Lyle, lyle Crocodille blu-ray anmeldelse

 
Lyle, lyle Crocodille blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

Lyle, lyle Crocodille blu-ray anmeldelse

Zone B  (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 46 minutter
Lyd: DTS HD MA 5.1 (Engelsk), DTS HD MA 5.1 (Dansk)
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 6. marts 2023
Distributør: SF Studios
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Eventyr, Komedie, Animation
Biografpremiere: 8. december 2022

Instruktør: Josh Gordon, Will Speck
Manuskript: Will Davies
Producer: B.la.Tarak Ben Ammar, Robert J. Dohrmann, Josh Gordon, Kerry Joseph
Fotograf: Javier Aguirresarobe
Klip: Richard Pearson
Musik: Matthew Margeson, Benj Pasek, Justin Paul
 
Skuespiller:
Javier Bardem som Hector P. Valenti
Winslow Fegley som Josh
Shawn Mendes som Lyle (stemme)
Constance Wu som Mrs. Primm
Scoot McNairy som Mr. Primm
Brett Gelman som Mr. Grumps
 
Beskrivelse:
Sceneskræk, venskab og en syngende krokodille: En magisk historie med håb for os alle.
 
Lyle, lyle Crocodille blu-ray anmeldelse
 
Er du til flotte sange og romantiske eventyr, så er "Lyle, Lyke Crocodile" en skøn "coming of age"-film til børn i alle aldre, løst baseret på børnebogen "The House on East 88th Street" fra 1962, som førte til en hel serie af børnebøger om krokodillen Lyle.

I New York City møder vi den charmerende tryllekunstner Hector P. Valenti (der viser en helt ny side af Javier Bardem!), der drømmer om at optræde i et nationalt talentshow, men konstant bliver afvist. Efter endnu en mislykket audition går han ind i en eksotisk dyrebutik, hvor han opdager en syngende babykrokodille ved navn Lyle. Hector ser Lyle som en gylden mulighed for at blive rig inden for underholdningsbranchen og sætter sit byhus som sikkerhed for deres optræden. Desværre lider Lyle af sceneskræk under premieren, og Hector ender nu i gæld til nogle ubehagelige personer.

Hårdt presset økonomisk må Hector prøve at tjene nogle penge og efterlader derfor Lyle alene tilbage. 18 måneder senere flytter familien Primm, bestående af far og mor Primm og deres søn Josh, ind i huset. Josh er oprindeligt bange for det nye hjem og har svært ved at få venner i skolen. En nat opdager han Lyle, der nu er en fuldvoksen krokodille, som udtrykker sig gennem sin smukke sang, og et venskab opstår. En dag besøger Hector Lyle i huset og forsøger at få Lyle til at optræde på scenen igen. Samtidig går den hæslige "hater" nabo, Hr. Grumps, på krigsstien ved at installere overvågningskameraer for at finde ud af, hvad der foregår. Han lykkes med at bestikke Hector til at forråde Lyle, der ender i zoologisk have.

Kun hvis Josh kan befri Lyle og bevise over for verden, at denne krokodille hører til udenfor, har Lyle en chance. Men det kræver, at han kan overvinde sin sceneskræk. På mystisk vis får instruktør Josh Gordon (blades of glory) hele denne suppedas til at fungere. "Lyle, Lyle" sætter en stemning, der næsten er "The Greatest Showman"-værdig, og alligevel ganske anderledes eksekveret og i stand til at fascinere børn i alle aldre. Filmen holder en fornem balance og fortælles med sans for detaljer med gode skuespillerpræstationer, hvor især den unge Winslow Fegley og Javier Bardem imponerer, men også den onde underbo Hr. Grumps, der spilles genialt af Brett Gelman (Murray i "Stranger Things").

Den animerede karakter Lyle fungerer i kraft af, at man ikke er gået efter en fotorealistisk krokodille. Især baby Lyle går rent ind og hjælper os med at "tro på" den voksne udgave af samme. Det er det unge supertalent Shawn Mendes, der har skrevet musik og lægger sin sangstemme til Lyle.

En festlig film, der kan ses når som helst, der er brug for en "feel good" stemning for hele familien med noget på hjerte.
 Lyle, lyle Crocodille blu-ray anmeldelse

Filmens encode viser en smule artefakter og banding problemer i nogle scener, men filmen har generelt et flot filmisk, let støvet og "romantisk" look med den animerede karakter Lyle integreret utrolig flot med varme og stemning. Jeg kan ikke undgå at tænke, at det er en film, der ville gøre sig virkelig godt på en UHD 4K-disk, som fås i USA.
 
Filmen leverer et levende og festligt lydspor, på Blu-ray'en desværre kun i 5.1, der dog ikke mangler evnen til at holde familien engageret. Det er et meget svært mix, der skal prioritere meget "processeret" sang, der har svært ved at "sidde" naturligt i lydbilledet på linje med den øvrige dialog, med store musikarrangementer, der trækkes alt for langt tilbage. Man får alt for meget følelsen af, at musikken kører som et "karaoke bagtæppe", hvilket måske ville være fint, hvis musikken også lød sådan. Men nej, her er det store, dygtigt lavede, komplekse orkestreringer, der ikke rigtig får lov til at blive en del af festfyrværkeriet, i et ellers veldisponeret, luftigt, troværdigt lydmix, der i øvrigt er lavet af suveræne Anna Behlmer, der også har mixet vellydende film som "Jack Reacher", "Bumblebee", "Mulan", "Puss in Boots", "Star Trek" og mange flere. Man kan med fordel dæmpe centerkanalen 3 dB, hvis man ser denne film på et rigtigt hjemmebiografsystem.

Det er værd at bemærke, at den danske dubbing kommer i en DTS HD MA 5.1 encode på denne disk. De fleste af sangene er også dubbet ganske udemærket og kun enkelte karakterer er ikke helt på niveau med den amerikanske udgave. Der spares hvor spares kan, hvilket f.eks betyder at kun nogen sange er dubbet, og andre der er på engelsk ikke dubbes af den danske sanger, så Lyle har to stemmer..

Har man brug for underteksterne, er der tilmed tale om to forskellige tekster, hvor den danske dub ikke er den samme tekst, hvilket vil kunne virke forvirrende for hørehæmmede der hører den danske version med danske tekster… Det kunne gøres bedre!
 
Til stor glæde beriges vi med fornuftigt ekstramateriale som "Sing-alongs" af nogle af filmens sange, et par musikvideoer, bloopers, oplæsning af bogen, filmen er løst baseret på, og lidt kig bag produktionen i diskens ekstramateriale. Det eneste, jeg savnede, var en tur bag musikken og den unge sangstemme.
 
Set/hørt på:
Billede: JVC N7 Projector
Lyd: M&K S300 serie 7.2.2 system, Lyngdorf MP50 processor, NAD M27 & Lyngdorf SDA-2400 forstærkere.
Afspiller: Oppo UHD 205 Bluray afspiller, lydspor: DTS HD MA 5.1 med Neural:X upmix
 
 
Anmeldelse skrevet maj 2023

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser