Star Wars The Complete Saga blu-ray anmeldelse

Star Wars The Complete Saga Blu-ray anmeldelse

Star Wars The Complete Saga blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Star Wars The Complete Saga Blu-ray anmeldelse
 

Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 808 minutter
Lyd:
DTS-HD Master Audio 6,1: Engelsk
Spanish: Dolby Digital 5.1
French: DTS 5.1
French: Dolby Digital 5.1
Portuguese: Dolby Digital 5.1
Undertekster:
DANSK, NORSK, SVENSK, FINSK, ENGELSK.
Aspect Ration: 2.35:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 13 september 2011
Distributør: Lucasfilm Ltd & 20th Century Fox / SF Film
Antal disk: 9 =  Blu-ray

Genre: Sci-fi.

Instruktør:

Star Wars I – The Phantom Menace: George Lucas
Star Wars II – Attack of the Clones: George Lucas

Star Wars III – Revenge of the Sith: George Lucas
Star Wars IV – A New Hope: George Lucas
Star Wars V – The Empire Strikes Back: Irvin Kershner 
Star Wars VI – Return of the Jedi: Richard Marquand

Medvirkende:
Mark Hamill som Luke Skywalker
Harrison Ford som Han Solo
James Earl Jones som Darth Vader
Carrie Fisher som Princess Leia
Alec Guinness som Obi-Wan Kenobi
Billy Dee Williams som Lando
Frank Oz som Yoda
R2D2, C3PO, Chewbacca
Ewan McGregor som Obi-Wan Kenobi(ung)
Liam Neeson som Qui-Gon Jin
Jake Lloyd som Anakin Skywalker(barn)
Natalie Portman som Queen Amidala
Ian McDiarmid som Senator Palpatine & The Emperor
Hayden Christensen som Anakin Skywalker
Christopher Lee som Count Dooku
Samuel Jackson som Windu
Pernilla August som Schmi Skywalker
Temuera Morrison som Jango Fett

Beskrivelse:
Nu kom muligheden endelig for at se alle de fantastiske Star Wars film i nyrestaureret HD-kvalitet. Selv den første film fra 1977 er blevet støvet af og genoplivet i Blu-ray kvalitet. Boksen indeholder den komplette saga med alle 6 film samlet, samt yderligere 3 discs med et overflødighedshorn af ekstramateriale for alle fans. Små ændringer i de ældre film har skabt røre ved hardcore fans, da små detaljer er blevet ændret fra det originale plot. Det forstår man heller ikke helt ideen med, og må krumme tæer, når nogle så vigtige elementer er blevet drastisk ændret. Men udover det er det en fantastisk gensyn med stjernekrigs-universet og dets beboere, og man nyder synet af magien, personerne og lyssværdene i smukke HD-omgivelser.

Kort sagt:
Et must-have for alle Star Wars fans.

Star Wars The Complete Saga Blu-ray anmeldelse
 

Anmeldelser:

Den første trilogi

Star Wars IV – A New Hope
Filmen handler om Imperiets magt over alle planters beboere og den opgivende kamp for en flok oprør i eksil. Pludselig ser de et nyt håb i den unge Luke Skywalker, som omgående skal i træning for at blive Jedi-ridder.  Obi-wan Kenobi, den mystiske eneboer, som selv har været jedi, tager Luke til sig og drager ud i universet for at mødes med oprørerne. I forsøget på at redde prinsesse Leia fra den onde Darth Vader, overhovedet for imperiets krigsskibe, møder vi en masse spændende bekendtskaber såsom Han Solo, Chewbacca, R2D2, C3PO og Jabba The Hut. ”Må Kraften være med jer” bliver der sagt inden Luke og en gruppe dygtige jægerpiloter drager mod imperiets mest magtfulde våben, Dødsstjernen, for at eliminere det tyraniske styre for altid.

George Lucas havde aldrig i sine vildeste drømme forestillet sig den opmærksomhed, hans stjernekrigsfilm ville få på det daværende tidspunkt eller for fremtiden. Men der er ikke noget at sige til den store succes, da hele det nye og ukendte univers, som folk i halvfjerdserne fik øjnene op for er nytænkende, gennembrydende, anderledes og overdådigt fascinerende. På trods af de daværende dårlige special effects må man gang på gang tage hatten af for filmens evne til at være forud for sin tid på så mange måder. Selvom de store rumskibe i miniatureudgave blev ført henover ’himlen’ i en snor, ser det ufattelig realistisk ud og underlægningsmusikken er med til at skabe den helt rette stemning og atmosfære.

Det var filmen som ændrede alt! En film som denne vil altid blive husket for sin banebrydende teknik, handling og futuristiske elementer, og har fået en velfortjent 17. plads på IMDB.coms top 250 liste over brugernes favoritfilm. En film man kan se igen og igen og hver gang blive forundret over den fantastiske originalitet i handlingen og skuespillerne. Skuespilpræstationerne er helt i top og de vidt forskellige mystiske væsener er helt fantastiske og betagende. Der er dog nogle halvpinlige dialoger en gang i mellem i filmen løb, og det har George Lucas selv indset, men det opvejes heldigvis af det stærkt vanedannende univers og den hæsblæsende handling.

Karakter: 6 af 6

Star Wars V – The Empire Strikes Back
Dødstjernen blev elimineret af oprørerne, men Darth Vader og den mystiske Kejser har stadig for stor magt over universet til at folket kan rejse sig igen. Luke fortsætter med mere avanceret jedi-træning hos den mystiske Yoda på en fjerntliggende planet. Han, Leia og de andre venner bliver skarpt forfulgt af imperiet, som forsøger at benytte dem som lokkemad, for at få fat i Luke. Oprørerne kæmper en brav kamp mod de utallige styrker i imperiet, men må til sidst sætte sin lid til Kraften og håbe på, at Luke er den person, som endelig kan gøre det af med Darth Vader. Luke trodser Yoda og drager mod Darth Vader i håb om at kunne redde sine venner i tide.

Denne film er blevet kaldt den bedste sequel siden Godfather part II, og det er der bestemt ikke nogen tvivl om! Man skulle tro at det ville være svært at leve op til den fantastiske etter, men toeren væltede indover biograflærredet med næsten endnu større styrke og kraft en dens forgænger. Opfindsomheden i handlingen ser ingen ende, og man bliver blæst tilbage i sædet over den gribende fortælling og den opslugende kamp for retfærdighed. To af de mest uforglemmelige øjeblikke i filmhistorien findes i denne film – mødet og oplæringen med Yoda samt Lukes rystende opdagelse ved mødet med Darth Vader.

Øjeblikke som aldrig vil blive glemt, men altid husket og øjeblikke som har forandret film-universet for evigt. Toeren overgår sin forgænger med en 11. plads på top 250 listen, og det er forståeligt. Handlingen er endnu mere sindsrivende og djævelsk betagende, effekterne er stadig forud for sin tid samt slår seeren omkuld. Skuespillerne fortsætter uændret i deres fantastiske roller mens de bevæger sig ud i det nytænkende og banebrydende univers.

Karakter: 6 af 6

Star Wars VI – Return of the Jedi
Luke overlevede med nød og næppe mødet med Darth Vader, og drager ned til Yoda for at fuldføre sin træning og blive en fuldkommen jedi-ridder. Genopbygningen af Dødstjernen er gået i gang og oprørerne må en gang for alle stoppe processen, for på den måde at gøre kål på imperiets magt. Den endelige kamp begynder på planeten Endors måne, mens Luke ihærdigt forsøger at bringe Darth Vader væk fra den mørke side af Kraften. Den mystiske Kejser forsøger samtidig at drage Luke til sig, og Luke må for alvor granske sine følelser og redde universet fra ondskaben.

Den tredje og sidste film i den første trilogi sætter fornemt prikken over i’et i oprørernes kamp mod imperiet, og man sidder tilfreds tilbage i stolen og nyder sammenslutningen af de tre films overdådigt spændende handlinger. Effekterne er perfekte, præstationerne er eminente og historien såvel som handlingen fortsætter med at tage pusten for én. Den tredje film er en værdig afslutning på Star Wars-æraen og man føler for alvor, at historien er komplet og at handlingen er afviklet.

De to forrige films overdådige handlingsforløb og banebrydende fortællinger satte denne tredje film lidt bag lyset, da det var nogle utroligt store sko at udfylde. Men den klarede skærende og sagaen kunne ikke blive afsluttet på en mere fornem måde end med denne fantastiske film.

Karakter: 6 af 6

Lyd(Star Wars IV, V, VI)
På trods af at filmene stammer helt tilbage fra 70’erne og fremefter er lyden helt eminent! Der var ikke mange midler at bruge til lydredigering og dybe baslyde, men med en fantastisk komponist og perfekt underlægningsmusik fungerer lyden helt ubeskriveligt godt. På trods af mere end 30 år på bagen er restaureringen blevet mere vellykket end forventet. Selv den første film fra 1977 indeholder dybe og rungende lyde, knivskarpe samtaler og de ’old school’ lydeffekter er blevet boostet op, uden at miste sin gamle charme. Dette er et af restaureringens mest vellykkede resultater!

Karakter: 6 af 6

Billede(Star Wars IV, V, VI)
Selvom datidens kameraer manglede nutidens vellykkede filmeffekter fungerer de stadig helt fantastisk den dag i dag. Den nye opløsning i knivskarp HD lukker helt op for detaljerne og effekterne, og man får større mulighed for at nyde universet, stjerneskibene og de mærkværdige væsener og personer.  Lyssværdene er bl.a. et af de elementer, som George Lucas har ændret på og det fungerer ret godt. Sværdene lyser meget mere og virker mere realistisk end før. Filmen bibeholder charmen fra sin tidsalder og selvom billedet fra en så gammel film ikke kan blive helt så skarp som nutiden standarder, er det også deri meget af charmen ligger. Dette er den bedste ændring i boksen.

Karakter: 6 af 6

Star Wars The Complete Saga Blu-ray anmeldelse



Den nye trilogi

Star Wars I – The Phantom Menace
Filmen foregår lang tid før den første trilogi og påbegynder historien om imperiets opblomstring. Jedi-krigerne sørger for fred i universet og vi følger Obi-Wan Kenobi og Qui-gon Jin, som drager ud mod en planet, hvor der er opstået nogle forhandlingskomplikationer. Med Kraften ved deres side finder de hurtigt ud af, at det hele stikker dybere end som så og inden længe eskalerer krisen. Jedi-ridderne møder drengen Anakin Skywalker, og noget siger dem, at det drengen hvis skæbne er at skabe ro i Kraften.  De tager ham med på deres færd og støder ind i en ellers udslukket fjende, Sith’erne, som for alvor sætter freden i universet over styr.

Denne fjerde film i prequel trilogien havde nogle ret store sko at udfylde, og formåede derfor ikke rigtig at leve op til fansenes forventninger. Men det er stort set også en umulig opgave, da den originale trilogi ikke kan gøres efter nogensinde. Der er blevet lagt større vægt på visuelle og øredøvende effekter frem for historiens originalitet, men det fungerer alligevel meget godt. Handlingen kan godt virke lidt forvirrende og langt fra magien i de første film, men det bliver opvejet af de fantastiske effekter. Bl.a. møder vi Sith’en, Darth Maul, som virkelig er præsterede fornemt og leverede en af de største overraskelser i de nye film – et tohovedet lyssværd!

Den første trilogi er en hård konkurrent at blive sammenlignet med, men alligevel skal filmen have ros for sit nytænkende univers, spændende bekendtskaber samt at lyssværdet endelig kunne få de effekter, som det havde fortjent.

Karakter:
5 af 6


Star Wars II – Attack of the Clones
Anakin Skywalker er blevet teenager og træner stadig som jedi. Men der er noget mystisk over ham, og han besidder farlige følelser, bl.a. for den unge Padmé, som en normal jedi ikke ville have. Obi-Wan opdager en republikansk hær på en afsides planet, som ville kunne udrydde jedierne, og beder Kansler Palpatine om hjælp til at få styr på situationen. Palpatine tager magten i egen hånd, men han er ikke til at stole på.  Situationen eskalerer sig mere og mere både for universet, men også for den unge Anakin.

Effekterne er helt overdådige i denne film og byder på nye anskuelsesvinkler i Star Wars sagaen. Historien fortsætter fornemt, hvor den slap, men mangler desværre endnu mere af magien fra de tre første film. Her der næsten lagt endnu større fokus på effekterne end historien, men nye og spændende bekendtskaber såsom Grev Dooku og Jango Fett, samt gladiatorkampen med nyopfundne monstre, opvejer den manglende magi i handlingen.

Spændingen stiger kontinuert fra den forrige film og igennem hele denne handling, og man glædede sig utroligt meget til at se kulminationen i treeren. Denne film fungerer derfor mere som en overgangsfilm mellem de to andre, og ligger lavest i skalaen. På trods af det skal den stadig have ros for skuespilpræstationer, øredøvende lydeffekter og et visuelt overlegent univers endnu en gang.

Karakter: 4 af 6

Star Wars III – Revenge of the Sith
Klonkrigen fortsætter sin gang og Anakin drager længere og længere mod den mørke side af Kraften. Obi-Wan Kenobi og Padmé Amidala mister langsomt grebet om Anakin, mens de samtidig forsøger at eliminerer krigsgeneralen Grievous og de konstante trusler fra fjenden. Palpatine, som i denne film afslører sin sande identitet, manipulerer med Anakin og fører ham til sidst så langt væk fra sine vante omgivelser, at han ikke længere kan modstå fristelsen af den mørke side af Kraften.

Fornem afslutning på prequel-trilogien og en dybt underholdende fortælling om skabelsen af Darth Vader. Filmen er visuelt overlegen på alle måder og krigsscenerne springer alle rammer for special effects og lydredigeringer. Historien bliver endelig bundet til de første tre film, og sagaen er nu komplet.  Filmen skal roses for sin opfindsomhed og yderligere fremragende skuespilpræstationer, men allermest for effekterne og forvandlingsfasen der leder op til Darth Vaders opstandelse. 

Denne film og de to forrige film kan langt fra leve op til den originale trilogi, men formår alligevel at betage seeren med opfindsomhed, fantastiske effekter og underholdende handlinger. Og som en ekstra bonus finder man en af de allerbedste lyssværdskampe i denne film.

Karakter: 6 af 6 

Lyd(Star Wars I, II, III):

Helt igennem fantastisk lyd! Langt bedre lyd end den forrige trilogi, da teknikkerne og evnerne er langt mere veludviklede i det nye århundrede. Blu-ray udgavens lydredigering er professionelt udført og den glasklare lyd såvel som den dybt rungende bas rammer lige i skabet og sender seeren tilbage i sædet med et brag eller inviterer os med på rejsen ud i en fjern, fjern galakse. 

Karakter: 6 af 6 


Billede(Star Wars I, II, III):
Med CGI-effekter og nye teknikker i lyssværdet er denne nye trilogi overlegen på alle former for special effects. Billedkvalitet er knivskarp og detaljerne er langt mere dybdegående og veludviklede. Specielt udseendet af andre planeter i universet, forskellige væseners udseende samt våbenteknologien virker meget mere realistiske (altså i en fjern, fjern fremtid) og billedkvaliteten giver derfor handlingen med kød på substansen.

Karakter: 6 af 6 


Samlet karakter(Lyd): 6 af 6
Samlet karakter(Billede): 6 af 6
Samlet karakter(anmeldelse): 6 af 6

Star Wars: The Complete Saga er ren guf for fans, inklusiv undertegnede, men andre ville også nyde godt af denne nyrestaurering af en fantastisk æra. Effekterne, historierne, personerne og handlingerne er helt i top, og man må bøje sig i støvet for George Lucas fornemme arbejde med det futuristiske stjernekrigsunivers gennem tiden.
 

Star Wars The Complete Saga Blu-ray anmeldelse
 

Ekstramateriale:
Mængden af bonusguf kunne fylde et helt varehus og byder på et overflødighedshorn af elementer fra Star Wars sagaen gennem tiden. Her nogle eksempler:

- Lidt over 2 timers forskellige interviews med skuespillere, producere og andre mennesker indblandet i processen, som fortæller om deres arbejde med filmene.

- Ca. halvanden times slettede eller forlængede scener, hvoraf mange aldrig er blevet vist før. Det er meget interessant og giver et indblik i, hvilke andre tanker George Lucas havde, før han udgav den endelig film til biograffolket.

- Et visuelt ’garderobeskab’ hvor man kan se CGI-figurerne, kostumerne og andre elementer fra filmen. Her har man mulighed for at rotere 360 grader og på den måde få det hele med, samt klikke på et videointerview med designeren bag f.eks. Yoda eller kostumerne.

- Kunstgalleri med diverse værker omhandlende Star Wars universet.

- spændende Dokumentarer om skabelsen af de forskellige film.

Dette var blot en kort gennemgang af ting, som findes på bonusdiscene, men resten skal efter min mening udforskes på egen hånd. Jeg blev utroligt overrasket, da jeg så ekstramaterialet igennem, og blev helt fascineret af alle de klips og sager, som fulgte med boksen. Dette er virkelig ekstramateriale af episke dimensioner og man kan konkluderer her til sidst, at det er den ultimative saga boks nogensinde!

Karakter: 6 af 6

Samlet karakter for hele boksen: 6 af 6


Anmeldelse skrevet den 17  februar 2012. af Rasmus Krarup


Billeder / TM & ©2011 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved. Used Under Authorization.