Superman IV The Quest for Peace UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Superman IV The Quest for Peace UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Superman IV The Quest for Peace UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 30 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 17. april 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Science Fiction
Biograf premiere: 15. januar 1988 
 
Instruktør: Sidney J. Furie
Manuskript: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Producere: Bl.a Yoram Globus, Menahem Golan, Michael J. Kagan
Fotograf: Ernest Day
Klip: John Shirley
Musik: Alexander Courage, John Williams
 
Skuespiller:
Christopher Reeve som Superman / Clark Kent
Gene Hackman som Lex Luthor
Margot Kidder som Lois Lane
Jackie Cooper som Perry White
Mark Pillow som Nuclear Man
Mariel Hemingway som Lacy Warfield
 
Beskrivelse: 
Mesterforbryderen Lex Luthor er besat af tanken om at få ram på Superman. Derfor skaber han Nuclear Man som en værdig modstander for manden af stål. De to udkæmper drabelige slag rundt omkring på kloden for at mødes til det endelige opgør i rummet. Imens pønser Lex som sædvanlig på at overtage verdensherredømmet.
 
Superman IV The Quest for Peace UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Superman 4, udgivet i 1987, er desværre franchisens absolutte lavpunkt og en tydelig indikation på, hvor galt det kan gå, når en filmserie mister grebet om sin kerneidentitet. Denne film er en skuffelse på alle niveauer og formår at forringe den ikoniske superhelt til en plat og overfladisk figur.

Historien i Superman 4 forsøger at tackle nogle alvorlige temaer om atomvåben og den globale frygt for en mulig verdensomspændende katastrofe. Desværre leveres disse temaer på en kluntet og overforenklet måde, der ikke efterlader nogen varig indvirkning på publikum. Filmen undgår dybere eksploration af de moralske dilemmaer og etiske spørgsmål, som dette potentiale kunne have givet anledning til.

Skuespillet i Superman 4 er desværre lige så svagt som manuskriptet. Selvom Christopher Reeve gør sit bedste for at bringe noget af den tidligere magi tilbage i sin rolle som Superman, er han fanget i en historie, der ikke giver ham mulighed for at skinne. Andre karakterer lider under samme problem, da deres udvikling og motivationsfaktorer er sparsomme og uinteressante. Det føles som om, skuespillerne blot går igennem bevægelserne uden reel overbevisning eller engagement.

Special effects i Superman 4 er forfærdelige, selv efter datidens standarder. Der er tydeligvis blevet skåret alvorligt ned på budgettet, og det kan ses i de dårlige greenscreen-effekter og klodset udførte actionscener. I stedet for at skabe en visuel fest for øjnene, får man en følelse af, at produktionsteamet forsøgte at klare sig med det absolut mindste og mest upolerede resultat muligt. En anden skuffelse ved Superman 4 er den tvivlsomme humor, der forsøges indført i filmen. Den slapstick-agtige tilgang til komik falder fladt og føles tvunget og malplaceret i forhold til den seriøse tone, som de tidligere Superman-film formåede at opretholde. Det virker som om, filmen forsøger at appellere til et yngre publikum, men resultatet er blot en irriterende og dum filmoplevelse.

Alt i alt er Superman 4 en kæmpe skuffelse for både fans af franchisen og almindelige filmelskere. Den mangler dybde, en overbevisende historie, veludviklede karakterer og visuel imponerende action. Det er en film, der virker som om den blev lavet på autopilot, uden hensyn til franchisens arv eller publikums forventninger.
 
Superman IV The Quest for Peace UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer hvor vi kvalitetsmæssigt er tilbage på højde med den første film. Igen et transfer fra en ny remaster af de originale 35 mm kameranegativer, der gør at denne nye 4K master fremviser en visuel forbedring i både definition og klarhed. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer og sår på både mennesker samt omgivelserne. Det eneste negative der er at sige om den visuelle side, er at de special effekts man fik lavet til filmen langtfra er noget at råbe hurra for, men det er selvfølgelig ikke noget som tæller ned på selve kvaliteten af billedet. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med superheltefilm. Dette er helt klart en forbedring i forhold til tidligere Blu-ray udgivelser.
 
Superman kommer med et helt nyt lækkert Dolby Atmos lydspor. Lige fra start hvor man hører John Williams ikoniske musik, om end lidt modificeret i denne fjerde film, er man slet ikke i tvivl om at det her nok skal blive godt. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, og jeg oplevede flere gange at høre lyde som jeg ikke synes at have bemærket tidligere. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del action elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Ligesom med den visuelle del af filmen er dette uden tvivl en klar forbedring i forhold til alt vi tidligere har hørt på en Superman udgivelse, de tekniske folk bag skal virkelig have et stort klap på skulderen for denne indsats.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet maj 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser