Triangle of sadness blu-ray anmeldelse

 
Triangle of sadness blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

Triangle of sadness blu-ray anmeldelse

Zone B  (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 time og 27 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 30. januar 2023
Distributør: SF Studios
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Komedie, Drama
Biografpremiere: 22. september 2022

Instruktør: Ruben Östlund
Manuskript: Ruben Östlund
Producer: B.la. Brina Elizabeta Blaz, Philippe Bober, Julio Chavezmontes
Fotograf: Fredrik Wenzel
Klip: Mikel Cee Karlsson, Ruben Östlund
 
Skuespiller:
Thobias Thorwid som Lewis
Harris Dickinson som Carl
Charlbi Dean som Yaya
Jiannis Moustos som Driver
Vicki Berlin som Paula
Dolly De Leon som Abigail
Alicia Eriksson som Alicia
Woody Harrelson Woody Harrelson som The Captain
Zlatko Buric som Dimitry (as Zlatko Burić)
 
Beskrivelse:
Hvad er dine penge værd hvis du er strandet på en øde ø? Få svaret i den geniale, absurde, intelligente komedie “Triangle of sadness”
 
Triangle of sadness blu-ray anmeldelse
 
Der er langt imellem film, der tør noget. Film, der tør at pille ved noget fundamentalt, udfordre, provokere.

Ruben Östlund er manden, der stod bag bl.a. den geniale "The Square" og har også begået manuskriptet til "Triangle of Sadness", en dyb, absurd komedie med noget på hjerte - og tilmed på engelsk.

Centralt i plottet er en ung mandlig model og hans model/influencer-kæreste, der kommer på et intimt cruise på en superyacht i selskab med den meget velhavende elite. Skibets kaptajn (spillet af Woody Harrelson) har låst sig inde på sit værelse til stor frustration for medarbejderne, hvilket fører til absolut kaos og mayhem på skibet. Det ultimativt leder til et par håndfuld overlevende, der finder sig selv på en øde ø, hvor de etablerede klasseskel straks falder fra hinanden ved realiseringen af, at de fleste af de overlevende intet begreb har om, hvordan de skal klare sig, og deres penge ingen værdi har, når der ikke er noget at købe.

Det er en film, der udfordrer og provokerer sig igennem to en halv times genialt manuskript, der både sparker til hykleri, "wokeness", krænkelsesparathed, autoritetstro og politiske ideologier med 200 kilometer i timen, mens vi betragter det mayhem og de konsekvenser, det efterlader i sit kølvand.

Uventede overraskelser lurer i hver eneste scene og kulminerer under en traditionel "kaptajns middag", der her naturligvis i kølvandet på en lang række dårlige beslutninger fra kaptajnens side foregår i høj sø.

Der er et festfyrværkeri af gode og sjove karakterer som f.eks. den russiske "lorte-sælger" Dimitry, spillet af vores egen Zlatko Buric (YT A MIN KIOSK, EH?!), der må være baseret på den russiske oligark Dmitry Ryboloblev, der netop blev rig på at sælge gødning og har været involveret i Formel 1. Mindeværdig er også den delvist lamme Therese (Iris Berben), der efter en blodprop har mistet evnen til at tale og nu kun kan sige "IM DER WOLKEN!" (I skyerne!) med forskelligt toneleje. Vi har den passive, konfliktsky styrmand og diverse mere eller mindre afkoblede rigmænd og kvinder, herunder det ældre ægtepar, der er producenter af håndgranater og landminer. Skibets ledende purser, Paula, spilles genialt af danske Vicki Berlin, der forsøger at holde på formerne og autoriteten i det mere og mere absurde plot.

Skal man kritisere filmen for noget, er det for at tage en for unuanceret vinkel på de politiske ideologier, den rent faktisk udstiller, ved at fremstille alle de velhavende som passive karakterer uden nogen form for handlekraft. Den gør også den sidste ⅓ af filmen lidt op af bakke, da den udelukkende fokuserer på magtforholdet imellem dem på et primitivt, dyrisk niveau. Her havde der været potentiale til endnu mere stof til eftertanke, som manuskriptet desværre ikke magtede at udnytte.

Det ændrer dog ikke ved, at "Triangle of Sadness" er en dybt original film, der vil sidde i dig længe efter sidste credit er rullet over skærmen. Bravo, hr. Östlund! MERE! MERE!
 Triangle of sadness blu-ray anmeldelse

Det er desværre en noget tør præsentation vi får her på Blu Ray disken. Billedet virker noget fladt og livløst, uden den store detaljegrad, og til tider noget støjfyldt i de mørkeste scener. Man kan også spore begyndende banding i scener med meget defokus. Dette, sammen med en noget støvet farvepalette i filmens indendørs scener giver et samlet indtryk der savner noget bid og “pop”, der i det mindste kunne have været stilistisk ønskværdigt i filmens mest dekadente scener. Det er ikke et dårligt billede, men det virker som om at der er potentiale til meget mere end denne “nordiske” encode. Jeg har desværre ikke set Criterion 4K udgaven der først kommer i slutningen af April 2023, så jeg kan ikke sige om dette ER filmens generelle look, eller blot lidt venstrehåndsarbejde fra Blu Ray Authoringen.
 
 DTS-HD Master Audio 5.1-kanals soundtracket er effektivt, veldisponeret med god luft og fornuftig brug af de seks kanaler. Det kan undre at man igen ikke har valgt at inkludere det ATMOS mix filmen skulle have være vist med i biograferne, hvilket sjovt nok også er tilfældet på den instruktør godkendte Criterion 4K udgivelse der er på markedet. Det ændrer dog ikke ved, at der er tale om et fortrinligt mix, der dog ikke vinder nogen priser for kreativitet.
 
Vi bliver snydt for ekstramateriale på denne nordiske udgivelse.
 
Set/hørt på:
Billede: LG CX Serie OLED 77” TV
Lyd: M&K S300 ATMOS lydsystem, Lyngdorf MP60 Processor.
Afspiller: Oppo UHD 205 Bluray afspiller, lydspor: DTS HD MA 5.1, hørt uden upmix.
 
 
Anmeldelse skrevet februar 2023 (opdateret den 19/5-2023)

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser