction and seven scenes.
o Peter Lauritson Introduction
o Ru'Afo's Facelift
o Working Lunch
o Flirting
o The Kiss
o Status: Precarious
o Disabling the Injector
o Alternate Ending
Archives: A five-part feature.
o Storyboards - Secondary Protocols
o Photo Gallery
o Worf and Troi
o Tom Morello
o Marina/Craft Services
Advertising: A four-part feature
o Teaser Trailer
o Theatrical Trailer
o Original Promotional Featurette
o Borg Invasion Trailer
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet april 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser