Captain Philips blu-ray anmeldelse

 
Captain Philips blu-ray anmeldelse
 
Captain Philips blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Captain Philips blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 2 timer og 14 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, Spansk, Tysk, Hollandsk, Italiensk, Fransk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 27 februar 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Action, drama
Biograf premiere: 24 oktober 2013

Crew:     
Instruktør: Paul Greengrass
Manuskript: Billy Ray, Richard Phillips og Stephan Talty
Producere: bl.a. Eli Bush, Michael De Luca & Khadija Alami

Fotograf: Barry Ackroyd
Klip: Christopher Rouse
Musik: Henry Jackman


Skuespiller:
Tom Hanks som Kaptajn Phillips
Barkhad Abdi som Muse
Catherine Keener som Andrea Phillips
Michael Chernus som Shane Murphy
 
Beskrivelse: 
I 2009 blev containerskibet Mærsk Alabama kapret af en række somaliske pirater, hvilket var den første kapring af amerikanske både i over 200 år. På båden havde besætningen formået at kæmpe en brav kamp mod overtagelsen af skibet, og med den dygtige Richard Phillips i front som kaptajn formåede de at komme ud af situationen i god behold. Denne fortælling er et realistisk portræt af hændelserne dengang, og giver sig i kast med alle detaljer omkring de forfærdelige risikoer ved fragtskibe på internationalt farvand. 
 
Captain Philips blu-ray anmeldelse
 
Filmen starter ud med at vise to kulturers forskellighed og givet et interessant indblik i forskellige verdeners kollision med hinanden. Det giver en utrolig bred indfaldsvinkel på historien, og skaber desuden solid grobund for at historien kan udvikle sig på bedste vis. Tom Hanks formår at leve sig ind i en lidt mere hverdagsagtig og realistisk arbejderrolle som den trofaste Kaptajn Phillips. Handlingen følger situationen fra start til slut på en gribende, realistisk og tempofyldt facon. Der er skabt masser af pusterum til at lære karaktererne bedre at kende, samtidig med at situationen eskalerer på den mest interessante måde.

Den danske Kapringen havde stort fokus på selve det politiske aspekt af sådan en situation, og ikke mindst hvordan tingene foregår hjemme i det sikre Danmark. Her bliver der gået mere i dybden med intensiteten på det åbne hav, og det fungerer helt perfekt. Man sidder på kanten af sædet under hele optakten med karakterdannelserne, og man får nærmest hjertebanken af det eskalerende handlingstempo. Dette fokus på den mere action-fyldte og temprægede del af en kapring gør Captain Phillips til en ufattelig intens film, som underholder fra start til slut. Men der er dog ikke kun fokus på disse tempoprægende virkemidler, da karaktererne, skuespillet og historien spiller formidabelt sammen.

Filmen er præget af solide optagelser med ofte håndholdte, grynede effekter, som giver et realistisk pift. Selve kameraføringen er meget hektisk og forstyrret, og denne billedstruktur er med til at illustrere sindsstemningen og atmosfæren i filmen. Man får både et indblik i forsvareproceduren fra besætningen og ikke mindst angrebsproceduren fra piraterne, hvilket skaber en formidabel dynamik mellem de gode og de onde. Filmen fortælles fra to vinkler, indtil deres kurs støder sammen på de internationale farvande. Der ligger en formidabel symbiose mellem billedsiden, lydsiden og ikke mindst den handlingsmæssige struktur, hvilket skaber et filmprodukt, som underholder i topklasse.

Skuespillet er bragende godt og ved siden af en Tom Hanks, som altid leverer sit bedste skyts, finder man Barkhad Abdi, som med sit ukendte ansigt i branchen gør det formidabelt som den skræmmende, somaliske pirat, Muse. Man forstår tydeligt, hvorfor de han blev nomineret til en Oscar for han rolle i denne film, da hans skuespil er med til at gøre hele konceptet mere realistisk og nervepirrende. Det hele virker generelt uhyre realistisk på grund af meget ’nede-på-jorden’-præstationer og fokus på alle detaljer, og denne effekt er uden tvivl det største trækplaster i filmen.

Selvom filmen varer 2 timer og 14 minutter, er man klistret til skærmen under hele filmen, da spændingen fanger seeren fra starten og ikke giver slip, før rulleteksterne rammer skærmen. Handlingen skyder af sted med et stigende tempo, som blot bliver forøget jo mere personerne bliver involveret i hele denne hektiske situation. Man kan relatere til personerne involveret, da deres karakterer og personligheder er blevet skildret så djævelsk realistisk.

Samlet set er Captain Phillips en fantastisk film, som underholder på et utal af niveauer. Billedsiden giver et gribende og realistisk indblik i hele situationen, mens skuespillerne formår at leve sig så meget ind i rollerne, at man næsten overbevises om, at det er rigtigt. Det er uden tvivl en rigtig storfilm, som ikke blot fortæller en gribende historie, men som også vil forblive i hukommelsen som en overdådig velskabt filmoplevelse.
 Captain Philips blu-ray anmeldelse
Billedet præsenteres i et VC-1 1080p 1:85:1 aspect ratio, som passer helt perfekt til denne genre. Filmen er sammenklippet af en masse forstyrrende og ofte ustyrlige scenarier, og derfor behøves der ikke nær så meget fokus på skarpheden. Billedredigeringen sørger fornemt for, at man kan have et nogenlunde stabilt overblik over scenerne og giver derfor den rette kvalitet i hver sekvens. De grynede billeder er med til at fremhæve de realistiske aspekter i historien. Kvaliteten er varierende, men på den gode måde og giver filmen et mere råt, upoleret udseende som bidrager til realismen i filmen. Farvevalget i klipningen bidrager med et mere hverdagsagtigt præg og desuden er hele scenariet gjort mere dystert for at karakterisere den kriseramte situation. Billedsiden er med til at skabe den rette stemning til de voldsomme scenarier og får seeren til at lægge ekstra meget mærke til de hastige detaljer i HD-kvalitet.
 
Filmen rummer en masse højlydte diskussioner og heftige pistolkampe, hvilket bliver leveret ud gennem højttalerne i fantastisk god kvalitet. Lydsporet er overraskende klart og uden nogen former for forstyrrelser på linjen. Underlægningsmusikken bakker om handlingens stemning og giver en mere interessant oplevelse af de ting, som foregår på billedsiden. Sproget i filmen spiller mellem somalisk og amerikansk, og denne kulturforskel bliver en banebrydende effekt på hele vinklingen af det lydmæssige aspekt. Dialogerne er veludførte, glasklare og der er ikke den mindste form for interferens i optagelserne. Lydsiden er mindst lige så positiv som billedsiden, da lydredigeringen fungerer som en solid stemningsskaber og formår desuden at sætte skub i hele handlingen. Samlet set er lydsiden nærmest fejlfri og leverer et fantastisk godt supplement til den benhårde billedside.

På bonusområdet finder man det klassiske kommentarspor, hvor man kan høre instruktørens indfaldsvinkel til de forskellige scener i filmen. Som det sidste er der ca. 55 minutters bonusoptagelser, som går i dybden med alle aspekter i projektet. Her kommer man tæt på optagelserne og ikke mindst instruktørens måde at overføre historien fra virkelighed til det store lærred. Samlet set et ret underholdende bonusmateriale, som på trods af en lidt spinkel opbygning underholder grundigt igennem.


Anmeldelse skrevet den 11 Marts 2014.

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment

Tilbage til blu-ray anmeldelser