Bad Grandpa blu-ray anmeldelse

 
Bad Grandpa blu-ray anmeldelse
 
Bad Grandpa blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Bad Grandpa blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 timer og 50 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, Spansk, Tysk, Hollandsk, Italiensk, Fransk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.78:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 6 marts 2014
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Humor
Biograf premiere: 24. oktober 2006.

Crew:     
Instruktør: Jeff Tremaine
Manuskript: Johnny Knoxville, Jeff Tremaine & Spike Jonze 
Producere: bl.a. Jeff Tremaine, Johnny Knoxville & Spike Jonze

Fotograf: Lance Bangs & Dimitry Elyashkevich
Klip: Seth Casriel, Matt Kosinski & Matthew Probst 
Musik: Kool G. Murder & Sam Spiegel

Skuespiller:
Johnny Knoxville som Irving Zisman
Jackson Nicoll som Billy
Greg Harris som Chuck
 
Beskrivelse: 
Sidste år mistede en af de helt store stjerner fra MTV’s Jackass livet, Ryan Dunn, hvilket har gjort forhåbningerne om en ny installation i franchisen en yderst urealistisk fremtidsudsigt. Derfor har skaberne af serien og ikke mindst stjernen Johnny Knoxville bevæget sig over i en mere selektiv gren af de vanvittige eskapader. Bad Grandpa-sekvenserne i Jackass-serien og filmene har altid været de øjeblikke, som jeg satte mindst pris på, da de i længden virkede lidt kedelige og ikke mindst fremkaldte en hidtil ukendt, ubehagelig tåkrummende effekt i kroppen. 
 
Bad Grandpa blu-ray anmeldelse
 
Vi følger den aldrende Irving Zisman (Johnny Knoxville), som befinder sig midt i den situation, at hans kone er afgået ved døden og hans barnebarn er i krise. Hans datter er endnu en gang blevet arresteret for besiddelse af stoffer, og da hun er på vej til et længere fængselsophold, skal barnet videre til faderen. Irving går med til at køre barnet til faderen, men undervejs danner de et unikt og ikke mindst bizart forhold til hinanden og måske er der alligevel plads til familien i Irvings gamle hjerte.

I denne film spiller indholdet ekstra meget på folks reaktioner, som man også så i den første film såvel som den originale serie tilbage i tiden. Stuntsene og personer som kommer til skade, er blevet skubbet bag lyset, og nu er det udelukkende fokuseret på make-up, reaktioner og ikke mindst akavede situationer i hverdagen. Personligt favoriserede jeg altid de mere dumdristige og ufatteligt morsomme narrestreger i filmene, men denne tilgang til underholdningen fungerer egentlig overraskende godt. Handlingen tager bl.a. tykt pis på mange aspekter af det amerikanske samfund – deres overvægtige mennesker, underklassen, forholdet mellem kvinder og mænd og ikke mindst klichéen om deres manglende intelligens. Temaet er grænseoverskridende, men tempoet bevæger sig i et ret langsomt tempo til at starte med. Heldigvis indhenter filmen sit niveau halvvejs inde i filmen, hvor humoren er finpudset og leveret med finesse.

Filmen følger en fiktiv historie, men det er kun skuespillerne, som ved det. Filmen følger samme opskrift som de tidligere kreationer, bortset fra at skuespillerne aldrig bryder med deres karakterer, hvilket gør hele scenariet til en slags film. Johnny Knoxville har efterhånden svært ved at lave sketcher, da han bliver genkendt på gaden, men i forklædningen som Irving Zisman kan han gebærde sig, som han vil. Den lille dreng gør det egentlig også rigtig godt – han både irriterende på den gode og dårlige måde, mens han naturlige reaktioner og tilgang til komikken gør det hele mere troværdigt. Fokusset er langt mere satirisk og på sin helt egen skæve måde fungerer det faktisk ganske godt.

Der mangler dog lidt kant i dynamikken, da humoren er sortere end den stærkeste kaffe, og man mangler lidt en bedre struktur i handlingens forløb. Men de små klips bryder ofte frem på skærmen med et sådant niveau, at man skraldgriner hele vejen i gennem. Der er uden tvivl fokus på tabuer en masse, og mens man krummer tæer helt op ad ryggen, så kan man alligevel ikke lade være med at grine. Den grundlæggende røde tråd i historien fungerer egentlig som en god baggrund for, at deres komiske eskapader kan udfolde sig. Den unge knægt, Jackson Nicoll, gør det faktisk udmærket, taget i betragtning af at det er hans første rolle. Samspillet mellem Knoxville og Nicoll slår gnister, og det er måske en af de mest intelligente og dybdegående kreationer i Jackass-æraen.

Samlet set er Bad Grandpa en decideret underholdende film, som ikke lever op til de tidligere kreationer, men fokuserer mere på visse aspekter af den kendte franchise. Hvis man elskede disse sekvenser i de tidligere film, så vil man også elske denne film – men hvis man er mere til de andre elementer i Jackass såsom stunts og drengestreger, så vil man alligevel blive underholdt af det gennemtænkte plot. Generelt set overraskede denne produktion meget, og fortjener også en god karakter.
 
Bad Grandpa blu-ray anmeldelse
Filmen præsenteres i et MPEG-4 AVC 1080p 1.85:1 aspect ratio, hvilket formår at få filmen til at fremstå endnu mere realistisk og troværdig på skærmen. Der er stor fokus på make-up-effekter i denne produktion, og på trods af at mange af optagelserne er med et skjult kamera, så er niveauet tårnhøjt. Detaljeringen ses allerbedst i ansigterne og kroppene, og man forstår fuldt ud, hvorfor produktionen blev nomineret til en Oscar for disse detaljer. Det skal filmen have stor ros for, da man virkelig får en realistisk opfattelse af personerne og deres udseende. Bortset fra Jackass 3D så er dette den flottese produktion til dato, og selvom de tidligere film fik meget af deres charme fra de rå optagelser, så fungerer det helt sublimt i denne film.

Filmen er meget præget af dialog og underlægningsmusik, men disse elementer spiller helt fantastisk sammen. Dialogerne er knivskarpe og frigjort for nogen former for interferens, mens den ørehængende baggrundsmusik er med til at skabe den helt rigtige stemning i filmen. Der er ikke så stor brug af surroundsound-systemet, men filmen rummer alligevel en hvis dybde igennem hele filmen. Der er ingen forstyrrelser på stemmeføringen, og man lægger ekstra meget mærke til detaljerne i de små interaktioner mellem Knoxville og totalt fremmede. Det hele spiller sammen med den fornemme billedside, og det er ikke noget negativt at sige om denne lydside. 

På bonusområdet finder man det klassiske for Jackass-film, nemlig en række forlængede eller slettede scener, som giver en forlænget fornøjelse af de sjove klip fra filmen. Der er ikke voldsomt meget at finde i denne sektion, men disse få, små klips formår alligevel at afrunde på fornem vis. 


Anmeldelse skrevet den 8 marts 2014.

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Tilbage til blu-ray anmeldelser