Emperor Blu-ray anmeldelse

 
Emperor blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

The Emperor blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 timer og 49 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 Engelsk 
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk
Aspect Ration: 2.35:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 9 januar 2014
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Action/drama/war

Crew:     
Instruktør: Peter Webber
Manuskript: Vera Blasi & David klass
Producere:
Tim Coddington ... co-producer
Gary Foster ... producer
Russ Krasnoff ... producer
Yôko Narahashi ... producer
Eugene Nomura ... producer
Fotograf: Stuart Dryburgh
Klip: Chris Plummer
Musik: Alex Heffes


Skuespiller:
Matthew Fox som General Bonner Fellers
Tommy Lee Jones som General Douglas MacArthur
Eriko Hatsune som Aya Shimada
Toshiyuki Nishida som General Kajima
Masayoshi Haneda som Takahashi
Kaori Momoi som Mitsuko Kajima
 
Beskrivelse: 
Året er 1945. Japan har angrebet Pearl Harbor og amerikanerne har taget til genmæle med en sønderbombning af Japan efterfulgt af atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Japan overgiver sig efterfølgende, hvor den japanske Kejser Hirohito kaster håndklædet i ringen på vegne af syv millioner japanske soldater. Den amerikanske befolkning og præsident er imidlertid ikke tilfredse. De vil have Hirohito og hele den japanske militærtop for en domstol. Samtidig sender amerikanerne General MacArthur og hans følge til Japan for at rejse landet, således at russerne ikke overtager resten af det gamle rige. MacArthur kommanderer den medbragte General Fellers til at løse mysteriet om Kejserens indblanding og ansvar for bombningen af Pearl Harbor. Fellers har ti dage til at afslutte en undersøgelse, der har til mål at frikende eller anklage den japanske Kejser. Men hvordan gør man det, når ingen vil tale? Hvordan forholder man sig objektiv, når hele USA higer efter hævn?

The Emperor blu-ray anmeldelse
© Fellers Film LLC 2012. All Rights Reserved 
 
Ind imellem dukker der film, af denne type op fra USA. Historiske film, der forholder sig ret så præcist til fakta og udstiller enkelte amerikanere som helte, der gik den ekstra mil for USA, verdensfreden eller andre patriotiske gøremål. Vi i Europa elsker at snobbe på denne type film, fordi de er amerikanske film, skabt for amerikanere og primært set af amerikanere. The Emperor er dog en smule anderledes. Den er stadig historisk korrekt, men den byder på en historie, hvor alle bliver udstillet på lige fod. Her er der ikke tale om usympatiske japanere, der bare skal nedgøres sådan, at alle amerikanere i filmen fremstår som gode og ordentlige mennesker. Tværtimod er bægeret rystet godt og grundigt – og det tager ikke lang tid, før man som publikum har valgt sine helte og fjender blandt amerikanerne. Instruktør Peter Webber er ikke bange for at pege fingre af sine egne og er meget bevidst om, at hylde de amerikanere og japanere, der virkelig fortjente denne type skildring og hyldest knap 70 år senere. Det gør filmen interessant som historie, men måske knap så underholdende, som de mere patriotiske film af slagsen. Matthew Fox (Lost) og Tommy Lee Jones bærer filmens skuespil på et meget fint niveau, hvor resten af skuespillerne følger trop.
 
The Emperor er intet festfyrværkeri af en film med bunkevis af action, drama og effekter. I stedet er det en gedigen historie, der med udgangspunkt i historisk korrekthed prøver at skildre, hvordan forskellen mellem USA og Japan blev udstillet umiddelbart efter krigen og den forfærdelige brug af atomvåben. Så er man til menneskehistorier om ære, ærlighed og menneskelig empati – så er The Emperor helt klart en film man bør se. Jeg nød filmen fra start til slut og ville ønske at flere Hollywoodfilm havde denne type historie under effekterne og den flotte indpakning.

The Emperor blu-ray anmeldelse© Fellers Film LLC 2012. All Rights Reserved

Her er ikke det store at byde ind med. The Emperor er en fin film, der absolut ikke benytter sig af de store visuelle udtryk og effekter. Billedet er hvad man må forvente af en blu-ray af en film fra 2012 og heller ikke mere.

Lyden er en fin DTS-HD 5.1  - og da filmen primær er bygget på dialog er der intet at udsætte på lydbilledet, hvor al dialog er meget klar og tydelig. Ingen effekter som sådan og derfor er lyden præcis som forventet af formatet.

Filmen indeholder intet ekstramateriale.
 
Anmeldelse skrevet den 11 januar 2014.

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.