Pirates of the Caribbean Salazar’s Revenge UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 9 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk 
Aspect Ration: 4K - 2.40:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 27. februar 2023
Distributør: SF Studios / Disney
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray

Genre: Action, Eventyr, Komedie
Biograf premiere: 24. marts 2017
 
Instruktør: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Manuskript: Jeff Nathanson
Producere: Jerry Bruckheimer, Joseph M. Caracciolo Jr., Chad Oman
Fotograf: Paul Cameron
Klip: Roger Barton, Leigh Folsom Boyd
Musik: Geoff Zanelli
 
Skuespiller:
Johnny Depp som Kaptajn Jack Sparrow
Javier Bardem som Kaptajn Salazar
Geoffrey Rush som Hector Barbossa
Brenton Thwaites som Henry Turner
Kaya Scodelario som Carina Smyth
Kevin McNally som Gibbs
Orlando Bloom som Will Turner
Keira Knightley som Elizabeth Swann
Paul McCartney som Uncle Jack
 
Beskrivelse: 
I Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge har kaptajn Jack Sparrow efter et mislykket kup nået bunden af sin piratkarriere og den seneste romflaske. Han står uden både skib og mandskab og i et svagt øjeblik bytter han sit magiske kompas for en flaske rom. Det skulle han selvfølgelig ikke have gjort, for dermed frigiver han en ond ånd fra hans fortid; den berygtede spanske piratjæger Kaptajn Salazar, der nu bliver sluppet fri fra hans fængsel i Djævlens Triangel. Salazar har kun et mål i tankerne; nemlig at få hævn over Jack Sparrow, der i sin tid fordømte ham og hans besætning til den evige død. Sparrow indser hurtigt sin fejltagelse og da han ikke ønsker ikke at ende sine dage i kløerne på Salazar, må han finde det eneste der ifølge sagnet kan redde ham, nemlig Poseidons sagnomspundne trefork. Jagten går nu ind på treforken og her får Sparrow følgeskab af en kvindelig videnskabsmand og Will Turners søn Henry, men Salazar er lige i hælene på dem.
 
Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge er indtil videre det sidste skud på stammen i Pirates of the Caribbean serien, selvom en 6. film nu rygtes på vej. Jeg må indrømme, at jeg i mit gensyn af de øvrige fire film op til denne anmeldelse, har været ganske godt underholdt, specielt af de første par film i serien. Det er god ramasjang underholdning med masser af crazy humor og skæve karakterer, som man har lært at holde af gennem de øvrige film. Det er dog ligesom kvaliteten af manuskripterne har haft en nedadgående tendens og som erstatning er der hældt flere og flere spektakulære CGI-effekter på. Jeg finder at Salazar’s Revenge også falder i den fælde, med bl.a. uhyggeligt dårligt udførte zombiehajer, et robotagtigt forslugende piratskib, en Moses skillevæg i havet samt en sødsuppeagtig slutning. Alligevel er 3 / 4 dele af filmen god klassisk familieunderholdning, som der desværre bliver lavet for lidt af i vore dage.

Johnny Depp har endnu engang hovedrollen, som den fordrukne kaptajn Sparrow og selvom vi elsker hans gakkede manerer virker han her lidt metaltræt i rollen. Ellers har stjerneskuespilere, som Javier Bardem og Geoffrey Rush fundet vej til filmen og der bliver også en kort gæsteoptræden af selveste Paul McCartney samt vores venner fra de første film; Orlando Bloom og Keira Knightley. Det unge islæt Brenton Thwaites i rollen som Henry Turner og Kaya Scodelario som Carina Smyth såvel som de øvrige medvirkende, gør det ganske glimrende for en film i eventyrgenren, hvor det godt må være lidt overspillet.

Trods rygterne om en 6. Pirates of the Caribbean film håber jeg Disney besinder sig og finder på noget mere originalt at bruge deres millioner på, for med de nuværende 5 film virker det, som om at de gode ideer indenfor piratgenren er ved at være brugt op.
 
Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge er tidligere anmeldt på Biojensen.dk i 2017 i blu-ray udgaven, men denne gang er det UHD udgaven der skal vurderes. Trods det at vi har med en opskaleret 2K udgave at gøre, er billedsiden Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge i denne 4K udgave ganske hæderlig, uden der dog er den store forbedring fra den medfølgende blu-ray udgave at spore. Ansigtsdetaljer, som skægstubbe, ar, snavs mv. samt detaljer på de historisk korrekte omgivelser og kostumer står knivskarpt på denne UHD udgivelse, hvor farveskalaen generelt virker naturlig, dog med en overvægt mod det kulørte. Da filmen har mange mørke scener i aftenmørke eller tåge giver det en dog afdæmpende effekt på den overordnede farveskala. HDR bidrager til at udvide farvespektret, f.eks. ved ild og eksplosioner i mørket, så det både føles mere nuanceret og naturligt. UHD disken var uden synlige komprimeringsfejl, så alt i alt en absolut godkendt udgivelse fra Disney.
 
Dolby Atmos soundtracket til Pirates of the Caribbean - Salazar’s Revenge er ligesom billedsiden absolut godkendt. Der er masser af bulder og brag fra eksplosioner, der uden forvrængninger eller overstyring effektfuldt bevæger sig fra side til side i de tilsluttede højtalere og subwoofer. Desuden udmærker lydsporet sig med masser af atmosfæreskabende lyde fra omgivelserne med hylende vind og knirkende skibstræ. Geoff Zanelli’s glimrende soundtrack er med til at sætte den eventyrlige stemning filmen igennem, mens dialogen generelt er velprioriteret og fremstår klart og centreret i lydbilledet.
 
Ekstramaterialet findes kun på den medfølgende Blu-ray disc, som i øvrigt er identisk med 2017 udgivelsen og her er der en samling af standard Disney ekstramateriale:

•Dead Men Tell No Tales: The Making of a New Adventure (1080p):
o A Return to the Sea (3:33)
o Telling Tales: A Sit-Down with Brenton & Kaya (8:48)
o The Matador & The Bull: Secrets of Salazar & the Silent Mary (13:38)
o First Mate Confidential (8:48)
o Deconstructing the Ghost Sharks (3:50)
o Wings Over the Caribbean (5:11)
o An Enduring Legacy (3:59)
•Bloopers of the Caribbean (1080p, 2:58).
•Jerry Bruckheimer Photo Diary (1080p, 1:40)
•Deleted Scenes (1080p, 2:59)
 

Tak til SF Studios / Disney

Anmeldelse skrevet marts 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser