Her blu-ray anmeldelse

 
Her blu-ray anmeldelse
 
Her blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen
Her blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 2 timer & 6 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Engelsk.
Aspect Ration: 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 25 juli 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Drama

Instruktør: Spike Jonze
Manuskript: Spike Jonze
Producere: Bla. Chelsea Barnard, Megan Ellison, Spike Jonze
Fotograf: Hoyte Van Hoytema
Klip: Jeff Buchanan & Eric Zumbrunnen
Musik: Arcade Fire

Skuespiller:
Joaquin Phoenix som Theodore
Lynn Adrianna som Letter Writer #1
Lisa Renee Pitts som Letter Writer #2
Gabe Gomez som Letter Writer #3
Chris Pratt som Paul
 
Beskrivelse: 
Theodore er en ensom mand der i den sidste fase omkring en skilsmisse. Han arbejder, spiller videospil og er nogle gange sammen med vennerne. Grundet sin ensomhed køber han et nyt, intelligent operativ system kaldet OS1. Samantha er stemmen bag OS1, og Theodore bliver hurtigt 'forelsket' og det ender op som kærlighed mellem Samantha og Theodore. Men hvordan kan man håndtere så stærke følelser til et computersystem?
 
Her blu-ray anmeldelse
 
Spike Jonze er langt fra en af Hollywoods mest produktive instruktører. Til gengæld er han med stor sikkerhed en af de mest originale. Således er der gået fire år siden Where The Wild Things Are, som var sidste film fra geniale mesters hånd. Filmen var en sjov og anderledes størrelse om at vokse op, være anderledes og at turde tage springet, der i sidste ende altid vil gøre en stærkere og mere moden uanset udfaldet. Det var en film, der foregik med en udadvendthed, der var forfriskende fordi den taklede sit univers med en oprigtighed, der sjældent ses i de film, som vi normalt lader os underholde af. ”Her” er i den grad en diametral modsætning til Where The Wild Things Are. Udadvendtheden er blevet introvert. Oprigtigheden er blevet en kollektiv løgn og tilbage står det originale, det finurlige og det forfriskende.

”Her” er en kærlighedshistorie, der i den grad viser, hvordan vi takler de følelser, der overmander os og gør os momentant sindssyge i de definerende øjeblikke, der udgør de største (og vigtigste) momenter i et parforhold. Det hele bliver eftertrykkeligt sat på spidsen ved, at Jonze lader hovedpersonen forelske sig i sin computer. Det kan man så analysere meget på, men beskeden er klar og tydelig om end tvetydig i sit udtryk. For man kan nok så meget påstå, at vi er blevet afhængige af vore telefoner, tablets og computere – men i virkeligheden er vi jo som mennesker også blevet mere uniforme i vore udtryk. Det er ikke velset at være anderledes, tænke anderledes eller at opføre sig forskelligt fra den store brune masse – og det er i virkeligheden mere dette faktum, at Jonze sætter sig for, at sætte på spidsen. Det andet er nemlig set før.

Filmen er en tour de force af følelsesmæssige øjeblikke, der med lynets hast gennemgår alle faser af et parforhold – fra første møde til sidste sætning er sagt. Joaquin Phoenix fylder femoghalvfems procent af filmen, men det bliver aldrig klaustrofobisk eller ensformigt. Nærmest tværtimod. Der skabes en distance mellem Theodore og publikum, der for mange tilfælde med stor sikkerhed vil tage afstand fra hovedpersonen, for alternativet er, at vi mod vor vilje må erkende, at det moderne menneske er en skrøbelig eksistens, der lever på en grænse mellem teknikkens vidundere og ditto afhængighed.

Skuespillet i ”Her” er ærligt, virkeligt og fanget på en måde, hvor man sagtens kan identificere, om end kortvarigt, med hovedpersonen og dennes ensomhed og afmagt. Joaquin Phoenix er dygtig til at være et rigtigt menneske og han bakkes smukt op af Scarlett Johansson, der til trods for at udelukkende fungere som stemme, leverer endnu en fantastisk performance.

Det er ikke noget tilfælde, at Her vandt en Oscar for bedste originale manuskript. Det hele er nemlig nyt og anderledes – og holder man bare en lille smule af originale dramaer, bør man ikke snyde sig selv for en oplevelse, der i den grad definerer ordet mesterværk. Derfor kaster vi topkarakter og meget varme anbefalinger efter hvad der sagtens kunne være en af dette årtis allerbedste dramaer.
 Her blu-ray anmeldelse
Alle farver er nedtonede i denne meget flotte og æstetiske præsentation af et kærlighedsdrama. Vi bevæger os i et meget beige farvespektrum, der giver en slags distance, der kun tilføjer filmen yderligere aspekter af fremtiden, der snarligt lurer bag et af de kommende kalenderår. Detaljegraden er høj, sortniveauet acceptabelt og balancen mellem skarphed og de mange brunlig kontraster er ret eminent.
 
Lyden i et drama er en fin balance mellem tydelig dialog og stemningsfyldt musik, der på ingen måder må overtone hinanden. Dialogen i dette 5.1 DTS HD MA lydspor er essentiel for en forståelse af selv filmen – og det skuffer ikke. Alting er klart, tydeligt og meget behageligt for øret. Forståelsen for Scarletts stemme, der i form af en computer stemme i hovedpersonens øre, naturligt bør have en følelse af lyden fra en hovedtelefon, er lige i øjet. Samtidig klemter Arcade Fires filmscore sig igennem underlægningsmusikken i en fin symbiose med dialogen, der præcist rammer ovenstående fine balance, der gør hele lydbilledet tæt på perfekt.
 
- The Untitled Rick Howard Project
- Love in the modern age
- How do you share your life with somebody

Anmeldelse skrevet 28. juli 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser