Ex Machina UHD Blu-ray anmeldelse

 
Ex Machina UHD Blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af 
Biojensen lyd og billede på UHD 4K blu-ray udgaven. 
Rasmus Krarup anmelder filmen (anmeldt i 2015 på blu-ray) 
Ex Machina UHD Blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 48 minutter
Lyd: DTS:X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.40:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 24. oktober 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action/Sci-fi
Biograf premiere: Ikke vist i danske biografer.
 
Instruktør: Alex Garland
Manuskript: Alex Garland
Producere: Bl. a. Eli Bush, Caroline Levy & Jason Sack.
Fotograf: Rob Hardy
Klip: Mark Day
Musik: Geoff Barrow & Ben Salisbury
 
Skuespiller:
Domhnall Gleeson som Caleb
Oscar Isaac som Nathan
Alicia Vikander som Ava
 
Beskrivelse: 
EX MACHINA, en intens psykologisk thriller fra den roste forfatter/instruktørAlex Garland, er en skræmmende vision om den kunstige intelligens, som venter lige om hjørnet. I en talentfuld internetmilliarders tilflugtssted i bjergene deltager en ung mand i et underligt eksperiment: Testning af enkunstig intelligens indsat i en smuk robotpige. Men eksperimentet forvandles til en dyster, psykologisk kamp - en kærlighedstrekant, hvor loyaliteterne er splittet mellem mand og maskine.
 
Ex Machina UHD Blu-ray anmeldelse
 
Filmen følger den unge programmør Caleb (Domhnall Gleeson), som har fået den unikke mulighed for at se chefens seneste projekt. Chefen Nathan (Oscar Isaac) er et meget excentrisk computergeni, som netop har løst gåden til kunstig intelligens hos robotter. Caleb skal være den første til at teste, hvorvidt der rent faktisk er noget om snakken, og inden længe opstår der en meget hektisk katten-efter-musen-leg mellem de tre på det isolerede laboratorium. Er robotten ægte, og hvis ja, hvad betyder det for verdensbilledet?

Denne film er allerede fra starten af en ganske interessant fortælling, da man som udgangspunkt har sprunget alle de tekniske elementer over og med vilje ikke fokuseret på processen, men nærmere resultatet. Filmen går helt tæt på den følelsesmæssige aspekter af menneskets første møde med en selvstændigt tænkende robot, og det giver meget stof til eftertanke. Hvordan ville man reagere i en samtale med en robot, som har alle menneskelige egenskaber? Her kommer Domhnall Gleeson på banen som en passende modspiller til den nye robotskikkelse – hans kejtede men intelligente statur passer perfekt ind i mødet med noget så banebrydende som en kunstig intelligens. Han formår at bringe den menneskelige naivitet i spil over for robottens list.

Robotten er selvfølgelig det vigtigste element i hele filmen, og her skuffer produktionen heller ikke. Den underskønne svensker Alicia Vikander passer perfekt ind i robotskikkelsen, da hun har et forførende og manipulerende ansigt, og samtidig den perfekte krop til at gøre figuren menneskelig kontra den umenneskelige. Hun agerer noget uopnåeligt og kan ikke blot manipulere med hovedpersonen, men får også tilskueren til at falde for hendes menneskelignende egenskaber. Effektmæssigt er figuren også helt fænomenal og minder om et sammenstød mellem Men in Black og A.I. – der er en hårfin balance mellem realisme og anti-realisme, hvilket er den perfekte cocktail til filmens meget mystiske instans.

Handlingsmønstret og plotudviklingen er præget af et meget intelligent manuskript, og der er absolut et af de bærende elementer i filmen. Historien bliver en meget nøje sammenstrikket fortælling af filosofiske overvejelser og almindelig menneskelig natur – her kommer der en lækker kontrast mellem Oscar Isaacs modbydelige attitude, Gleesons naivitet og Vikanders hypnotiske mysticisme og udgør den mest fængende del af fortællingen. Der bliver kastet utroligt mange bolde i luften, men alle bliver grebet med en særlig præcision, som gør filmen lige så skarpt og velovervejet som et klassisk skakspil.

Samlet set er Ex Machina en meget flot, skarp og intelligent fortalt film, som virkelig rammer plet i forhold til at danne et realistisk billede af kunstig intelligens. Skuespillet er skarpt, historien er betagende og udviklingen er ganske underholdende – man kunne dog godt have brugt lidt mere dramaturgi og lidt mere mørke i konceptet, men ellers er filmen ganske underholdende på mange punkter.
 
Ex Machina UHD Blu-ray anmeldelse
 
Ex Machina på UHD Blu-ray er klart en forbedring af blu-ray udgaven fra 2015. Der er kun brugt 4K digitale kameraer til at filme Ex Machina,så filmen er i native 4K, der gør at man virkelig får et flot billede med god dybde, sort niveau og flotte farver. Dog mangler det lige det sidste for at kunne få topkarakter
 
Da der mest er dialog i Ex Machina får man ikke rigtig den store glæde af DTS:X, som kun bliver brugt få gange i filmen, det skal lige siges at Ex Machina var den først film som udkom på fysik disk i 2015 med DTS:X lyd. Dialogen er klar og tydelig igennem hele filmen.
 
- The Story.
- The Cast.
- Creating AVA.
- The turing test.
 
Udstyr der brugt til anmeldelsen Tryk her
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet november 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser