Elemental blu-ray anmeldelse

 
Elemental blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

Elemental blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 1 time & 42 minutter 
Lyd: DTS HD-MA 7.1: Engelsk, Dolby digital 5.1: Dansk, norsk, svensk, finsk
Undertekster: Dansk, Norsk, Svensk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 16. oktober 2023
Distributør: SF Studios / Disney
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Animation, Familie, Eventyr
Biografpremiere: 6. juli 2022

Instruktør: Peter Sohn
Manuskript: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh
Producer: Pete Docter, Denise Ream, Krissy Cababa
Fotograf: David Juan Bianchi, Jean-Claude Kalache
Klip: Stephen Schaffer
Musik: Thomas Newman

Skuspiller som ligger stemmer til):
Leah Lewis som Ember
Mamoudou Athie som Wade
Ronnie Del Carmen som Bernie
Shila Ommi som Cinder
Wendi McLendon-Covey som Gale
Catherine O'Hara som Brook
 
Beskrivelse:
Dette nye fantasifulde Pixar-eventyr Elemental følger Ember og Wade, som bor i en by, hvor alle elementer - ild, vand, land og luft - lever sammen. Ember er en sej ildsjæl, mens Wade er en stille og rolig fyr, der bare følger med strømmen.
 
Elemental blu-ray anmeldelse
 
Folk kan godt lide at beskylde Disney og Pixar for at spille efter politisk korrekthed eller at gå woke, er det faktisk en ret sjælden begivenhed, når studiet udgiver projekter - især film - der forsøger direkte at forholde sig til emner som strukturel/institutionel racisme eller interracial dating. Elemental, Pixars nye film fra instruktøren Peter Sohn, forsøger at reflektere over alle disse realiteter om vores verden med en ordspilfyldt historie om to skæbnebestemte elskende, der bliver trukket sammen af skæbnen på trods af de større kræfter, der arbejder for at holde dem fra hinanden.

Handlingen udspiller sig primært i den skinnende, pulserende storby kendt som Element City, og Elemental fortæller historien om, hvordan den unge ildkvinde Ember Lumen og den følelsesmæssigt skrøbelige vandmand kaldet Wade Ripple først mødes og begynder at forelske sig i hinanden på et tidspunkt, hvor de begge søger lidt mere retning i deres liv. Som det første og eneste barn født af indvandrere Bernie og Cinder - to af de første ildmennesker, der nogensinde bosatte sig i Element City - ved Ember godt, hvad det betyder at leve med utrolige forventninger svævende over hende.

Selvom Ember elsker sine forældre og den måde, deres nærbutik, Fireplace, blev hjertet af Element City's Fire Town, ved hun inderst inde, at det at overtage familiens forretning ikke er det, hun virkelig ønsker i livet. Som den gode og pligtopfyldende datter, hun er, ville Ember aldrig drømme om at fortælle Bernie, at hun hellere vil tage ud i verden for at finde sin egen passion. Men ligesom Bernie får Ember af og til svært ved at kontrollere sit temperament, og det at gemme sine følelser væk får hende til at eksplodere så bogstaveligt talt, at hendes forældre ikke kan lade være med at se det som det bedste for dem alle at holde hende i Fire Town blandt sine egne mennesker.

I sin opfattelse af en verden, hvor alle falder ind under en af de fire klassiske elementkategorier, kan man se, at Elemental forsøger at præsentere en historie om race og forskellighed, der er umiddelbart tilgængelig for et bredt publikum. Men i sin stræben efter at nå ud til mange, virker Elemental ofte ude af stand til at tale om sit følsomme emne, uden at tilføje lidt for konventionelle metaforer, der kan få det til at føles som endnu en Zootopia, hvilket Disney næsten helt sikkert ikke havde til hensigt.

Elementals visuelle effekter er iøjnefaldende, og hver eneste af dens sjove scener virker som resultatet af et animationshold, der blev kraftigt inspireret af opgaven med at realisere en by befolket af antropomorfe elementvæsener. Men så snart Bernie begynder at tale til sig selv og nægter at blive "fortyndet", og filmen viser dig, hvor objektivt farlige Embers følelsesmæssige udbrud kan være, begynder metaforen med mennesker som forskellige elementer at vise sine begrænsninger i forhold til, hvor effektivt den kan formidle Elementals budskaber.

Således kan Elemental komme til at virke som en gammel historie, givet nogle nye forfængeligheder denne gang takket være dens koncept. Der er meget af Pixars genialitet på spil i hver filmen, men i Elemental er der ærligt talt måske lidt for meget i gang i hver scene til at man når at opfatte det hele. Filmen formår dog at underholde hvilket er dens primære formål og enhver fan af Disney og Pixar bør ikke snyde sig for denne oplevelse i elementernes verden.
 Elemental blu-ray anmeldelse

Filmen bliver leveret i et 1.85:1 MPEG-4 AVC transfer, som er fremragende behandlet på denne blu-ray udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og overdimensionerede som man forventer det med tegne- og animationsfilm. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige, hvor den sorte også får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er også utrolig god, hvor alene den store mængde af detaljer på de forskellige helte ikke kan undgå at imponere. Man føler virkelig at der er blevet kælet for detaljerne, og filmens visuelle formåen er som man forventer det, når det kommer fra Disney og Pixar.
 
 
Filmen kommer med både et engelsk DTS-HD Master 7.1 samt blandet andet et dansk Dolby Digital 5.1 lydspor. Jeg valgte at se filmen med både dansk og engelsk lydspor, hvor det engelske klart er at foretrække for voksne, selvom det danske lydspor absolut ikke er dårligt. Lige fra start er der på denne udgivelse gang i samtlige af de højttalere der skulle være sat til ens system og der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter, musik og snak. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag og subwooferen får også lov til at fortælle at den lever. Det er i det hele taget en rigtig god lydside som er på denne udgivelse som supplerer den visuelle stil rigtig godt.
 
 

Anmeldelse skrevet november 2023

Tak til Sf Studios / Disney

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser