Hjemmebio Guide
Hjemmebio Guide Tryk her
Projektor Guide
Projektor Guide Tryk her
Lærred Guide
Lærred Guide Tryk her
Billedeformater
Billedeformater Tryk her
Lydformater
Lydformater Tryk her
Hjemmebiografer
Hjemmebiografer Tryk her
Dolby Atmos blu-ray
Dolby Atmos blu-ray

AKUSTIK

FORORD:

Når man er Hi-fi entusiast går man meget op i at den perfekte lyd altid skal være der. Der kan købes Hi-Fi udstyr i alle prisklasser og til forskelligt brug, men hvis rummets akustik ikke er i orden, vil man aldrig få det optimale ud af ens udstyr. I forhold til et stereo system hvor der kun er to højttalere, er der i et hjemmebiograf system en surround receiver og alt fra 6 højttalere og helt op til 32 højttalere. Med så mange højttalere i et rum kan man nok forstille sig, at når lyden rammer vægge, loft og gulv så vil lyden vandre videre uden at falde til ro og ikke give den optimale lyd oplevelse og i værste tilfælde vil det være trættende at høre på i længere tid.

Se denne video for at få forståelse for hvordan lyden fra kun CENTER højttaleren reflektere via vægge, gulv og loft.

Men hvad skal man så gøre for at fjerne problemet? Mange har jo lavet deres hjemmebiograf i et ekstra værelse eller inddraget et rum i kælderen. Netop kælderen kan være et stort problem da det ofte er murede vægge. Et andet stort problem er at mange værelser er næsten kvadratiske og så bliver akustikken ikke særlig god. Den bedste løsning vil være at bygge rummet op så akustikken er i orden og så sætte anlægget ind bagefter. Men uanset hvordan man vælger at gøre det, så er det de færreste rum hvor akustikken er god uden at man gør noget for den, og det kan ikke bare klares ved at bruge EQ funktionen som er i næsten alle nye surround receiver og processor.

I denne artikel tager vi udgangspunkt i, at det godt kan svare sig at dæmpe rummet. Man skal selvfølgelig ikke bare sætte plader op hvor det lige er pænest, men mere om det i afsnittet - Opsætning.

OPSÆTNING:

Alt efter hvilket materiale man nu har valgt at bruge til sin hjemmebiograf, så skal materialet op at hænge så det gavner bedst muligt. Køber man specielle materialer kan det være at firmaet man køber hos har en guide til hvor de skal hænge. Man kan også betale sig fra det og få en specialist til at måle sig frem til hvordan det placeres rigtigt. Men hvis man selv tør gå i krig med det, kan dette også sagtens lade sig gøre og her vil vi prøve at forklare hvordan det kan gøres.

Til at starte med er det vigtigt at placere absorber på første refleksion, gælder alle de første refleksion punkter på siderne, loft  og bagvæg. Du kan finde disse ved blot at bruge et spejl, som vist på billedet. Dette kræver 2 personer.

1. Vælg den bedste lytte position også kaldt ”sweet spot”. Nu holdes et spejl på væggen og flyttes indtil personen i ”sweet spot” kan se højttaleren. Lav et mærke på væggen på det punkt, hvor personen i ”sweet spot” kan se den venstre højttaler i spejlet.

2. Gentag for den højre væg og bagvæg. (Man bør kunne se begge højttalere ved første refleksion punkt på bagvæggen.)

DOLBY ATMOS OG AKUSTIK LØSNING:

Ved brug at Dolby Atmos lyd i hjemmebiografen er der nogle ting der skal tages forbehold for når rummet forbedres akustisk.

Hvis man vælger at bruge Dolby Atmos enabled højttaler som er specielt udviklet til at spille direkte opad, må der ikke være brugt akustik plader eller loftplader som dæmper lyden, da den tiltænkte lyd fra Dolby Atmos enabled højttalerne ikke bliver reflekteret via loftet og ikke når frem til lytteren.

Det er dog muligt at få den fulde Dolby Atmos lyd, hvis man har akustik plader eller dæmpet loft. Ved brug af højttaler monteret i loft, enten som indbygningshøjttaler eller højttaler i kabinet. Mange fortrækker lyden fra den direkte monterede højttaler, men det kræver dog at man har en lofthøjde på 2,35 meter eller mere, for at få den optimale lyd oplevelse.

Materialer:

Færdiglavede løsninger:

Når man har fundet ud af hvor ens akustiske plader skal hænge, så skal man gøre op med sig selv hvor mange penge man vil ofre på ens akustik løsning. Nu går vi selvfølgelig ud fra her, at det er i en hjemmebiograf, hvor der skal laves akustik. Har man sin hjemmebiograf i en stue som også bliver brugt som almindelig opholdsstue, så kan man vælge en løsning hvor firmaer har specialiseret sig i lyd dæmpende materialer hvor man kan få et print på. Det kan være alt fra billeder af naturen og til kunst eller endda et billede af hele sin familie. Pladerne har en masse gode egenskaber som at de er brandhæmmende, modstandsdygtige mod fugt og de falmer ikke som årene går. Sådanne plader koster selvfølgelig betydeligt mere end plader som kun har en hvid dug, men på den anden side har man en dobbelt funktion, da man både får bedre akustik men også er dekorative.

Link til ovenstående:

lydac.dk
illux.dk
rockfon.dk
MSR-inc.com 

Mange vælger også at sætte skum op som absorber i ens hjemmebiograf. Dette er der delte meninger om, da skummet skal være meget tykt før det giver den rette dæmpning. Man kan købe færdiglavet skum, men næsten ens for alle slags er at dette bliver en meget dyr løsning da skummet koster meget pr m2 og der skal ligeså mange plader op som var det et andet materiale. Hvis ens hjemmebiograf er lavet i et meget kvadratisk rum som de fleste rum jo er, hvis de da ikke er blevet specielt bygget til dette formål som tidligere nævnt, så er især hjørnerne et kæmpe problem for de dybeste toner som der kommer fra subwooferen. Til dette problem findes der såkaldte Basstraps som er store skumklodser der passer til at sætte i hjørnerne fra gulv til loft. Man skal også lige tænke på at disse skum absorberer for det meste er de grå og sorte, og det er jo ikke i alle hjem at de får lov til at komme op at hænge. Man kan selvfølgelig selv eller få en tømrer til at lave nogle rammer til disse plader så det ikke ser så voldsomt ud, men man skal så tage højde for endnu en udgift.

Link til ovenstående:

4sound.dk
b6akustik.dk
disconetto.dk

Ide til hvordan man selv kan ændre i designet på en akustikplade 

Hvad er træbeton?

Træbeton består af træ og beton som er limet sammen i mange lag. Disse lag gør pladerne rigtig gode til at løse akustiske problemer som man kan have i ens hjemmebiograf. Træbeton er også meget billige i forhold til mange andre løsninger. Det er rimelig let at lave det hele. En endnu lettere løsning end beskrevet herunder er at anskaffe sig pladerne der er formalet direkte fra fabrikken. Disse plader kommer fra leverandøren hos treetops.dk Billeder kommer senere.

Forklaring til overstående billeder

Billede 1
Nyindkøbte Træbeton plader på 60x120 cm. For at få 3 plader til loftet og 2 plader til bagvæggen á 60x120 cm har jeg købt 10 plader. Der skal limes to og to sammen direkte ovenpå hinanden, men inden dette gøres skal der laves huller i de øverste plader. Den bagerste plade skal kun have maling rundt i kanten og som i mit tilfælde rød maling i hullerne.
 
Billede 2
Jeg har valgt at lave symmetri i mine men det bestemmer man jo selv. Har først lavet en skabelon af en 4mm 60x120cm Træfiber plade. Når hullerne er lavet med forskellige størrelser kop bor, er det lige at lægge den ovenpå Træbeton pladen og så bore igennem med de forskellige størrelser af kop bor. Derefter spejlvender man skabelonen og borer så igen på alle pladerne (i mit tilfælde 5 StK)
 
Billede 3
Når hullerne er lavet skal de males og dette kan gøres på to måder. Den ene er at bruge spraydåser, men da pladerne er lavet af træbeton ligger de i flere lag og det gør at der går rigtig mange spraydåser til en plade (5stk) Derfor vil jeg anbefale at man laver en trækasse ud af nogle billige forskallings brædder og så lave den lidt større så pladen passer ned i skabelonen (70x130cm og 15 cm i højden). Derefter ligge et stykke plastik ned i og så hælde en tynd maling i kassen (f.eks. en Gori 88). Derefter er det bare at lægge pladerne ned i malingen og lade dem suge malingen til sig. Når de er tørre er de klar til at blive limet sammen med den bagerste plade.

Limen skal være en god stærk lim der passer til en fuge patron, som f.eks Bostiks Fix Bond, ellers spørg i trælasten da det er vigtigt at limen er stærk nok. Husk at det bedste resultat er hvis der er luft mellem væg/loft og pladerne. Dertil kan man sætte en skillerums lægte op inden (38x56mm).
 
 
Se pladerne monteret i hjemmebiografen

Vis os din akustik løsning

For at give folk en ide om hvilken muligheder der er indenfor akustik løsninger, vil vi gerne se hvordan du har løst dine akustik problemer. Vi skal bruge 2 til 6 billeder af rummet eller akustik pladerne.
 
Kontakt os for mere information på kontaktformularen 
Artiklen er skrevet af Kristian Fuglsang og Biojensen
Film & Serie anmeldelser
Se Film & Serie anmeldelser Tryk her
Dolby Atmos artikel
Dolby Atmos artikel Tryk her
Demo disc
Demo disc Tryk her
Link
Besøg Biojensen.dk på Facebook
Disney blu-ray
Disney blu-ray anmeldelser
Udstyr anmeldelser
Udstyr anmeldelser Tryk her