Superman II UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Superman II: The Richard Donner Cut UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Superman II UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 56 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 17. april 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Science Fiction
Biograf premiere: 9. marts 1981 
Instruktør: Richard Donner
Manuskript: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman
Producere: Bl.a.Alexander Salkind, Ilya Salkind, Pierre Spengler
Fotograf: Geoffrey Unsworth, Robert Paynter
Klip: John Victor Smith
Musik: Ken Thorne
 
Skuespiller:
Christopher Reeve som Superman / Clark Kent
Gene Hackman som Lex Luthor
Marlon Brando som Jor-El
Margot Kidder som Lois Lane
Jackie Cooper som Perry White
Terence Stamp som General Zod
Sarah Douglas som Ursa
 
Beskrivelse: 
Det viser sig, at Superman ikke er den eneste overlevende fra Krypton. Tre kriminelle, dømt til eksil, undslipper og ankommer til jorden. Med alt andet end gode hensigter og superkræfter som Supermans begynder de at overtage verdensherredømmet. Heldigvis har vi Superman på vores side, og han er ikke bleg for at tage kampen op.
 
Superman II UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Superman II: The Richard Donner Cut er en film, som enhver fan af Superman franchisen bør se. Richard Donners redigerede version af den klassiske superheltefilm giver et nyt perspektiv på historien og viser det fremragende skuespil af Christopher Reeve og Margot Kidder. Donners version af filmen giver også en mere helstøbt historie, som binder alle trådene sammen og efterlader seeren med en følelse af tilfredshed og opfyldelse.

Superman II er en klassisk superheltefilm, der handler om den ikoniske superhelt, Superman, og hans kamp mod tre kriminelle fra hans hjemplanet Krypton, som er undsluppet fra fængslet. Disse kriminelle er på en mission for at overtage jorden og ødelægge Superman. I løbet af filmen må Superman navigere gennem både fysiske og følelsesmæssige udfordringer, når han kæmper mod de onde kriminelle, som har evner på linje med hans egne. Samtidig må han også håndtere sin kærlighed til den smukke Lois Lane og de følelser, der opstår i deres forhold, når hun endelig opdager hans sande identitet.

Filmen udforsker også temaer som ansvar, pligt og mod, mens Superman forsøger at redde jorden og samtidig beskytte sin egen identitet og sine kære. Filmen har en fremragende pacing med en perfekt balance mellem action, drama og komedie. Historiens følelsesmæssige dybde bliver yderligere forstærket af den sublime cinematografi, som giver en visuel oplevelse af høj kvalitet.

Forskellen mellem Superman II og Superman II: The Richard Donner Cut der som sagt er den version der er udgivet på 4K ligger primært i filmens produktion og redigeringsproces. Superman II blev oprindeligt instrueret af Richard Lester, men under produktionen trådte Richard Donner til som instruktør. Donner var dog tvunget til at forlade projektet på et tidspunkt, og hans materiale blev fjernet eller redigeret fra den endelige film. Senere, i 2006, blev Superman II: The Richard Donner Cut udgivet, som er en alternativ version af filmen, der inkluderer materialet, som Donner instruerede. Den største forskel mellem de to versioner er deres tone og stil. Donners version er mere dramatisk og seriøs, og fokuserer mere på karakterudvikling og følelsesmæssige temaer. Derudover er der også en række forskelle i historien og scenerne i filmen.

Superman II: The Richard Donner Cut er generelt mere værdsat af fans og kritikere på grund af dens mere sammenhængende historie og fokus på karakterudvikling. Med sit stærke plot, karakterudvikling og fremragende skuespil er Superman II: The Richard Donner Cut bestemt en must see film for enhver fan af genren og der foregår stadig mange diskussioner om det er denne eller den første Supermans film der er den bedste, hvilket taler til kvaliteten af denne film samt dennes produktion.
 
Superman II UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som læner sig utrolig meget op at det transfer vi fik med den første Superman. Igen er der tale om ny remaster af de originale 35 mm kameranegativer som gør at denne nye 4K master fremviser en visuel forbedring i både definition og klarhed. Som Richard Donner nævner i sin indledning af filmen, er denne version skabt ved hjælp af gemte klip såvel som prøveoptagelser, hvilket betyder at ikke alle billeder ser lige godt ud, men det kan man så heller ikke forvente hvis det der blev skudt, ikke var ment til at komme med i den endelige produktion. Det er dog ikke noget der ødelægger helhedsoplevelsen overhovedet selv om man godt kan se der er brugt miniature i flere effektscener, så står de skarpt med en masse detaljer. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med superheltefilm. Dette er helt klart en forbedring i forhold til tidligere Blu-ray udgivelser og det bedste Superman nogensinde har set ud.
 
Superman 2 kommer med et helt nyt Dolby Atmos lydspor som sagtens kan måle sig med det vi fik på den første og det er mere eller mindre samme oplevelse man får. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, og jeg oplevede flere gange at høre lyde som jeg ikke synes at have bemærket tidligere. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del action elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet april 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser