Ad Astra UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Ad Astra UHD 4K blu-ray anmeldelse

Ad Astra UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Ad Astra UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 3 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.39:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. februar 2020
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray

Genre: Drama, Sci-fi
Biograf premiere: 19. september 2019

Instruktør: James Gray
Manuskript: James Gray, Ethan Gross
Producere:bl.a. James Gray, Brad Pitt, Jeffrey Chan
Fotograf: Hoyte Van Hoytema
Klip: John Axelrad, Lee Haugen
Musik: Max Richter
 
Skuespiller:
Brad Pitt som Roy McBride
Tommy Lee Jones som H. Clifford McBride
Ruth Negga som Helen Lantos
Donald Sutherland som Thomas Pruitt
Liv Tyler som Eve
 
Beskrivelse: 
Astronauten Roy McBride rejser til solsystemets yderste dele for at forsøge at finde sin forsvundne far. Hans rejse vil afsløre hemmeligheder, som sætter menneskelighedens eksistens på prøve og samtidigt sætter spørgsmålstegn ved vores plads i universet.
 
Ad Astra UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Med Ad Astra bevæger James Gray sig ud i det store univers for at kigge nærmere på nogle at livets helt store spørgsmål. Manden der tager os derud, er ingen ringere end Brad Pitt der i sin ensomhed bliver sat til at jagte sin far og dermed muligvis få besvaret om vi mennesker virkelig er så unikke som vi går og tror eller om der muligvis findes intelligent liv andetsteds. James Gray har tidligere givet os film som We Own the Night og The Lost City of Z og vil for flere nok være forholdsvis ukendt. Med Ad Astra satser han virkelig stort, tilmed med et cast som sagtens burde kunne levere, men kan filmen stå distancen? Det kigger vi nærmere på og endda i 4K.

I en nær fremtid oplever Jorden livsfarlig kosmisk stråling, der stammer fra planeten Neptun. Strålingerne lammer vores elektronik og truer selveste universets fremtid. Elite-astronauten Roy McBride (Pitt) bliver sendt ud på en virkelig lang rejse til den yderste rand af vores solsystem for at finde ud af hvor denne stråling stammer fra og stoppe den. Som en anden opdagelsesrejsende skal han udforske ukendt territorium, samtidig med at han får rigelig tid til at granske sin sjæl. 25 år tidligere forsvandt hans berømte far (Jones) under en mission, hvis mål var at finde intelligent liv som en del af et hemmeligstemplet LIMA projekt. NASA mistænker nu, at den gamle McBride står bag den nye trussel fra sit forskningsskib nær Neptun, sønnen er vores bedste chance mod senior.

Inden McBride når til Neptun skal han dog lige en smuttur forbi Månen og Mars. Det er interessant at opleve hans betragtning af Månen som nærmest ligner en amerikansk undergrundsbane hvad dertil hører af butikker, støj og snavs. Vi som mennesker har ikke forstået at tilpasse os, men har derimod medbragt vores dårlige vaner og videreført dem til det nye økosystem. Mars er dog noget anderles og den ser vi ikke ret meget af, men det viser tydeligt Grays kritik af verdens tilstand.

Der er en indie vibe over Ad Astra, en slags minimalisme der klæder en produktion, trods den noget større skala. James Gray tager os med på en utrolig flot visuel og auditiv rejse, der på samme tid virker både troværdig og bjergtagende. Brad Pitt der det meste af tiden er i fokus, gør det som altid fremragende som den introverte astronaut og hans far i form af Tommy Lee Jones er også velspillende. Det er dog ikke lutter ros filmen skal have, for Gray har nemlig udtalt at Ad Astra er et kryds mellem Francis Ford Coppolas Apocalypse Now og Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Ved en sådan sammenligning falder Ad Astra dog til jorden selv om jeg godt kan forstå hvad Gray mener. For, hvor Apocalypse Now, var en foruroligende rejse mod det ukendte, er Ad Astras historien alt for lineær og hvor 2001: A Space Odyssey var en eksistentiel, nyskabende, visuelt overdådig rejse, er Ad Astra kun meget lidt af dette.

Jeg har set Ad Astra et par gange og må desværre erkende at den er bedst første gang og grunden er de førnævnte ting. Alle overraskelserne er væk og ved gensyn bliver det desværre en lidt lang uinteressant rejse, hvor man dog stadig kan nyde den virkelig flotte visuelle og auditiv oplevelse.
 
Ad Astra UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Ad Astra bliver leveret i et 2.39:1 MPEG-4 AVC transfer, som er fremragende behandlet på denne UHD udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og hotellets mange farvestrålende elementer står utrolig godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dydbe. Detaljegraden er også utrolig god, hvor skægstubbe og ar tydeligt kan ses og action sekvenserne bliver levet med masse af visuel pondus. Det helt klart at HDR på denne farvefyldte udgivelse bidrager rigtig godt til at vise universets mange farve og mørke. Klart en visuel præstation der er værd at fremhæve.
 
Filmen kommer med et lækkert Dolby Atmos. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får lov til at sparke fra sig i de mere action fyldte scener. Der er enkelte actionsekvenser i filmen og udgivelsen formår at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet februar 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser