House of the Dragon sæson 1 UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
House of the Dragon sæson 1 UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
House of the Dragon sæson 1 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 10 timer og 12 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.40:1
HDR: HDR10 / Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 12. februar 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 4 = UHD 4K blu-ray

Genre: Action, drama, eventyr, fantasy
 
Skuespiller:
Matt Smith som Prins Daemon Targaryen
Paddy Considine som Kong Viserys I Targaryen
Eve Best som Prinsesse Rhaenys Targaryen
Rhys Ifans som Ser Otto Hightower
Milly Alcock som Prinsesse Rhaenyra Targaryen
Emma D'Arcy som Prinsesse Rhaenyra Targaryen
Olivia Cooke som Dronning Alicent Hightower
Emily Carey som Dronning Alicent Hightower
Fabien Frankel som Ser Criston Cole
Steve Toussaint som Lord Corlys 'The Sea Snake' Velaryon
 
Beskrivelse: 
Efter afslutningen af hit serien Game of Thrones kommer nu prequel serien House of the Dragon, der foregår 200 år tidligere og fortæller om hvordan magtkampe og intriger forgifter livet i det mægtige familiedynasti Targaryen. Kong Viserys Targaryen sidder på jerntronen og hersker over Westeros med de mægtige drager, som slægtens hemmelige våben. Kongens problem, er at han endnu ikke har fået en søn, men ’kun’ en pige, Prinsesse Rhaenyra, som ifølge traditionen ikke kan arve tronen. Da hans elskede kone dør i barselssengen og med hende deres nyfødte søn, må Viserys finde en ny hustru, der kan sikre ham en mandlig arving og det strategisk rigtige valg vil være at gifte sig ind i hans søsters familie, ledet af Lord Corlys Velaryon, og dermed sikre sig en mægtig allieret. Den udkårne niece er dog kun 12 år og Visery har derfor naturligt nok svært ved at se hende som sin kommende hustru og han vælger i stedet den mere modne datter af kongens højre hånd, Alicent Hightower, hvilket ikke falder i god jord hos Lord Velaryon. Inden da har Viserys mod alle odds alligevel udråbt Prinsesse Rhaenyra som sin tronfølger. I kulissen lurer Viserys brutale og kalkulerende bror, Prins Daemon, som også begærer tronen og som gang på gang skaber yderligere problemer for kongen, så der er lagt op til voldsomme og blodige opgør i denne første sæson af House of the Dragon.
 
House of the Dragon sæson 1 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
House of the Dragon – sæson 1 er endnu en spektakulær serie fra HBO med ridder/dragetema, hvor der bliver givet fuld skrue på effekterne og kampscenerne, og dragerne får som serienavnet antyder masser af spilletid. Det primære fokus er denne gang arvefølge og det er mere det, end rivaliserende kongeriger, White Walkers eller religiøse kulter, der truer freden i Westeros. Med GoT i baghovedet synes jeg noget af det der gjorde denne serie så fed var de afvekslende forløb og personer man fulgte gennem hver sæson. Der skete hele tiden noget nyt og uventet. I House of the Dragon sæson 1 er temaet meget mere fokuseret med en enkelt afstikker til kampen mod the Crabfeeder og det bliver efter min mening en anelse ensformigt i længden.

På skuespillersiden er niveauet tårnhøjt, men for at fremhæve et par stykker, er Matt Smith perfekt castet som den lumske Daemon, Paddy Considine, som den vage Kong Viserys og endelig Rhys Ifans som den loyale men ambitiøse Ser Otto Hightower. Hvad der irriterer mig er, at man halvvejs i sæsonen vælger at skifte en række skuespillere ud under undskyldning af at karaktererne er blevet ældre/voksne. For en central figur som Prinsesse Rhaenyra er det især et problem, da de to skuespillere, der deler rollen, ikke ligner hinanden overhovedet. Det giver en usammenhængende kronologi i fortællingen og trækker mit engagement i figuren gevaldigt ned. For dronning Alicent lykkedes det noget bedre, mens udskiftningen af Ser Laenor Velaryon heller ikke går upåagtet hen.

Den første sæson af House of the Dragon er ligesom Game of Thrones fyldt med action, drama og blændende billeder fra start til slut. Alligevel synes jeg der er et stykke vej før man rammer samme niveau som GoT, som bl.a. havde en fantastisk første sæson. Den første sæson af House of the Dragon giver mest håb om at det nok bliver bedre i de kommende sæsoner.
 
House of the Dragon sæson 1 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Som altid med HBO-udgivelser er billedet på denne 4K UHD udgivelse af House of the Dragon - sæson 1 helt i top, udstyret med Dolby Vision og HDR10, et tårnhøjt detaljeniveau, dybe sortniveauer og fuldskærmsformatet 2.40:1, så du ikke kan udgå at blive suget ind i handlingen på skærmen. De overbevisende drager får naturligt nok lov til at fylde en del i denne serie, men også de storslåede kampscener kulisser og små detaljer, som i vævningen af kostumerne, er meget imponerende udført, og er næsten alene indkøbet af denne UHD udgave værd. Scenografien imponer også med storslåede tronsale og slotte, interiør med sten relieffer og naturtro dragekranier og mørke kældre kun oplyst af fakler. Alt er udført til perfektion.
Alligevel er der lidt der trækker ned, for overalt er ligesom lagt et filter ind over billedsiden, som giver en afdæmpet farveskala. Om det er et bevidst valg for at øge realismen eller mindske effekten af blodsudgydelserne ved jeg ikke, men i en eventyrserie som denne, måtte der gerne have været lidt mere knald på farverne for min skyld. Der er også mange scener, der foregår i mørke eller dunkel belysning, som stiller store krav til ens skærm for at man kan få det fulde udbytte af handlingen.
 
House of the Dragon - sæson 1 er udstyret med fantastisk dynamisk Dolby Atmos soundtrack, hvor det er lige før man dukker sig når dragerne flagrer hen over hovedet på en, eller når de spyr deres altkonsumerende flammer mod fjendens soldater, fordi lyden på overbevisende vis fordeles ud i samtlige højttalere. Atmosfæreskabende lyde fra de rungende kongelige haller, fra hujende menneskemængder til ridderturneringen eller fra menneskemylderet i Kings Landings gader er også virkeligt troværdigt udført. Hvad der denne gang imponerede mig mest på lydsiden, var dog soundtracket, for i de mere stille passager hører du musikken så detaljeret at man kan udskille hvert enkelt instrument og placere det i lydbilledet. Samtidigt fremstår dialogen altid klart, centreret og veldefineret og soundtracket, som Ramin Djawadi står bag, er også med til at frembringe den rette stemning af storladent helteepos.
 
På ekstramaterialet med en samlet varighed på omkring en time findes der udførlige og interessante featuretter omkring handlingen og tilblivelsen af serien, herunder interview med forfatteren af GoT bogserien George R.R. Martin. En featurette viser f.eks. hvordan slottet ’The Red Keep’ bogstaveligt talt er bygget i skala 1:1 for at skabe en troværdig kulisse for optagelserne, så der er nok at dykke ned i.

• Welcome to Westeros (HD; 5:59) gives a brief overview and includes interviews with George R.R. Martin.
• A New Reign (HD; 3:09)
• Returning to Westeros (HD; 4:42)
• Before the Dance: An Illustrated History with George R.R. Martin (HD; 5:27)
• Height of an Empire (HD; 4:01)
• Noble Houses (HD; 3:49)
• Familiar Places (HD; 3:32)
• Return to the Seven Kingdoms (HD; 25:08)
• Introducing the Characters (HD; 15:14)
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet marts 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser