Star Trek Generations UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Star Trek: Generations UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Star Trek: Generations UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 58 minutter
Lyd: Dolby True HD 7.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. april 2023
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray

Genre: Action, Sci-Fi
Biograf premiere: 3. marts 1995
 
Instruktør: David Carson
Manuskript: Gene Roddenberry, Rick Berman, Ronald D. Moore
Producere: Rick Berman, Peter Lauritson
Fotograf: John A. Alonzo
Klip: Peter E. Berge
Musik: Dennis McCarthy
 
Skuespiller:
Patrick Stewart som Picard
Jonathan Frakes som Riker
Brent Spiner som Data
LeVar Burton LeVar som Geordi
Michael Dorn som Worf
Gates McFadden som Beverly
Marina Sirtis som Troi
Malcolm McDowell som Soran
James Doohan som Scotty
Walter Koenig som Chekov
William Shatner som Kirk
Alan Ruck som Capt. Harriman
 
Beskrivelse: 
Star Trek: Generations er den 7. spillefilm baseret på Star Trek tv-serien, der siden 1966 har underholdt hele verden med sit bud på en fremtid i rummet. Denne film indledes med indvielsen af flådens nye rumskib, Enterprise B, med deltagelse af bl.a. den legendariske kaptajn Kirk fra den første Enterprise og flere fra hans oprindelige besætning. Festlighederne afbrydes af et nødopkald, som de besvarer som værende det nærmeste rumskib og det lykkedes at redde et mindre antal besætningsmedlemmer fra det nødstedte skib, men under missionen forsvinder kaptajn Kirk sporløst. 78 år senere er det Picard, som er kaptajn på Enterprise og da de modtager et nødopkald om en angreb på en forskningsstation, må de træde til og redder herved den mystiske forsker Soran, der mest går op i at fortsætte hans forskning hurtigst muligt. Picard finder ud at det handler om at få Soran selv opslugt af et energifelt ’the Nexus’, hvor han vil kunne leve i lykkeligt i en perfekt verden. Problemet er bare at en hel planet og dens befolkning må ødelægges for at det kan lykkes. Samtidigt er Enterprise under heftigt angreb af et Klingon rumskib og Picard må derfor ene mand forsøge at få stoppet Soran
 
Star Trek: Generations UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Star Trek: Generations er blevet genudgivet på UHD disk med HDR10/Dolby Vision video og et Dolby TrueHD 7.1 lossless soundtrack og det er derfor tid for at tage et nyt kig på denne 90’er sci-fi klassiker. Den typiske sci-fi elsker har nok været enten til Star Wars eller til Star Trek, for Star Trek er en noget mere kulørt omgang, som i denne film, hvor besætningen pludselig holder fest på et 1700-tals orlogsskib i originale uniformer eller hvordan folk så let som ingenting bliver beamet fra det ene rumskib til det andet. Desuden er filmens special effects eller makeup efter vore dages standarder ikke særligt imponerende og ligner i bedste fald noget fra en tv-serie, men filmen er selvfølgelig også næsten 30 års gammel. Til gengæld er Star Trek: Generations stadig fantasifuld og underholdende og ikke mindst fyldt med masser af god humor, ikke mindst i de scener hvor Kaptajn Kirk medvirker, eller scenen hvor robotten Data skal afprøve hans nye chip, der giver ham menneskelige følelser.

Star Trek: Generations forbliver et godt og nostalgisk gensyn med en af 90’ernes mest populære filmfranchises Star Trek. Tidens tand har desværre ikke været så venlig ved Star Trek: Generations, som ved andre film fra perioden, dertil er filmens special effekts lidt for kunstige, men forsøger man at se bort fra det og blot leve sig ind i handlingen, har man stadig en underholdende film, der både har humor og stof til eftertanke.
 
Star Trek: Generations UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden på denne 4K udgivelse af Star Trek: Generations har helt klart fået et løft i forhold til de tidligere eller den medfølgende Blu-ray udgave. Den nyrestaurede billedside nyder godt af det nye HDR10 / Dolby Vision farvespektrum, hvor farverne nærmest sprudler ud af skærmen. Et godt er eksempel er de røde Starfleet uniformer, der er knaldrøde på UHD og mere afdæmpet bordeaux på blu-ray. Men generelt er der mere knald på farverne end på blu-ray. Der er en god skarphed og masser af detaljer i billedet på ansigter, omgivelser og andre teksturer. Til gengæld er der bevaret en tydelig grain i billedet, som gør det svært for undertegnede at nyde den højere opløsning. Det er selvfølgelig smag og behag om grain er godt og medvirker til en mere filmisk oplevelse og det slører måske også lidt halvsløje special effekts. Sortniveauet er forbilledligt dybt og billedsiden uden synlige komprimeringsfejl.
 
Soundtracket til denne UHD udgivelse af Star Trek: Generations er blevet opgraderet fra det oprindelige 5.1 lydspor til et Dolby TrueHD 7.1 mix, og drager god nytte heraf, med masser af retningspanoreringer og god bund i lyden for eksempel i scenerne, hvor the Enterprise angribes af Klingons rumskibet eller kommer i nærkontakt med Nexus og ikke mindst scenen, hvor rumskibet crash-lander på en skovdækket planet. Generelt er lydsporet tilfredsstillende efter datidens effekter, men ikke noget der imponerer efter vore dages høje standard. Dialogen er velprioriteret og fremstår klart og centreret i lydbilledet.
 
På UHD disken består ekstramaterialet kun af kommentatorspor mens det fulde og meget omfangsrige ekstramateriale findes på blu-ray disken.

UHD:
• Audio Commentary: Director David Carson and Manny Coto.
• Audio Commentary: Writers Brannon Braga and Ronald D. Moore.
• Text Commentary: Michael and Denise Okuda.

Blu-ray:
• Audio Commentary: Director David Carson and Manny Coto.
• Audio Commentary: Writers Brannon Braga and Ronald D. Moore.
• Text Commentary: Michael and Denise Okuda.
• Library Computer
• Production
 o Uniting two Legends
 o Stellar Cartography: Creating the Illusion
 o Strange New Worlds: The Valley of Fire
 o Scoring Trek
•Visual Effects:
 o Inside ILM: Models & Miniatures
 o Crashing the Enterprise
• Scene Deconstruction:
 o Main title Sequence
 o The Nexus Ribbon
 o Saucer Crash Sequence
•The Star Trek Universe:
 o A Tribute to Matt Jefferies
 o The Enterprise Lineage
 o Captain Picard's Family Album
 o Creating 24th Century Weapons
 o Next Generation Designer Flashback: Andrew Probert
 o Stellar Cartography on Earth
 o Brent Spiner Data and Beyond Part 1
 o Trek Roundtable: Generations
 o Starfleet Academy Scisec Brief 007: Trilithium

•Deleted Scenes, Orbital Skydiving, Walking the Plank, Christmas with the Picards, Alternate Ending
•Archives:
 o Storyboards
 o Enterprise B
 o Worf's Promotion
 o Two Captains
 o Production Gallery

•Trailers: Teaser Trailer, Theatrical Trailer
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet april 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser