Cool Hand Luke UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Cool Hand Luke UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Cool Hand Luke UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 7 minutter
Lyd: DTS HD Master 2.0 mono
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. april 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 1 = UHD 4K blu-ray

Genre: Drama. krimi
Biograf premiere: 9. august 1968 
 
Instruktør: Stuart Rosenberg
Manuskript: Donn Pearce, Frank Pierson
Producere: Gordon Carroll, Carter De Haven Jr.
Fotograf: Conrad L. Hall
Klip: Sam O'Steen
Musik: Lalo Schifrin
 
Skuespiller:
Paul Newman som Luke
George Kennedy som Dragline
J.D. Cannon som Society Red
Strother Martin som Captain
Jo Van Fleet som Arletta
 
Beskrivelse: 
Luke Jackson sendes i fængsel for hærværk og gadeoptøjer, men han nægter at lade sig kue af fængselsreglementet. Lukes kølige modstand mod fængslets autoriteter og hans vilje til at flygte vinder respekt blandt de andre indsatte. Luke flygter, men fanges igen. Som straf skal han grave et stort hul - igen og igen. Da Luke flygter igen, viser det sig, at han har valgt den forkerte flugtkammerat. Klassikeren har Paul Newman i den legendariske titelrolle. George Kennedy modtog en Oscar for sin birolle i filmen.
 
Cool Hand Luke UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Cool Hand Luke er en tidløs klassiker, der formår at fange publikums opmærksomhed og efterlade et dybt indtryk. Filmen, instrueret af Stuart Rosenberg og udgivet i 1967, har været en favorit blandt filmelskere i årtier, og det er ikke svært at forstå hvorfor.

Paul Newman spiller hovedrollen som Luke Jackson, en fængselsfange, der nægter at blive knækket af det hårde system. Newmans præstation er enestående og uforglemmelig. Han formår at portrættere Lukes stædighed, modstandsdygtighed og evne til at bevare sin menneskelighed på trods af de umenneskelige forhold, han befinder sig i. Newmans karisma og magnetisme på skærmen er utrolig, og han skaber en karakter, som man virkelig hepper på og føler med.

Historien i Cool Hand Luke er både simpel og dybt bevægende. Vi følger Lukes rejse gennem det barske fængselsliv, hvor han konstant udfordrer autoriteterne og bliver en inspirationskilde for de andre fanger. Filmen berører temaer som frihed, individualitet, menneskelig værdighed og overlevelse. Den formår at balancere mellem humor og alvor på en måde, der gør den både underholdende og tankevækkende.

Filmens visuelle æstetik er også bemærkelsesværdig. Den rå og autentiske fremstilling af fængselsmiljøet skaber en atmosfære af håbløshed og isolation, men der er stadig plads til smukke og poetiske øjeblikke. De ikoniske scener som Luke, der spiser 50 æg på en time, eller hans berømte citat "What we've got here is failure to communicate" er blevet en del af filmhistorien.

Cool Hand Luke er en film, der har en eviggyldig appel. Den berører grundlæggende menneskelige temaer og udfordrer os til at reflektere over vores egen individualitet og frihed. Filmen er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at stå fast på vores overbevisninger og aldrig opgive, selv når oddsene er imod os.

Endelig er det værd at nævne filmens fremragende ensemble af skuespillere. Udover Paul Newman leverer George Kennedy, Strother Martin og resten af rollebesætningen stærke præstationer, der bidrager til filmens helhed. Deres kemi og dynamik skaber troværdige og mindeværdige karakterer, der gør det nemt for publikum at engagere sig i historien.

Cool Hand Luke er uden tvivl en film, der fortjener sin status som klassiker. Den er dybt rørende, spændende og inspirerende på samme tid. Med en stærk præstation fra Paul Newman og en tankevækkende historie formår filmen at efterlade et varigt indtryk på sit publikum. Hvis du endnu ikke har set den, er det på tide at tage del i denne bemærkelsesværdige filmoplevelse.
 
Cool Hand Luke UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som har fået en kærlig behandling på dette fremragende UHD transfer. Som med flere af de ældre storfilm er Cool Hand Luke optaget på 35mm og det giver et stort potentiale for et godt 4K transfer som vi heldigvis også får på denne udgivelse. Det er selvfølgelig ikke alle scener som har været lige nemme at opgradere pga. den måde man teknisk har valgt at lavet forskellige optagelser. Det betyder at der er enkelte scener som bestemt ikke er særligt flotte og som man ikke har kunnet gøre så meget ved, men ellers er der absolut intet negativt at sige om billedet. Alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange aftenscener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, ar og de forskellige panoramascener som viser landskaberne står skarpt. En visuel præstation der bestemt imponerer på denne udgivelse og som jeg ikke tror kan blive meget bedre. Det er også værd at nævne at i forhold til tidligere Blu-ray udgivelser er denne bestemt værd at opgradere til 4K.
 
Cool Hand Luke kommer med et DTS-HD Master Audio 2.0 mono lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen går rent igennem og de mere action prægede sekvenser i filmen, bliver leveret med en fin mængde detaljer så det føles ægte. Lalo Schifrins musik fremstår ydermere skarp og man kan godt forstå hvorfor Lalo blev nomineret til en Oscar for denne fremragende præstation. Igen en opgradering i forhold til hvad vi tidligere er blevet tilbudt på diverse udgivelser.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet maj 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser