Elementary sæson 1 dvd anmeldelse

 
Elementary sæson 1
 
Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen
 
Elementary sæson 1 dvd anmeldelse

Dvd udgivelsesdato: april 2014
Distributør: FOX-Paramount
Genre: krimi, drama

Instruktør: Robert Doherty

Skuespiller:
Jonny Lee Miller som Sherlock Holmes
Lucy Liu som Dr. Joan Watson
Aidan Quinn som Captain Thomas Gregson
Jon Michael Hill som Detective Marcus Bell
 
Beskrivelse: 
I denne moderne version af historien om den legendariske detektiv er Sherlock Holmes en tidligere narkoman, der starter et nyt liv som konsulent for politiet i New York City. Ved hans side er den tro følgesvend og kompagnon Dr. Joan Watson.
 
Elementary sæson 1 dvd anmeldelse
 
Anmeldelse:
Timing betyder alting. Når det kommer til film og tv-serier, så betyder det forskellen på succes og fiasko. I dette tilfælde er det mest det sidste. I 2010 lancerede BBC kæmpesuccesen Sherlock med den geniale Benedict Cumberbatch i hovedrollen som den karismatiske detektiv, der modsat Conan Doyles oprindelige forlæg foregår i moderne tid. Serien trækker seer som fluer og Cumberbatch er tæt på at være den pt. mest populære skuespiller overhovedet. Det kan derfor undre, at man på den anden side af dammen, lancerer en slags pendant til den moderne Sherlock. En amerikansk udgave, der til trods for sin originalitet alligevel til evig tid skal kunne tåle sammenligning med BBCs detektiv af en simpel årsag – Timing!

Man skal ikke se særlig meget af Elementary for at konstatere, at den absolut intet har med Sherlock at gøre. Den adskiller sig i fortællerstil, tilgængelighed og visuelt udtryk. Hvor den britiske detektiv er mørk og dyster på traditionel Doylesk manér er Elementarys Sherlock langt mere moderne i sin kompleksitet. Sagerne der bliver arbejdet på er langt mere ordinære i sin stil, hvilket gør tilgængeligheden noget nemmere. Man kan derfor sagtens springe til og fra afsnit, når man har først har etableret præmissen for serien efter en håndfuld episoder. Det visuelle udtryk er også mere ordinært i den amerikanske version af Sherlock. Vi er mere hjemvante som publikum, da serien lægger sig noget mere op ad andre amerikanske serier end Sherlock gør.

Så er der det med ham Sherlock. Jonny Lee Miller gør det glimrende. Han er rent faktisk fremragende i enkelte afsnit, men, men og atter men – han er ingen Benedict Cumberbatch. Lucy Liu er derimod et langt mere frisk pust – og er i virkeligheden en langt mere tilgængelig person i serien, som sagtens kunne have været en serie med hende i hovedrollen. Den ville så ikke have været Sherlock Holmes, men det havde måske heller ikke været så skidt. Hun er skarpere, hurtigere og frem for alt knap så meget en kontrast til mesterdetektiven, som hobbitten Martin Freeman er i den britiske pendant.

Sæson 1 af Elementary er knap 17 timer lang. Når man lige får abstraheret fra sammenligningen med den engelske serie – er der faktisk masser af god underholdning. Det ender desværre alligevel med, at man hellere ville se Sherlock, hvis man skulle være så heldig, at kunne få lov til at vælge. Derfor falder Elementarty mellem to stole, for som med alting andet: Timing betyder alting.


Anmeldelse skrevet april 2014. 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Tilbage til Serie anmeldelser