Smile UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Smile UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Smile UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 56 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Kun Engelsk (Der er ikke nogle nordiske tekster på denne udgivelse)
Aspect Ration: 4K - 2.00:1
HDR: HDR10 / Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 2. januar 2023
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 1  = UHD 4K blu-ray

Genre: Gyser
Biograf premiere: 29. september 2022
 
Instruktør: Parker Finn
Manuskript: Parker Finn
Producere: Bl.a. Adam Fishbach, Marty Bowen, Wyck Godfrey
Fotograf: Charlie Sarroff
Klip: Elliot Greenberg
Musik: Cristobal Tapia de Veer
 
Skuespiller:
Sosie Bacon som Rose Cotter
Kyle Gallner som Joel
Jessie T. Usher som Trevor
Robin Weigert som Dr. Madeline Northcott
Caitlin Stasey som Laura Weaver
Kal Penn som Dr. Morgan Desai
 
Beskrivelse: 
Efter at have overværet en bizar, traumatisk hændelse, som involverer en patient, begynder dr. Rose Cotter at opleve skræmmende ting, som hun ikke kan forklare. Da en overvældende skræk begynder at overtage hendes liv, må Rose konfrontere sin foruroligende fortid for at overleve og undslippe sin frygtelige, nye virkelighed.
 
Smile UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Smile blev af mange udråbt til at være 2022’s bedste gyserfilm lang tid før den udkom og er Parker Finns debutspillefilm. Hypemaskineriet kørte længe i højeste gear og manges forventninger var store. Og det er måske netop problemet for Smile at den er kørt i stilling til at være en innovativ film når den i bund og grund er ret uoriginal og baseret på jumpscares. Det bør nok også nævnes her, at filmen er baseret på Parker Finns kortfilm Laura Hasn't Slept som kan findes under ekstramaterialet.

Filmen er en traditionel gyserfilm, der som tidligere nævnt bygger på skræmmende elementer og jumpscares. Historien er mørk og intense, og de skræmmende scener er kombineret med en spændingsfuld lydside, der kunne have gjort Smile til en nervepirrende oplevelse. Filmen har dog et forudsigelig plot, der ikke formår at overraske tilskueren.

Det er helt klart den stærke lydside, der trækker filmen op. Lydsporene er effektfulde og understøtter den intense stemning, der forsøges skabt. De giver også et ekstra element til de enkelte scener, hvilket gør filmen mere spændende og intens.

Alt i alt er Smile for undertegnet en skuffelse, når det kommer til originalitet og historie. Når man ser filmen, er det klart at titler som It Follows og The Ring er den overlegen i historie fortælling når det kommer til samme historieplot. Derfor at det også en overraskelse for mig at Smile var i spil som 2022’s bedste gyserfilm når man sammenligner med Barbarian som kom på nogenlunde samme tid som havde en langt mere effektiv historie, dog heller ikke helt original, men fortalt på en fremragende måde.

Når alt det er sagt synes jeg da bestemt at fans af genren ikke skal snyde sig selv for Smile. Jeg rakker den muligvis en smule for meget ned, men det er fordi jeg forventede så meget ovenpå al hypen og det er tydeligt her at det ikke altid udelukkende er godt at bygge så store forventninger op. Om ikke andet bør man nyde filmen for en rigtig effektiv lydside som gør den stadig er værd at se.

Et styk vigtig information i forhold til denne udgivelse er at den skandinaviske 4K udgivelse af Smile IKKE indeholder skandinaviske undertekster herunder dansk. Det står ikke super tydeligt på coveret, dog er det highlightet en smule så man burde kunne se det hvis man leder efter undertekst informationer. Det er selvfølgelig yderst ærgerligt og forhåbentlig ikke en standard praksis for Paramount udgivelser i norden fremover. Udover det står der også Original Version på coveret hvilket jeg undrer mig over da jeg ikke har hørt om andre versioner af denne film.
 
Smile UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Smile bliver leveret i et 2.00:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer, sår og indvolde når det overnaturlige væsen overtager og dræber. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt en smule nedtonet og støvet og langsomt bliver forvandlet til en mørkere og mørkere palet som filmen skrider frem. Da filmen er meget mørk, får man stor gavn af Dolby Vision som sikrer et yderst markant detalje niveau i de mørke omgivelser.
 
Filmen kommer med et effektivt Dolby Atmos lydspor hvilket også er nødvendigt, da filmen som tidligere nævnt er fyldt med jumpscares. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, også uden at det kommer til at fremstå ensformigt som det ellers tit kan i gyserfilm. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik. Lydsiden formår ligeledes at være nærmest lydtom, positivt ment, i de scener hvor der intet foregår og man venter på at det næste jumpscare skal overraske.
 
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet februar 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser