Downton Abbey sæson 3 Blu-ray anmeldelse

Downton Abbey sæson 3 Blu-ray anmeldelse

Downton Abbey sæson 3 Blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup


Downton Abbey sæson 3 Blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 16 timer og 58 minutter
Lyd:
Dolby Digital 5.1: Engelsk
Undertekster:
Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, Hollandsk.
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.78:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 28 maj 2013
Distributør: Universal Home Entertainment
Antal disk: 3 = Blu-ray.

Genre: Drama

Crew: 
Instruktør: Julian Fellowes 
Producere: bl.a. Gareth Neame, Julian Fellowes og Liz Trubridge
Klip: bl.a. John Wilson
Musik: John Luhn

Medvirkende:
Elizabeth McGovern som Cora Crawley
Lesley Nicol som Mrs. Patmore
Hugh Bonneville som Robert Crawley
Maggie Smith som Violet Crawley

Beskrivelse:
I de begyndende måneder op til første verdenskrig følger man familien Crawley gennem fortællinger af familiemedlemmer og tjenere på den store ejendom. Sæson 1 og 2 blev rost til skyerne af anmelderne og den tredje sæson er længe ventet på hjemmemedie. Vi følger endnu en gang de karismatiske personligheder i takt med at tingene begynder at spidse til for dem og deres økonomiske situation. Klassisk kostumedrama med dygtige skuespillere og en fantastisk scenografi.

Downton Abbey sæson 3 Blu-ray anmeldelse
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anmeldelse:

Downton Abbey er uden tvivl en utrolig smuk, velkomponeret og fornemt fortalt historie om tiden i 1920’erne for en velhavende familie og deres undersåtter. Filmens handling tager udgangspunkt i personlige historier, dramaer og konflikter, som kommer mere og mere til overfladen i takt med, at den daværende omverden forsøger at komme ovenpå igen efter 1. verdenskrig. Historierne er på trods af det meget snævre handlingsforløb rigtig spændende og nemme at leve sig ind i. En serie af denne kaliber kræver dog tålmodighed og interesse for serien, da den afviger meget fra andre succesfulde serier i omløb for tiden.

Tempoet er meget langsommeligt og hele scenariet er bygget op omkring klassisk, britisk drama med fokus på status, hierarki og historiske perspektiveringer. Serien minder meget om den karakteristiske filmgenre kaldet ’kostumefilm’, hvor hele handlingens koncept er bygget op omkring scenografien, tøjet, personerne og omgivelsernes stilfulde efterligninger af historiske perioder. Seriens succes er en kæmpe smagssag, da et stort antal af seere uden tvivl ville anse afsnittene som kedelige og uinteressante. Derfor skal man ikke forvente meget overfladisk spænding i denne serie, men i stedet forvente at se en masse dramatiske konflikter, følelser og familiære forhold.

Serien minder meget om de serier, som din farmor altid gerne vil se. Det er nødvendigvis ikke noget negativt, da man bør give sig selv den chance at sætte sig ned og sætte sig ind i historien. På trods af min unge alders ønske om, at tempoet gerne skal være skruet op på maksimum, byder serien virkelig på mange interessante vinkler i historien. Man skal blot væbne sig med tålmodighed, og fokusere på personerne, historien og de flotte omgivelser. Det er netop disse tre elementer, som filmen hiver sin succes hjem fra. Personerne spiller ufatteligt, ufatteligt godt i deres historiske kontekst og formår at leve sig fuldstændigt ind i rollen som snobbede adelsmænd eller underdanige tjenestefolk – Specielt Hugh Bonneville og Maggie Grace! Derudover er kostumerne og kreationerne i omgivelserne ufatteligt flotte og giver den rigtige dybde i forestillingen om 1920’ernes tidsalder. Samlet set er serien utrolig interessant, hvis man har interesse for disse historiske kostumedramaer. Sæson 3 er i hvert fald ikke en undtagelse i succesen, og leverer ligeså gode historier og visuelle nydelser som sine to forgængere.

Film: 4 af 6

Downton Abbey sæson 3 Blu-ray anmeldelse

Billede:
Som nævnt tidligere trækker udgivelsen de største bonuspoint fra den visuelle side, da scenografien er helt igennem fantastisk i denne serie. Filmen virker så realistisk, at man hurtigt drages ind i den historiske fortælling, og de flotte kostumer samt særpræg giver filmen et ekstra kick af troværdighed. Billedredigeringen er knivskarp og farvekombinationerne fungerer helt efter hensigten. Personernes ansigter og detaljer på kroppen står krystalskarpt på Blu-ray udgaven, hvilket endnu en gang bidrager til det realistiske aspekt i serien. Hele atmosfæren bliver på grund af de nøje valgte farvelægninger meget mere højtideligt og gammeldags, da de gråtonede udpenslinger giver et større historisk særpræg. Samlet set er der ikke noget negativt at sige om billedsiden på nogen måder.

Lyd: 6 af 6

Lyden:
Lyden fungerer også rigtig godt på denne udgivelse, men skaber dog ikke helt så stor succes som den formidable billedside. Serien er for det meste præget af dialog og en masse forskelligt tonede samtaler, og udførslen af disse fungerer helt optimalt. Stemmerne er krystalklare og lyden passer perfekt overens med billedsiden. Derudover er der pålagt en masse komponeret musik i underlægningsmusikken, hvilket ikke blot er med til at skabe den rette stemning, men formår også at give serien prikken over i’et med hensyn til gammeldags udstråling. Lydredigeringen er meget gennemført og uden nogen former for interferens eller støj. Lydsiden kommer samlet set til at ligge langt oppe i den høje ende af karakterskalaen.

Billede: 5 af 6

Ekstramateriale:
På de tre forskellige skiver finder man bl.a. nogle dokumentarer om historien bag selve konceptet i serien, hvilket giver et interessant indblik i arbejdet. Derudover kan man finde nogle små sammenklipninger, som går i dybden med karaktererne i serien, samt gennemgår nogle af de vigtigste højdepunkter i sæson 3. Som det sidste er der nogle fraklippede scener, som runder udgivelsen fornemt af.

Bonus: 3 af 6

Konklusion:
Sæson 3 af Downton Abbey fortsætter succesen fra sine to forgængere, og hvis man har en forkærlighed for kostumedramaer, historiske fortællinger og realistisk samt gammeldags underholdning, så er denne sæson lige noget for dig. Serien er uden tvivl en smagssag, men man bør lade sig selv kigge nærmere på de flotte afsnit, som efter kort tid opsluger seeren i sine interessante temaer. Samlet set er Downton Abbey sæson 3 en spændende udgivelse, som ikke blot underholder den ældre generation, men også formår at underholde ungdommen.

Samlet set: 4 af 6


Anmeldelse skrevet den 2 juni 2013. af Rasmus Krarup

Tak til Universal Home Entertainment/ PR Nordic

Tilbage til Blu-ray Serie anmeldelser