World war z blu-ray anmeldelse

 
World war z blu-ray anmeldelse
 

World war z blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

World war z blu-ray anmeldelse
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave
Spilletid: 1 timer og 56 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1 : Engelsk
Undertekster: Dansk, norsk, svensk, finsk, engelsk
Aspect Ration: 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 5 december 2013
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: Action
Biograf premiere: 11 juli 2013.

Crew:     
Instruktør: Marc Forster
Manuskript: bla. Matthew Michael Camahan
Producere: bl.a. Ian Bryce
 
Fotograf: Ben Seresin
Klip: Roger Barton & Matt Chesse
Musik: Marco Beltrami


Skuespiller:
Brad Pitt som Gerry Lane
Daniella Kertesz som Segen
Mireille Enos som Karin
James Badge Dale som Kaptajn Speke
 
Beskrivelse: 
Zombiegenren er siden George A. Romero skabte Night of the Living Dead tilbage i starten af 60’erne blevet utroligt populær i gennem tidens løb, og der har været et utal af forskellige fortællinger om menneskets undergang. Nu har Brad Pitt lagt dramagenren på hylden for en stund og fokuseret på en actionfilm af episke dimensioner. Den tyske instruktør Marc Forster har givet genren en hel ny indfaldsvinkel og giver en mere globaliseret samt dybdegående fortælling om en altødelæggende virus påvirkning af vores samfund.
 
World war z blu-ray anmeldelse
 
Den tidligere UN-soldat Gerry Lane (Brad Pitt) lever et afslappet familieliv med konen Karin (Mireille Enos) og deres to børn. Da en mystisk virus breder sig med djævelsk hastighed overalt på kloden, og forvandler mennesker til rabies-lignende monstre, bliver Gerry kaldt tilbage på jobbet for ikke kun at redde sin familie men hele verdenen. Gerry bevæger sig ud på en global rejse over hele verden, hvor han leder efter spor til virussen oprindelse. Rejsen tager drastiske drejninger i takt med, at Gerry opdager, at løsningen på verdens undergang måske slet ikke er til at finde. 

Selve handlingen er utrolig interessant, da dybden i filmen er langt større end i den almindelige splatter-zombiefilm. Selve strukturen er blevet meget mere teknisk og selve konceptet med en dræbende virus, som forvandler mennesker til driftsdrevne korpusser, fungerer skræmmende realistisk. Desuden er smitteteknikken og selve det globaliserede omfang af filmen med til at gøre hele konceptet mere voldsomt. Det globale omfang redder desuden filmen fra at blive en klichépræget, amerikaniseret heltefilm, hvor virkemidlerne fokuserer på amerikanske, kvalmende værdier. Brad Pitt i hovedrollen gør desuden også en utrolig flot indsats – hans skuespil gør filmen interessant, betagende og ikke mindst en fornem balance mellem bragende action og nervepirrende seriøsitet.

Effekterne er helt i gennem fantastiske! Fokusset ligger delvist på ansigterne og delvist på en overordnet forståelse af zombie-væsenet som et flokdyr. Filmen giver nogle interessante aspekter i udseendet på de virusinficerede mennesker, og filmens brug af CGI-animationer gør det muligt at lave optagelser, hvor en kæmpe menneskehorde kan vælte sig hensigtsløst gennem gaderne. Effekterne giver et realistisk indtryk af, at zombierne kun drives af ren og skær overlevelsesinstinkt, da de som millioner af defekte kloner kaster sig efter deres mål – om det så er en helikopter, en 30 meter høj mur eller et passagerfly.

Samlet set er World War Z en fornem kombination af action, zombieelementer og gyservirkemidler, som skaber en solid dynamik i en handling, der for alvor bryder klicheerne og skaber et unikt action-drama for alle pengene. Der er fokuseret på alle detaljer i filmen og ikke sparet en eneste øre på effektsiden. Samlet set er World War Z et fornemt eksempel på en julegave til en person, som trænger til en herlig filmisk oplevelse.

 World war z blu-ray anmeldelse

Billedsiden præsenteres i et MPEG-4 AVC 1080p 2.40:1 aspect ratio, hvilket fungerer helt igennem fantastisk. Billedet er krystalklart og dybden skaber en helt ny atmosfære i omgivelserne. Detaljerne er nøje gennemarbejdet og billedet virker sammenhængende, hvilket man ikke ville have troet i første omgang, når man tænker på filmen som en global zombiefortælling. Farverne og kontrasterne spiller fantastisk godt sammen, og stemningen bliver skabt gennem de hyppige skift mellem mørke og lyse farver i omgivelserne. De visuelle effekter ser utroligt realistiske ud og filmen har en fantastisk dybde i billedet. Samlet set er der ikke noget negativt at sige om filmens billedside.

Lydsiden er mindst lige så imponerende som billedsiden, og præsenteres i et DTS-HD Master Audio 7.1 lydspor. Underlægningsmusikken er med til at skabe den helt rigtige stemning til tidsalderen, og tempoet på musikken skifter præcis efter det handlingsmæssige niveau. Der er en fornem balance mellem diskanten og basdelen, som får filmen til at drøne af sted non-stop i næsten 2 timer. Lydeffekterne er desuden også med til at gøre filmen underholdende fra start til slut, så man ikke midt inde i handlingen kører surt i konceptet. Der er slet ikke nogen form for interferens på lydredigeringen, og ligesom billedet formår lydsiden at glide af sted uden nogen former for forstyrrelser. I alle scener formår lyden at følge trop, og der er heller ikke noget negativt at sige om lydsiden på denne udgivelse. Hele oplevelsens succes er steget til nye højder på grund af den visuelle og lydmæssige del..


På bonusområdet finder man en række dokumentarer, som går i dybden med baggrunden af handlingsforløbet – her får man et indblik i, hvordan de er kommet frem til konceptet og hvor de har ladet sig inspirere fra. Derudover er der et interessant dyk ned skabelsen af filmen, hvor man får interviews med skuespillerne og instruktørerne, som giver deres input til filmens scener. Samlet set en underholdende omgang dokumentarer, som går dybere ned i det i forvejen omfangsrige zombieunivers.

Anmeldelse skrevet den 4 december 2013.

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Tilbage til blu-ray anmeldelser