Babylon UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Babylon UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Babylon UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 3 timer og 9 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. april 2023
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Drama, komedie, Historisk
Biograf premiere: 19. januar 2023
 
Instruktør: Damien Chazelle
Manuskript: Damien Chazelle
Producere: B.la. Michael Beugg, Dave Caplan, Jason Cloth
Fotograf: Linus Sandgren
Klip: Tom Cross
Musik: Justin Hurwitz
 
Skuespiller:
Margot Robbie som Nellie LaRoy
Diego Calva som Manny Torres
Brad Pitt som Jack Conrad
Lukas Haas som George Munn
Jean Smart som Elinor St. John
Cutty Cuthbert som Jimmy
Flea som Bob Levine
Olivia Wilde som Ina Conrad
Li Jun Li som Lady Fay Zhu
Tobey Maguire som James McKay
 
Beskrivelse: 
Babylon fortæller historien om Hollywoods utæmmede barndom in 1920’er, hvor man, som en direkte forlængelse af det vilde vesten på fuldstændig kaotisk vis indspiller den ene stumfilm efter den anden, eller endda flere samtidigt. Vi følger de to fattige unge mennesker, den fandenivoldske Nellie LaRoy og den mere forsigtige, men initiativrige mexicanske indvandrer Manny Torres på deres vej ind og op i Hollywood hierarkiet. Nellie er en smuk ung skuespillerinde, der allerede mener hun er en stjerne, blot endnu ikke opdaget. Da hovedrolleindehaveren i en film dør af en overdosis, er Nellie på rette tid og sted og tager rollen og så kører Hollywood ekspressen for hende. For Manny er det et sejere træk, hvor han må agere runner samt personlig oppasser for den fordrukne flødebolle af en skuespiller, Jack Conrad, før han får et reelt job på filmsettet. Undervejs i filmen gennemgår Hollywood en revolution, da talefilmen indføres og skuespillere, der før kun var kendt for deres udseende skal nu også huske deres replikker og udtale dem troværdigt, mens andres job uddør, som f.eks. for Lady Fay Zhu, som er en mester i at skrive de forklarende skilte mellem scenerne i stumfilmene. Den rapkæftede Nellie skal pludselig konkurrere med snobbede teaterskuespillerinder fra Broadway og nu skal der være fuldstændig stilhed under en filmoptagelse. Vores hovedpersoner kæmper sig videre for at beholde deres position i filmverdenen, men det står snart klart for flere af dem at deres storhedstid er forbi og nedturen uundgåelig.
 
Babylon UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Instruktøren Damien Chazelle (La La Land og Whiplash) er efter en mindre succesfuld afstikker med sci-fi filmen ’First man’ tilbage i sit rette element med den mindblowing fantastiske musikfilm Babylon. Lige fra den første scene, der blandt omfatter en elefant med akut diarre er Babylon fyldt med fed humor, fantastisk musik, overvældende scener der (også bogstaveligt talt) ofte er et orgie af sanseindtryk af babyloniske dimensioner med sex, drugs and jazz’n’roll. Derudover beskriver filmen et interessant kapitel i den amerikanske filmindustris historie og twister det til et mere nutidigt udtryk, både skuespillernes udtryk, måde at tale og ikke mindst på musikken, men det er gjort så charmerende, at det kun er med til at løfte stemningen i filmen. Klipningen fra Tom Cross’ hånd er også ofte genial, hvor to forskellige handlingsforløb krydsklippes sammen, så det samlet set bliver endnu mere spændende. Damien Chazelle gør med Babylon Baz Luhrmann rangen stridig som Hollywood største instruktør indenfor musikfilm med noget på hjerte.

Den altid fremragende og smukke Margot Robbie er perfekt i rollen som den sprælske Nellie LaRoy, mens Diego Calva også er godt castet i rollen som den stilfærdige Manny. Derudover byder filmen på en overflod af stjerner som Brad Pitt, Jean Smart og Olivia Wilde, samt Red Hot Chili Peppers Flea, der her beviser at han er en udmærket skuespiller, samt Tobey Maguire i en noget anden rolle end vi er vant til at se ham i.

Babylon er en yderst velspillet og interessant historie, der gennem et par sympatiske hovedpersoner følger Hollywoods tidligere år og filmstjerners storhed og fald. Der er fuld knald på både det visuelle med ofte flere hundrede statister, kostumer og kulisser, på musik og lydeffekter, så man nærmest bliver helt høj undervejs. Selvom der ikke er et eneste kedeligt øjeblik er Babylon med sine mere end 3 timer, måske en anelse for lang og scenerne i Hollywoods underverden kunne måske være udeladt, men hvis man trænger til en flugt fra den grå hverdag er en skud Babylon den perfekte kur, som på bedste vis viser hvad filmformatet kan levere.
 
Babylon UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Babylon i denne 2160p 4K UHD udgave ser fantastisk ud og billedsiden fremstår med et højt niveau af klarhed og detaljerigdom, som de ofte overlæssede settings nyder godt af. Billedet fremstår skarpt med et let, men lækkert filmisk grain, og komplekst med tydelige hud-, hår- og tekstilteksturer. Farverne er behageligt naturlige og de udendørs scener står blændende godt i den brændende californiske sol: Om det så er primærfarveskalaen i scenerne fra flødebollen Jack Conrad hus med swimmingpool eller de mere støvede jordagtige farver fra det store krigsslag, så sidder det lige i skabet. Dolby Vision eller HDR10 er selvfølgelig med til at løfte billedsiden ikke mindst i de mørkere indendørs scener, hvor sortniveauet i øvrigt er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl, så alt i alt en førsteklasses udgivelse fra Paramount.
 
Babylon leveres på UHD med et Dolby Atmos soundtrack, der er intet mindre end fremragende. Justin Hurwitz’s smukke og medrivende soundtrack er fantastisk med sine nutidige melodier udsat for datidens bigband instrumentering. De bliver uden problemer blandet sammen med de kaotiske begivenheder under det indledende festorgie, så det det når en skala og intensitet så man nærmest bliver blæst bagover og filmens insisterende musikalske hovedtema bliver siddende i hovedet længe efter filmen er slut. Der er også god dynamik og bevægelse i samtlige højttalerkanaler og subwooferen får også lov til at arbejde og give noget dybde til lydbilledet. Dialogen, fremstår overalt i Babylon klart, tydeligt og centreret i lydbilledet.
 
Denne 2 disk udgave af Babylon består af filmen på UHD disk uden ekstramateriale og en blu-Ray disc kun med ekstramateriale og altså ikke filmen. Ekstramaterialet er ikke omfattende men til gengæld ganske interessant:
 
• A Panoramic Canvas Called Babylon (1080p, 30:50)
• The Costumes of Babylon (1080p, 2:51)
• Scoring Babylon (1080p, 1:50)
• Deleted and Extended Scenes (1080p, 9:15 total)
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet maj 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser