Enders game blu-ray anmeldelse

 
Enders game blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Enders game blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone B (DK udgave
Spilletid: 1 time og  54 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk
Aspect Ration: 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 3. april 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1  = Blu-ray

Genre: Action, eventyr, sci-fi

Crew:
Instruktør: Gavin Hood
Manuskript: Bla. Gavin Hood
Producere: Bla. Orson Scott Card & Robert Chartoff
Fotograf: Donald McAlpine
Klip: Lee Smith & Zach Staenberg
Musik: Steve Jablonsky

Skuespiller:
Asa Butterfield som Ender Wiggin
Harrison Ford som Colonel Graff
Hailee Steinfeld som Petra Arkanian
Abigail Breslin som Valentine Wiggin
Ben Kingsley som Mazer Rackham
Viola Davis som Major Gwen Anderson

Beskrivelse: 
Ender Wiggin er ikke nogen normal dreng. Han elsker computerspil og er ret så skrap til det. Han ydmyger alle han kommer i nærheden af – indtil en dag, hvor han bliver rekrutteret af det internationale militær. De har til formål at stoppe en ond race af rumvæsener, der halvfjerds år forinden næsten havde succes med at udslette vor planet. Det er nu op til en gruppe unge kadetter, at forberede sig på endnu et angreb. Et angreb, der lurer i en nært forestående fremtid, hvor Ender og hans venner skal holde fjende skak. Kan unge Ender klare mosten som rekrut og vil computerspillere kunne redde jorden fra endnu et angreb?
 
Enders game blu-ray anmeldelse
© 2012 Summit Entertainment
 
Forfatter Orson Scott Card har været meget i medierne i de seneste årti. Han har offentligt udtalt sig meget kritisk omkring homoseksuelle og deres muligheder for at officielt kunne gifte sig. Det har skabt meget furore, men mandens meninger og udmeldinger skal dog ikke tage noget fra Ender-serien, der er en fantastisk samling bøger, der står meget klart på en lysende science-fiction himmel, som noget af det bedste moderne sci-fi nogensinde.

Filmen om Ender og hans udfordringer er dog en helt anden historie. Her har instruktør Gavin Hood taget en langt mere populistisk retning. Han har ladet figuren Ender simplificere, så alle hans karaktertræk fra bøgerne er blevet udvandet til en rimelig enkel psykotisk karakter, der kun forstår død, vold og hurtige reaktioner. Der er ingen større udredning for, hvorfor Ender er nådesløs, amoralsk og koldblodig. Det er til gengæld i en udstrækning, der allerede fra filmens start, gør det svært at fatte sympati for hovedpersonen, der ender i en slags blindgyde mellem antihelt og røvhul.

Skuespillet er underligt stift, hvor især Harrison Ford virker som om, at han slet ikke har lyst til at deltage i filmen. Han ser støvet, gammel og ligegyldig ud – og ligegyldigheden siver ud af skærmen på en måde, hvor man som publikum helt mister empatien for Ender og sympatien for mennesket generelt. Det var helt sikkert ikke tiltænkt, men det er ikke desto mindre der, hvor man ender efter en god time af de meget lange 114 minutter.

Enders Game er en flot film. De mange scener med rumkrig og skyderi er overvældende smukke – og de mangler bestemt ikke effekter, der skaber et super visuelt udtryk, der sagtens kan måle sig med den seneste Tron film. Desværre mangler filmen et decideret plot – for det er slet ikke svært, at regne slutningen ud og man taber egentlig interessen for plottet lang tid før rulleteksterne ruller over skærmen. Vi har mange gange før set hvordan science fiction bøger slet ikke får den type film, som forlægget egentligt fortjener, men denne gang er den helt gal. Alt hvad der er godt ved Enders Game bøgerne mangler i filmen – og alt det, der er skidt ved filmen er gudskelov ikke en del af bøgerne. Min klare anbefaling må være, at slukke fjernsynet og købe Ender bøgerne i stedet. Det er nok den bedste måde, at få en oplevelse med Ender, hvis man da ellers er interesseret i fed science-fiction.
 
Enders game blu-ray anmeldelse
© 2012 Summit Entertainment

Super lækkert billede med en utrolig farvepalet, der hele tiden bringer oplevelser for øjet. De mørke scener er mindst lige så flotte og her er virkelig tale om en visuelt gennemført film. Jeg kunne godt have undværet lensflare, der bare bliver en smule for meget, men ellers er filmen tæt på reference.

Her er knald på liggehønen. Der er fuld smadder på lyden i et 5.1 DTS HD MA mix, der hele tiden rykker i samtlige højtalere. Steve Jablonskys fantastiske score er helt genial baggrundsmusik – og er i sig selv en bedre investering på cd end filmen er på BD. 


Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet den 7 april 2014.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser