Superman UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Superman UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Superman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 23 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 17. april 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Science Fiction
Biograf premiere: 26. december 1978
 
Instruktør: Richard Donner
Manuskript: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman, Robert Benton
Producere: Bl.a.Alexander Salkind, Ilya Salkind, Pierre Spengler
Fotograf: Geoffrey Unsworth
Klip: Stuart Baird, Michael Ellis
Musik: John Williams
 
Skuespiller:
Christopher Reeve som Superman / Clark Kent
Gene Hackman som Lex Luthor
Marlon Brando som Jor-El
Margot Kidder som Lois Lane
Jackie Cooper som Perry White
Valerie Perrine som Eve Teschmacher
Ned Beatty som Otis
 
Beskrivelse: 
Planeten Krypton er ved at gå under, men det lykkes Jor-El at sende sin eneste søn til jorden, hvor han vokser op som Clark Kent. Men Clark er ikke en helt almindelig dreng, for takket være sin afstamning har han superkræfter og kan flyve. Som voksen arbejder Clark som journalist på bladet Daily Planet, men så snart der er fare på færde smider han brillerne, trækker i sit Supermans kostume og redder store og små fra kriminalitet og uheld.
 
Superman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Superman filmen fra 1978 er en sand klassiker inden for superhelte-genren og har fortjent sin plads som en af de bedste superheltefilm nogensinde lavet. Filmen var en af de første til at tage superhelte-serier fra tegneserieverdenen og omsætte det til en storstilet, actionfyldt filmoplevelse, og den gjorde det til perfektion.

I filmen følger vi historien om Kal-El, en baby fra planeten Krypton, som sendes til Jorden, hvor han adopteres af et ægtepar i Kansas og får navnet Clark Kent. Som voksen opdager Clark, at han har overmenneskelige kræfter, og han beslutter sig for at bruge sine evner til at hjælpe menneskeheden som den ikoniske superhelt, Superman. Supermans rejse, fra hans barndom i Smallville til hans job som journalist på Daily Planet i Metropolis, hvor han møder og falder for sin kollega, Lois Lane. Samtidig forsøger Superman at stoppe den onde Lex Luthor, som planlægger at ødelægge Californiens kystlinje for at skaffe sig selv mere magt og rigdom.

Filmen er fyldt med action, drama og romantik, og den er kendt for at have en stærk præstation af Christopher Reeve som Superman/Clark Kent og Gene Hackman som Lex Luthor. Ligeledes er også berømt for sin ikoniske soundtrack af John Williams og som har gået over i historien som en af de mest ikoniske film-melodier nogensinde. Visuelt set er filmen imponerende, især når man tænker på, at den blev lavet for mere end 40 år siden. Effekterne ser stadig godt ud i dag, og de er med til at skabe en verden, som virkelig føles som en del af Superman-universet.

Superman er et mesterværk i retning af Richard Donner, og den formår at balancere den actionfyldte underholdning med en dybde og følelse af hjerte, som ofte mangler i moderne superheltefilm. Christopher Reeves præstation som Clark Kent og Superman er intet mindre end fantastisk, og han formår at skabe en karakter, som man virkelig kan føle med og følge med på hans rejse.

Alt i alt er Superman en uforglemmelig filmoplevelse, som stadig står stærkt i dag. Den er fyldt med action, drama, hjerte og en fantastisk præstation af Christopher Reeve, og den vil altid være en af de største superheltefilm nogensinde lavet.
 
Superman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Efter sigende stammer dette transfer fra en ny remaster af de originale 35 mm kameranegativer, denne nye 4K master fremviser en visuel forbedring i både definition og klarhed. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer og sår på både mennesker samt omgivelserne og selv om godt kan se der er brugt miniature i flere effektscener står de skarpt med en masse detaljer når miljøerne bliver ødelagt. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med superheltefilm. Dette er helt klart en forbedring i forhold til tidligere Blu-ray udgivelser og det bedste Superman nogensinde har set ud.
 
Superman kommer med et helt nyt fænomenalt Dolby Atmos lydspor. Lige fra start hvor man hører John Williamns ikoniske musik er man slet ikke i tvivl om at det her nok skal blive godt. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, og jeg oplevede flere gange at høre lyde som jeg ikke synes at have bemærket tidligere. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del action elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Ligesom med den visuelle del af filmen er dette uden tvivl en klar forbedring i forhold til alt vi tidligere har hørt på en Superman udgivelse, de tekniske folk bag skal virkelig have et stort klap på skulderen for denne indsats.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet april 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser