A Million Ways to Die in The West blu-ray anmeldelse

 
A Million Ways to Die in The West blu-ray anmeldelse
 
A Million Ways to Die in The West blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen
A Million Ways to Die in The West blu-ray anmeldelse  

Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 timer & 56 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Engelsk + 8 andre sprog
Aspect Ration: 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 17. august 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Komedie/Western
Biograf premiere: 5. juni 2014

Instruktør: Seth MacFarlane
Manuskript: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Producere: B.la. Jason Clark, Kiran Bhakta Joshi, Seth MacFarlane
Fotograf: Michael Barrett
Klip: Jeff Freeman
Musik: Joel Mcneely

Skuespiller:
Seth Macfarlane som Albert
Charlize Theron som Anna
Amanda Seyfried som Louise
Liam Neeson som Clinch
Neil Patrick Harris som Foy
Giovanni Ribisi som Edward
 
Beskrivelse: 
Vi er i Amerikas vilde vesten i 1882. Seth MacFarlane spiller rollen som den feje fårehyrde Albert, der efter at have bakket ud af en kamp med åben ild, bliver forladt af sin kæreste. Men da en mystisk og smuk kvinde kommer til byen, hjælper hun ham med at finde modet frem og de bliver forelskede. Hendes mand, en berygtet fredløs, ankommer også og vil have hævn, så nu kommer Alberts nyfundne mod på prøve. Men der er ingenting der er helt let, for der er en million måder, at dø på i vesten.
 
A Million Ways to Die in The West blu-ray anmeldelse
 
Når man har set mange komedier, så har man med tiden set alle de vittigheder, sjove situationer og skæve oplevelser som der nu er muligt at gengive på den store skærm. Med andre ord griner man mindre og mindre, og sjove film bliver dem man kan kaste et tilfældigt fnis eller et enkelt haha efter. Sådan har jeg haft det i mange år, hvor man efter nogle årtier med diverse former for komedier ligesom har grint af det meste og rystet på hovedet af stort alt lige siden. TV serierne har nemlig overhalet komedier på film indenom. Formatet er til at begynde med mere passende, for det er svært at holde dampen op med morskab over 90 eller 100 minutter, hvor de 22 minutter som en sitcom varer, mere passer til et par hurtige grin. Der har dog været undtagelser, hvor den politisk ukorrekte humor har fået frit løb, og derfor har overhalet de mere ”rene” komedier fra TV indenom. En af favoritterne er Seth MacFarlanes hysterisk grove komedie Ted, der med åbenlys ligegyldighed overfor det rigtige og pæne, kastede sig ud i grove jokes der faldt som perler på en snor. Derfor var mine forventninger til denne film tårnhøje, for Seth MacFarlane kunne umuligt fejle i en komedie, der i den grad skulle latterliggøre det vilde vesten og samtlige westerns, der siden hen er lavet over tiden, hvor pilgrimmene skabte guds eget land.

Million Ways ER en sjov film. En rigtig sjov film. Det uventede, det grove og det politisk ukorrekte er blandet sammen i skøn forening, hvor distancen mellem den moderne virkelighed og det vilde vesten bliver udstillet på fornemt vis. MacFarlane er aldrig bange for at implementere moderne synsvinkler med renters rente i en historier, der foregår 150 år forinden. Det kunne have været anledning til stilforvirring, men det fungerer overraskende godt, at Albert virker som et moderne menneske, der er sendt tilbage i tiden, for at latterliggøre og bevise hvor farligt alting var i nybyggernes tid.

Skuespillet er konstant sat på spidsen. Den grove humor kombineret med et meget levende sprog, sætter naturligvis skuespillere som Liam Neeson og Charlize Theron et stykke væk fra deres vante roller, men som de dygtige skuespillere de er, formår de, at gøre rollerne levende og morsomme på hver deres måde. Neil Patrick Harris spiller den eneste rolle, som han virkelig er god til, og det kan man godt tilgive ham, for den passer perfekt til tonen i A Million Ways, der konstant er på grænsen til det overspillede.

Der er gjort en del ud af effekterne og der er overraskende meget blod, der splatter rundt for en komedie, der på ingen måde kan karakteriseres som ulækker eller uhyggelig. Det er bare en del af filmens charme, som konstante kører i højeste gear, og som i virkeligheden også ender med at blive min eneste anke. For bedst som løjerne er mest utilregnelige, tager filmen en lidt mere alvorlig tone, der overhovedet ikke passer til den første time, der bare er ustyrlig morsom. MacFarlane vælger den sikre stil, hvor der lige skal moraliseres en smule og hvor at al sjov partout skal have en skær af alvor. I mine øjne er helt unaturligt valg, for filmen havde sagtens kunne tåle at være en obskur komedie uden videre indhold eller moralisering. Har man set MacFarlanes Ted, ved man, at han også i den film valgte at skifte retning mod slutningen, og det koncept er intakt for A Million Ways, som ellers sagtens kunne have været foruden.

A Million Ways to Die in The West er ikke en million måde at grine på, men en halv million er også fint nok. Der er desværre utrolig mange af de overraskende øjeblikke repræsenteret i filmens trailer, som man gør klogt i at undgå, hvis man gerne vil se filmen. De jokes og sjove situationer, der er tilbage, er dog stadig rigtig morsomme, så der er helt sikkert mange gode grin at hente, hvis man elskede Ted og MacFarlanes humor i forvejen. Er man ikke til den grovkornede og politisk ukorrekte humor, bør man nok bare lede videre, for så er her intet at komme efter.

Af uvisse årsager er kun den originale udgave at finde på denne udgivelse. Der findes ellers en forlænget udgaver, der har hele tyve minutter mere at byde på. Det er en skam at vi ikke fik begge udgaver her i Danmark.
 A Million Ways to Die in The West blu-ray anmeldelse
A Million Ways er skudt digitalt, så her mangler hverken farver, lys eller skarphed. Effekterne er gode og pludselige uden at virke for digitale og unaturlige, hvilket er et plus, da filmen har en del af disse scener. Sortniveauet har lidt problemer hist og her, hvor enkelte skud bliver en smule mere grå end nødvendigt, men ellers er der ikke meget at klage over i en generelt flot udgivelse.
 
Ligesom billedet er her tale om en udgivelse i meget fin kvalitet. Der er smæk for skillingen i alle enheder på et 5.1 DTS HD MA lydspor, der leverer alle de genkendelige lyde fra det vilde vesten. Der mangler en smule dybde i skuddene fra diverse skydevåben, men det vil nok altid være et klagepunkt i alle westerns, der er produceret siden Open Range.
 
- Alternate Opening
- Alternate Ending
- Deleted / Extended / Alternate Scenes
- Once Upon A Time In A Different West
- A Fist Of Dirt... In Your Mouth
- The Good, The Bad And An Increasingly Decreasing Population

Anmeldelse skrevet 19. oktober 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser