Frankenweenie blu-ray anmeldelse

Frankenweenie blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup


Frankenweenie Blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 27 minutter
Lyd:
DTS-HD Master Audio 5,1: Engelsk
Undertekster:
Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk, Spansk, Tysk.
Aspect Ration: 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 14 maj 2013
Distributør: Walt Disney studios home entertainment A/S.
Antal disk: 1 = Blu-ray.

Genre: Komedie/Animation/Drama/Gys.
Biograf premiere: 10 januar 2013.

Crew: 
Instruktør: Tim Burton
Manuskript: John August
Producere: bla. Allison Abbate og Tim Burton
Fotograf: Peter Sorg
Klip: Chris Lebenzon og Mark Solomon
Musik: Danny Elfman

Skuespiller som ligger stemmer til:
Charlie Tahan som Victor Frankenstein
Catherine O’Hara som Mrs. Frankenstein
Martin Short som Mr. Frankenstein
Martin Landau som Mr. Rzykruski

Beskrivelse:
Siden Tim Burton i 1993 kom på banen med den melankolske sorthvide stopmotion-film, The Nightmare Before Christmas, har han opnået enorm respekt i feltet af utallige seere. Siden hen kom også Corpse Bride, og nu har den teatralske instruktør skabt en historie om samme person, men i hans unge dage. Med absolut ingen former for CGI-animation på dukkerne har Burton og co. skabt endnu et fantastisk animationsunivers, baseret på instruktørens klassiske kortfilm af samme navn fra 1984, Frankenweenie.

Frankenweenie Blu-ray anmeldelse
@Disney 

 
Anmeldelse:
Vi følger den unge fysiknørd Viktor, som går og eksperimenterer med forskellige ting i hjemmet. Klassens største hjerner kæmper om at finde frem til den ultimative idé til skolens fysikkonkurrence, men da Viktors far tvinger ham til at prøve sporten i stedet, kommer der andre ting i vejen. Under kampen bliver hans hund dræbt i trafikken, og på grund af dyb sorg over tabet beslutter Viktor for at bringe ham tilbage til livet. Forsøget lykkedes, men denne uhensigtsmæssige gambling med liv og død skaber uventede komplikationer for ham, hans venner og sågar hele byen.

Historien er utrolig interessant og bringer minder frem fra den klassiske Frankenstein i 1931, blot med en lidt mere børnevenlig indfaldsvinkel til historien. Undertegnede har altid været vild med Tim Burtons flotte animationer med stopmotion-teknikker, hvor man for hver eneste bevægelse tager ét enkelt billede, som i sidste ende fremstår som et levende billede. Det giver instruktøren og filmholdet mulighed for virkelig at fremvise deres enorme talenter indenfor detaljering og iderige animationer. Frankenweenie er uden tvivl blandt de flotteste stopmotion-film nogensinde, og formår virkelig at overraske for hver eneste scene. Den er dog ikke lige så substantiel og spækket med en original handling som sine to forgængere, men formår alligevel at give en sublim filmoplevelse.

Det mest fascinerende ved filmen er de gennemarbejdede omgivelser og sceneopsætninger, som virkelig får filmen til at fremstå som en levende film. Desuden giver den sorthvide nuance en mere melankolsk og dyster stemning til filmen, som passer perfekt med den hyldende tone til klassiske horror-film. Desuden er figurerne bjergtagende og originaliteten i de klassiske monstre såvel som karismatiske menneskeskikkelser er over al forventning. Det visuelle stjæler opmærksomheden fra handlingen på den gode måde, da den formår at skygge lidt over den til tider lidt mangelfulde handling. Tim Burton formår at genskabe magien fra klassiske sorthvid-gys fra fortiden i en kombination med nye teknikker, anderledes metoder og en spændingsfuld tilgang til mediet.
 
Tim Burton er uden tvivl kongen over disse former for animationsfilm, og da man sidst så hans udfoldelser i det tekniske stopmotion-aspekt i 2005, er det et friskt pust at se hans formidable evner i en ny og spændende film. Hvis der er to ting, instruktøren er god til, så er det teatralske visuelle elementer i menneskefilm og så animationsfilm. Frankenweenie er uden tvivl endnu et eksempel på Burtons fornemme instruktørkunst og man bliver bestemt ikke skuffet.

Film: 4 af 6

Frankenweenie Blu-ray anmeldelse
@Disney

Billede:
Den visuelle del er uden tvivl den mest fascinerende del af udgivelsen, da man virkelig kommer tæt ind på detaljerne i stopmotion-handlingen. Figurerne fremstår ufatteligt skarpe og formidabelt velskabte på skærmen, og på trods af at filmen også blev udgivet i 3d, så virker 2d-udgaven faktisk tredimensionel. Figurerne er så velplaceret i forhold til baggrunden, at filmen får en utrolig, utrolig dybde, som virkelig øger fornøjelsen hos seeren. På det tekniske niveau kan filmen kun blive rost til skyerne og det velovervejede farvevalg giver den perfekte stemning til hele atmosfæren i filmen. Man nyder hvert eneste sekund i filmens visuelle overlegenhed, og man kan ikke andet en tage hatten af for filmholdet fornemme redigeringskunst. Billedsiden fortjener uden tvivl topkarakter på denne udgivelse.  

Billede: 6 af 6

Lyd:
Lyden er mindst lige så interessant på denne udgivelse, da filmen igen formår at give den realistiske opfattelse af, at det er figurerne der taler – på trods af at det blot er skuespillere, som lægger stemme til. Underlægningsmusikken og de interessante virkemidler skaber en fantastisk indlevelse i universet, og man bliver hurtigt bidt af den komiske og uhyggelige stemning. Filmens lydmæssige side glider af sted i et sammenhængende tempo, og hele filmen summer af gennemarbejdede scenarier og redigeringer. Filmen er ikke lige så imponerende på den lydmæssige side som den billedmæssige side, men den formår alligevel at levere en lydside langt over det gennemsnitlige niveau. Samlet set bliver karakteren lige under topkarakter.

Lyd: 5 af 6

Ekstramateriale:
Udgivelsen er spækket med bonusmateriale, som fornemt afrunder oplevelsen med filmen. Der er bl.a. 2 spændende kortfilm med samme tema som i filmen, hvor seeren får et eksklusivt indblik i lidt andre tanker fra instruktørens side. Derudover finder man en lang og uhyre interessant dokumentar bagom filmen, hvor man kommer helt tæt på arbejdet med stopmotion – man får alle spørgsmål stillet samt et interessant indblik i deres hårde arbejde. Som noget af det sidste er man så heldig at kunne se den originale kortfilm fra 1984, som virkelig sætter hele arbejdet i perspektiv med Tim Burtons tanker fra dengang. Samlet set er bonusområdet på alle måder perfekt, og fortjener en solid topkarakter.

Bonus: 6 af 6

Samlet:
Frankenweenie er en meget underholdende udgivelse som både leverer en interessant handling, ufatteligt flotte animationer og Tim Burton når han er allerbedst. Derudover er både billed- og lydsiden helt igennem gennemarbejdet og så er ekstramaterialet et overflødighedshorn af godter til at afrunde filmen. Samlet set er Frankenweenie en sikker vinder til hele familien.

Samlet karakter: 5 af 6


Anmeldelse skrevet den 24 maj 2013. af Rasmus Krarup

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.