Superman III UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Superman III UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Superman III UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 5 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 17. april 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Science Fiction
Biograf premiere: 26. december 1983 
 
Instruktør: Richard Lester
Manuskript: David Newman, Leslie Newman
Producere: Bl.a.Alexander Salkind, Ilya Salkind, Pierre Spengler
Fotograf: Robert Paynter
Klip: John Victor Smith
Musik: Ken Thorne
 
Skuespiller:
Christopher Reeve som Superman / Clark Kent
Richard Pryor som Gus Gorman
Robert Vaughn som Ross Webster
Annie Ross som Vera
Pamela Stephenson som Lorelei
Jackie Cooper som Perry White
 
Beskrivelse: 
Den kappeklædte superhelt er tilbage. Denne gang med personlighedsspaltning. Computer geniet Gorman opfinder stoffet Rød Kryptonit, der deler Superman i en god og en ond halvdel - med hver sin krop. Den retfærdige Superman må nu kæmpe mod sig selv, for the American way of life. Samtidig prøver skurken Webster at udnytte Supermans svaghed til at overtage verden. Ikke nogen dårlig plan.
 
Superman III UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Superman III, udgivet i 1983, repræsenterer desværre et vendepunkt for franchisen om den ikoniske superhelt. Mens de tidligere film var fyldt med spænding, action og en dybdegående karakterudvikling, går Superman III i en helt anden retning, og resultatet er en skuffende og svigtende oplevelse for både fans og tilskuere.

Historien begynder lovende, hvor vi ser Clark Kent/Superman (spillet af Christopher Reeve) vende tilbage for at bekæmpe ondskaben. Men i stedet for at fortsætte med at udforske de moralske dilemmaer og komplekse følelser, som Superman står over for, beslutter filmen sig for at tage en mere komisk og latterlig drejning. Dette resulterer i en latterlig og ofte pinlig præsentation af karaktererne og plotlinjerne. Et af de største problemer med Superman III er introduktionen af den skruppelløse forretningsmand Ross Webster (spillet af Robert Vaughn). Han erstatter den tidligere ikoniske skurk, Lex Luthor, og hans tilstedeværelse mangler den nødvendige dybde og kompleksitet. Ross Webster og hans håndlanger, spillet af Richard Pryor, bringer mere latter end frygt eller spænding til filmen. Deres plot om at tage kontrol over verdens olieudbud er hverken overbevisende eller spændende.

Endnu mere skuffende er, at filmen ikke fokuserer på Superman som den centrale karakter. I stedet bruger den alt for meget tid på Richard Pryors karakter, der fungerer som den komiske sidekick. Superman bliver reduceret til en birolle i sin egen film, og det er en voldsom afvigelse fra de tidligere film, hvor han var hjertet og sjælen i historien.

Selvom der er øjeblikke af action og visuel effekt i filmen, er de langt fra imponerende sammenlignet med de tidligere Superman-film. Selv Supermans ikoniske flyvescener ser ud til at mangle den samme wow-faktor som tidligere. Endelig lider Superman III også under en skuffende mangel på emotionel resonans. Tidligere film formåede at berøre publikum gennem stærke karakterforbindelser og følelsesmæssige temaer. I denne film er karakterudviklingen overfladisk, og der er ingen øjeblikke, der virkelig rører os eller får os til at tænke dybere over Superman som symbol og individ.

Samlet set er Superman III en betydelig nedtur for franchisen. Den mangler den dybde, kompleksitet og emotionel resonans, der gjorde de tidligere film så mindeværdige. Den komiske og latterlige retning, den tager, samt den utilstrækkelige fokusering på Superman selv, efterlader os med en film, der føles langt fra det, vi elskede ved franchisen. Desværre er det herfra nedad for Superman-serien, og det er ærgerligt.
 
Superman III UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som læner sig utrolig meget op at de transfer vi fik med de to første Superman film. Igen er der tale om ny remaster af de originale 35 mm kameranegativer som gør at en nye 4K master fremviser en visuel forbedring i både definition og klarhed. Det er tydeligt at budgettet for denne film har lidt et dyk, men det er ikke gået ud over filmens mange special-effekts eller scenerne hvor Superman flyver, tværtimod er disse de hidtil bedste. Det der halter, er generelt den visuelle præsentation som virker en smule ”billig” af mangel på bedre ord, ja nærmest famlet. Det er dog ikke al sammen skidt, for noget er det fede ved den visuelle stil i denne tredje film er at, da Superman bliver ond skifter hans dragt farve til en beskidt mørk, men også hele farvepaletten forvandles til en meget mørk og dyster stil, en rigtig god afspejling af filmens stemning. På trods af et lavere budget og en visuel præstation som ikke er helt på højde med de to forrige film leveres der et fornuftigt 4K transfer.
 
Superman 3 kommer med et helt nyt Dolby Atmos lydspor som sagtens kan måle sig med det vi fik på de første to udgivelser og det er mere eller mindre samme oplevelse man får. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, og jeg oplevede flere gange at høre lyde som jeg ikke synes at have bemærket tidligere. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del action elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet maj 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser