American Sniper UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
American Sniper UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan VIlhelmsen
American Sniper UHD 4K blu ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 13 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.40:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 13. maj 2024
Distributør: SF Studios / Warner Bros
Antal disk:  1 = 1 x UHD 4K blu-ray

Genre: Action, Thriller, Biografi, krig
Biograf premiere: 22. januar 2015
 
Instruktør: Clint Eastwood
Manuskript: Jason Hall, Chris Kyle, Scott McEwen
Producere: Zakaria Alaoui, Bruce Berman, Bradley Cooper
Fotograf: Tom Stern
Klip: Joel Cox, Gary Roach
Musik: Joseph S. DeBeasi
 
Skuespiller:
Bradley Cooper som Chris Kyle
Jake McDorman som Biggles
Sienna Miller som Taya
Luke Grimes som Marc Lee
Ben Reed som Wayne Kyle
Keir O'Donnell som Jeff Kyle
Jason Hall som Cowboy
 
Beskrivelse: 
I filmen American Sniper følger vi Navy Seals soldaten Chris Kyle under hans fire udsendelser til Irak under irakkrigen efter 9/11. Han er specialiseret som snigskytte og hans vigtige rolle er højt placeret på en bygning at overvåge og beskytte hans kollegaer på jorden mod snigskytter og andre angreb. Undervejs bliver han den amerikanske soldat med flest dokumenterede drab på CV’et og det varer heller ikke længe før de Irakiske oprørsstyrker sætter en stor dusør på hans hoved, en dusør, som hans irakiske modstykke snigskytten Mustafa sætter alt ind på at indløse. Samtidigt forsøger Taya, Chris’ kone, at få hjemmet til at fungere med to små børn, en mand der sjældent er der, og når han endeligt er der, har svært ved at slippe oplevelserne fra Irak og den agtpågivenhed, som er nødvendig under hans udstationeringer, men absolut ikke derhjemme.
 
American Sniper UHD 4K blu ray anmeldelse
Billedet er ikke et screen shot fra UHD blu-ray

Fortællingen i American Sniper er baseret på Navy Seals soldaten Chris Kyle’s egne oplevelser under hans udsendinger til Irak på samlet omkring 1000 dage, og hvordan det er lykkedes at få denne virkelige historie stykket sammen til en medrivende og nervepirrende historie er imponerende. Duellen mod den uhyggelige snigskytte Mustafa er genial og den uhyggelige brutalitet blandt de irakiske oprørere gør, at man ikke er i tvivl om hvem man skal holde med. Her er ingen håbløse politiske dagsordener fra militærets top, men kun kampen mod ’the bad guys’, hvilket nok er en forsimplet fremstilling, men set fra Kyles synsvinkel fungerer det glimrende.

Bradley Cooper gør det godt og overbevisende i rollen som Chris Kyle på en samtidig både rå, følsom og underspillet måde, mens Sienna Miller også spiller troværdigt som konen Taya. Vinklingen hen mod slutningen af filmen, hvor Chris vender tilbage til livet med familien i USA med et nyt fokus, at få andre krigsveteraner ind i en positiv livsbane, er også både sympatisk og en logisk slutning på filmen.

Der er svært at kalde filmen American Sniper en ’feel good film’ med så megen eksplicit fremstilling af vold og død, men det er en velspillet og meget spændende formidling af en virkelig militærhistorie og den forenklede sort/hvide historiefortælling gør, at man ikke kan gøre andet en at lade sig rive med.
 
Billedet på denne 4K UHD 2160p/HDR-udgave af ’American Sniper’ er opgraderet fra den tidligere blu-ray udgivelse og billedet fremstår da også skarpere, mere detaljeret og komplekst med tydelige hud- og tekstilteksturer især i nærbilleder. Ved sammenligning med blu-ray udgivelsen, som i øvrigt også var fremragende, synes forskellen dog ikke at være gigantisk og til tider virker billedet endda lidt unaturligt efterbehandlet, mens billederne i sandstormen også ser lidt spøjse ud. Tilføjelsen af HDR til billedsiden bidrager dog til at udvide farvespektret og bringer varme og dybde til billedet. Generelt er farverne behageligt naturlige med en stor andel ovre i de sandfarvede nuancer i scenerne fra Irak, mens sortniveauet i de mørkere scener er dybt og uden synlige komprimeringsfejl.
 
American Sniper leveres på UHD med et fremragende Dolby Atmos soundtrack, som udnytter formatet til fulde med overbevisende og ultrapræcise retningspanoreringer af lydeffekterne f.eks. i forbindelse med de mange skudsalver, brugt ammunition der falder til jorden og i actionscener generelt. Den skrumlende og dybt brummende lyd af en tank eller Hummer, der bevæger sig gennem byens gader, drager god nytte af LFE og en eventuelt tilsluttede subwoofer og det samme gør eksplosionerne. Dialogen fremstår overalt klart, tydeligt og centreret i lydbilledet, endda i de heftige actionscener. Generelt lyder det hele bare fedt og samtlige Dolby Atmos- og surroundkanaler kommer flittigt til anvendelse hele filmen igennem, så American Sniper på 4K disk er afgjort demo materiale for en seriøs Dolby Atmos hjemmebio.
 
Denne UHD udgivelse af American Sniper samler ekstramateriale fra de øvrige udgivelser af filmen og der er rigeligt at gå i gang med, og det eneste man kunne savne, er et kommentatorlydspor:
 
• One Soldier's Story: The Journey of American Sniper (1080p, 31:04)
• Chris Kyle: The Man Behind the Legend (1080p, 30:24)
• Clint Eastwood: A Cinematic Legacy -- The Heart of a Hero (1080p, 15:22)
• Navy SEALS: In War and Peace (1080p, 29:51)
• Bringing the War Home: The Cost of Heroism (1080p; 20:42)
• The Making of American Sniper (1080p, 28:35)
• Guardian (1080p, 4:30)
 

Tak til SF Studios / Warner Bros

Anmeldelse skrevet maj 2024

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser