Junglebogen blu-ray anmeldelse

 
Junglebogen blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

 
Junglebogen blu-ray anmeldelse 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 75 minutter
Lyd: DTS-HD 7.1 Master Audio: engelsk
Dolby Digital 5.1: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk, islandsk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk, islandsk
Aspect Ration: 1.75:1 High Definition 1080

Blu-ray udgivelsesdato: 22. august 2013
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 2 = Blu-ray & dvd

Genre: Tegnefilm

Beskrivelse: 
Der er problemer i junglen. Store problemer. Den lille babydreng Mowgli bliver fundet dybt inde i junglen af panteren Bagheera. Den snu panter tager drengen til en ulvefamilie, der lover at passe godt på Mowgli. Da Mowgli bliver ti år gammel begynder tigeren Shere Khan, at vise interesse for junglebarnet, som han meget gerne vil sætte tænderne i. Derfor beslutter Bagheera og ulvene, at Mowgli må tilbage til menneskene. Tilbage til byen og civilisationen. Det skal imidlertid vise sig, at være nemmere sagt end gjort, for Mowgli har helt andre planer. Han vil klare sig i junglen og mener slet ikke, at han er i fare i den store natur. Efter et par møder med mange af junglens farer giver Bagheera op og efterlader Mowgli på egen hånd. Han holder dog et vågent øje med drengen – fra afstand. Mowgli møder den tossede bjørn Baloo og udvikler et venskab, der ikke gør beslutningen mellem by og jungle nemmere for den lille dreng. Herfra starter rejsen. En rejse for at komme tilbage til byen, men også en rejse, der vil gøre en lille ti-årig dreng til en voksen mand.
 
Junglebogen blu-ray anmeldelse
@Disney
 

Det er femogtredive år siden, at Junglebogen havde biografpremiere på en sneklædt anden juledag i 1968. Andre film fra den tid ville i givet fald være tabte i tiden og tema, plot og historie ville være gammeldags og langt fra tidssvarende. Sådan forholder det sig ikke med Junglebogen, der ud over at være en absolut Disney klassiker, også er en coming-of-age historie om at vokse op, blive selvstændig og om ungdommens mod, hovmod og lyst på livet. Ethvert selvstændigt barn vil den i dag kunne nikke genkendende til lysten om, at frigøre sig fra sine forældre. Måske ikke helt og holdent – men i hvert fald nok til, at de dumme forældre ikke skal bestemme det hele. Den historie er tidløs og til trods for at vi er langt forbi hippier, MTV generationer og grunge-tiden, så vil en historie som Junglebogen altid have en slags ”kald” til børn og helt unge, der nemt vil kunne identificere sig med Mowgli og hans udfordringer. Man har valgt at beholde det originale lydspor fra 1968, der ender med at blive et tveægget svær, for nok er det hyggeligt for en gammel nisse som jeg, at høre Carl Ottosen give fuld gas som Baloo, men det efterlader også filmen i en slags tidslomme, hvor talemåder og ordvalg slet ikke er tidssvarende. Det er på en gang hyggeligt og ærgerligt, for den yngre generation er ikke helt så nemme at fastholde, når de ikke genkender sproget. Det trækker dog ikke ned, for gensynet med Mowgli, Baloo, Kong Louis og alle de andre er intet mindre end fantastisk – selv om det er femogtredive år siden, at Disney jungleklassiker var på biografplakaten i lille Danmark.
 
Junglebogen blu-ray anmeldelse
@Disney


Junglebogen er modsat de moderne Disneyklassikere tegnet i hånden og selv om, at enkelte scener står flot og farverige i moderne HD, så kan man ikke rigtig lade sig begejstre, da originalen simpelthen bare skal se håndtegnet ud. Man har lidt på fornemmelsen, at enkelte detaljer er forsvundet i overførslen til HD, men jeg havde ingen dvd at sammenligne med, så det er ikke en påstand, som jeg kan understøtte med beviser. Det virker bare ikke særlig detaljeret i enkelte scener af filmen, men det skal ikke trække ned, for den autentiske oplevelse og genkendelse fra min egen barndom er i hvert fald til stede.


Som jeg allerede har nævnt, er der et par paradokser omkring lyden. Man har valgt at beholde originalsporet fra 1968, hvilket var det mest naturlige. Indspilningen er naturligvis begrænset af datidens teknologi og nutidens økonomi, da det danske lydspor nok ikke har fyldt meget i Disneys bevidsthed. Det giver en hul og meget studieagtig lyd, der på ingen måde lyder som en jungle. Jeg giver dog tre stjerner alligevel, da man har taget det bedste valg – og bevaret originalsporet i stedet for at genindspille, hvilket ville have fjernet enhver form for barnlig genkendelse fra det voksne publikum. Genkendelsens glæde fylder meget i denne udgivelse og derfor skal Disney have ros for at foretage det rigtige valg.
 


• Disneys Animal Kingdom
• At vokse op med De Ni Gamle Mænd
• Bag Disney Kulisserne
• Slettet Scene
• Rocky The Rhino
• Musik og Sing Along

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet den 4 september 2013. 

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser