The Woman King blu-ray anmeldelse

 
The Woman King blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

The Woman King blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri  (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 time og 15 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 6. februar 2023
Distributør: SF Studios
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Drama, Action, Historie
Biografpremiere: 24. november 2022

Instruktør: Gina Prince-Bythewood
Manuskript: Dana Stevens
Producer: B.la.Maria Bello, Dale Butler, Viola Davis
Fotograf: Polly Morgan
Klip: Terilyn A. Shropshire
 
Skuespiller:
Viola Davis som Nanisca
Thuso Mbedu som Nawi
Lashana Lynch som Izogie
Sheila Atim som Amenza
John Boyega som King Ghezo
Jordan Bolger som Malik
Hero Fiennes Tiffin som Santo Ferreira
 
Beskrivelse:
Et historisk epos baseret på en sand historie, der fandt sted i Kongeriget Dahomey, en af de mest magtfulde stater i Afrika i det 18. og 19. århundrede.
 
The Woman King blu-ray anmeldelse
 
The Woman King er temmelig frit baseret på historien om Dahomey stammen, der fremstilles som meget modvillige slavehandlere, med en heroisk kvindelig hær ledet af “General Agogie” spillet formidabelt af Viola Davis. Det 300 år gamle kongedømme var I virkeligheden temmelig entusiastiske slavehandlere der nød ekstremt økonomisk godt af handlen, - så meget at deres konge bønfaldt englænderne om at fortsætte, da handlen blev stoppet i starten af det 19 århundrede. Filmen tillader sig i sin iver efter at fremstille de heroiske kvinder så sympatisk som muligt, at gøre det der ville svare til at fremstille Nazisternes SS-korps som de rene guttermænd, uanset deres handlinger under 2 verdenskrig. MEN LAD DET NU LIGGE! 😂

Filmen formår alligevel at være en menneskelig film om dybe relationer og traumer mellem hovedkaraktererne, der løfter den langt over andre “sorte” film som f.eks “Wakanda forever”. Fremragende skuespiller præstationer, sammen med dybden og fascinationen ved Dahomey kulturen og den historiske kontekst holdt mig engageret igennem filmens utroværdige kampscener, der især beskæmmes ved at alle stammens mænd er totalt underspillede. Hvis en stamme har en kvindelig gruppe elitesoldater OG mandlige, virker det jo direkte fjollet at disse mænd ikke også er i frontlinjen, samarbejdende med kvinderne, men her klamrer filmen sig til den heroiske fremstilling.

Hovedrolleindehaverne er super godt castet, med den middelaldrende Viola Davis i front, der leverer en autoritet der gør hende perfekt i rollen. Ingen tvivl om at alle er blevet trænet vildt til rollen som Dahomey krigere.

Det vælter ud med “Woman-power” film fra hollywood, og i “The Woman King” er det tilmed nærmest udelukkende et hold af kvinder der står bag. Filmen er skrevet af Dana Stevens (har b.la skrevet “City of angels”) & Maria Bello som man måske kender for hendes skuespillerpræstationer i film som “a History of violence” (sammen med Viggo Mortensen) Instruktøren er Gina Prince-Bythewood, der med “The Woman King” får hendes hidtil største “rigtige” film produktion, hvilket lykkedes flot i en visuel fest af et kriger epos, som man klart skal se og have i samlingen, repræsenterende en forhåbentlig feministisk peak i filmhistorien 🙂. (for nu er det ved at blive lidt fjollet…).
 The Woman King blu-ray anmeldelse

I norden har vi udelukkende fået Woman King på Bluray, der lader til at være den samme som den amerikanske, blot med nordiske tekster. Det er en lidt flad præsentation billedmæssigt, hvor der er taget nogle artistiske valg, der fremstiller de ellers spektakulære scener i et let støvet look, hvorved jeg sidder og savner noget mere “pop” og “pang”. Jeg synes også at der var for meget støj, der bestemt ikke løfter filmens encode.
Jeg havde også lejlighed til at se den amerikanske 4K blu ray, der dog ikke var det store visuelle løft.
 
DTS-HD Master Audio 5.1-kanals soundtracket er effektivt, men jeg har svært ved at give en præcis vurdering, da jeg måtte lytte filmen på en soundbar. Jeg hæftede mig dog ved en frit lydende, konsistent dialog og veldisponerede effekter. Dynamisk er der tale om en noget flad præsentation med “soundbar syndrom”, og jeg var lidt irriteret undervejs over til tider larmende baggrunde der virkede for statiske, hvilket især opleves i mange af kampscenerne.
Filmens soundtrack af jazz musikkeren Terence Blanchard savner bid og får på trods af nogle fine temaer aldrig rigtig det bid og luft man kunne drømme om. Det hele fungerer kun ok, men virker filmens budget taget i betragtning ærlig talt lidt “dovent” i sin eksekvering. Forvent ikke den store afrikanske musik ekstase her.
 
Vi får alt ekstra materialet fra den amerikanske udgivelse, hvilket er herligt. Her får vi både indblik i træningen af skuespillerne, audition video fra film debutanten Thuso Mbedu, interviews med instruktør, forfattere og skuespillere. Vi får også et fint kommentarspor, hvor Gina Prince-Bythewood folder sig ud med editor Terilyn A. Shropshire. Det er rigtig fedt at se Sony lave mere internationale udgivelser som her, hvor man udnytter Bluray mediets muligheder med godt ekstramateriale og undertekster på mange sprog.
 
Set/hørt på:
Billede: LG CX Serie OLED 66” TV
Lyd: Yamaha YSP-5600 soundbar, Lyngdorf BW2 LFE.
Afspiller: Oppo UHD 205 Bluray afspiller, lydspor: DTS HD MA 5.1
 
 
Anmeldelse skrevet marts 2023

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser