Bambi blu-ray anmeldelse

 
Bambi blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Bambi blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 9 minutter 
Lyd: DTS HD High Resolution 7,1 : Engelsk
Dolby Digital 5.1: Dansk, norsk, svensk, finsk, Islandsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Islandsk,  Engelsk. 
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.33:1 High Definition

Blu-ray udgivelsesdato: 9. oktober 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Animation

Instruktør: B.la .James Algar, Samuel Armstrong
Manuskript: B.la Felix Salten, Perce Pearce, Larry Morey
Producere: Walt Disney
Musik: Frank Churchill, Edward H. Plumb
 
Beskrivelse: 
Dette er den animerede historie om den unge hjort Bambi, der en dag vil blive skovens konge. Gennem sin opvækst får Bambi forskellige venner, heriblandt kaninen Stampe og stinkdyret Blomst. Han lærer der nødvendige færdigheder, der skal til for at overleve - og han ender også med at finde kærligheden sammen med den smukke Feline. Men en dag kommer jægerne, og Bambi skal være lige så modig som sin far, hvis han skal lede de andre hjorte i sikkerhed.
 
Bambi blu-ray anmeldelse
 
”Se Bambi. Vandet er stift!”. Ord der klinger i ethvert julehjerte, fra en af Disneys Juleshows absolut mest populære indslag. Har man aldrig set andet af Bambi end netop denne scene, bliver man noget overrasket. For bag den søde scene gemmer sig en dyster historie om hvordan man bliver voksen.

Historien om Bambi er, modsat hvad mange tror, ikke en original Disney historie. Den er baseret på en roman af Felix Salten, der, om muligt, er endnu mere mørk og dyster end Disneys film, der er den femte film i rækken af klassikere. Filmen er fra 1942 og derfor har der været mange spekulationer om, hvorvidt den ellers uskyldige historie, skulle være en slags kommentar på Europas kollaps under anden verdenskrig. Den konspiration vil jeg lade ligge, men kan godt forstå, hvis man falder for diverse teorier, da selve historien har underligt kryptiske scener, der sagtens kan misforstås.

Hvad der ikke kan misforstås overhovedet, er den fantastisk medrivende historie, der med det samme sætter fart – og som modsat mange af Disneys klassikere aldrig rigtig taber pusten i intensitet. Der er kun ganske få scener, som den fra juleshowet, der fungerer som egentlige afbrydelser af dramaet i filmen, der virkelig har hovedrollen over det nuttede, søde og meget omfavnende, som vi ellers kender fra Disneys univers. Musikken af Frank Churchill er helt igennem enestående, da den danner en vild baggrund for scenerne på skærmen. Det er ikke for sjov, at John Williams glædeligt indrømmede, at han fandt inspiration til temaet i Bambi, da han skrev den berømte musik til Dødens Gab.

Historien om Bambi og de udfordringer man møder, når man skal klare sig selv i livet er meget medrivende. Der var derfor ikke mange lyde fra de billige rækker i hjemmebiografen, da mine to poder så filmen. Man får dårligt et bedre kvalitetsstempel end stilhed fra børn, der ellers nok kan snakke under en film. Men med Bambi var der ro, hvilket skyldes den allerede nævnte historie, men så sandelig også de meget livagtige animationer. Filmen kostede knap en million at indspille i 1942, hvilket er et helt sindssygt beløb for en animeret film fra en tid, hvor film blev lavet for en bøjet to-krone.

Udover den intense, spændende og dystre historie, er der da også søde elementer, der stille og roligt vokser sig stærke gennem filmen – præcis som Bambi. De er måske knap så tydelige, som i de moderne Disney klassikere, men det er kun et friskt pust i min optik. Jeg kan derfor sagtens anbefale Bambi til børn og barnlige sjæle, for Bambi er lidt ligesom juleshowet. En udødelig del af alles barndom, som altid vil leve stærkere i hjertet end i hjernen. God fornøjelse.
 Bambi blu-ray anmeldelse
Man behøver ikke at se mange sekunder af Bambi, før man ved, at dette er en førsteklasses restauration af en tidløs klassiker. Billedet er skarpt, animationer er særdeles levende – og tingene er aldrig fedtet ind i digitale smuthuller, der fjerner detaljer eller gør andet grimt ved den smukke tegnefilm. Det er en sand fornøjelse at se en film med mere end 70 år på bagen, der stadig kan se så flot ud på Bluray.
 
Lyden har fået præcis samme overhaling som billedet. Altså hvis man kan/gider se Bambi med det originale amerikanske lydspor på engelsk. Har man unger, der ikke er klar til den slags, så må man ty til det danske lydspor i DD 5.1, der er en tand for skingert, mangler dybde og er utroligt endimensionelt. Vil man derimod ”åbne for posen”, kan man nappe det originale spor i 7.1 DTS HD HR, hvilket det flotte billede næsten fortjener.

- Intro af Diane Disney Miller
- Walt Disneys handlingsmøder - udvidet version
- Disney leksikon: Bambis venner i skoven
- Disney View
- Slettet sang – Skrupkulret
- Disneys store bog om kundskab: Bambi

Anmeldelse skrevet november 2014.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser