Black Adam UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Black Adam UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Black Adam UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 5 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10 / Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. januar 2023
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, Superhelte, Fantasy
Biograf premiere: 19. oktober 2022
 
Instruktør: Jaume Collet-Serra
Manuskript: Adam Sztykiel, Rory Haines
Producere: Bl.a. Richard Brener, Jeffrey Chernov, Jennifer Conroy
Fotograf: Lawrence Sher
Klip: John Lee, Michael L. Sale
Musik: Lorne Balfe
 
Skuespiller:
Dwayne Johnson som Black Adam/Teth Adam
Aldis Hodge som Hawkman/Carter Hall
Pierce Brosnan som Dr.Fate/Kent Nelson
Noah Centineo som Atom Smasher/Al Rothstein
Sarah Shahi som Adrianna Tomaz
Quintessa Swindell som Cyclone/Maxine Hunkel
Marwan Kenzari som Ishmael/Sabbac/Kong Ahk-Ton
Bodhi Sabongui som Amon Tomaz
Mohammed Amer som Karim
James Cusati Moyer som Samir
 
 
Beskrivelse: 
Black Adam tager sit udgangspunkt i et forhistorisk samfund Kahndaq, som til forveksling ligner datidens Ægypten, hvor befolkningen under slavelignende forhold tvinges til at grave efter det magiske mineral Eternium. Da et stort stykke findes og den heldige mand kun belønnes med døden, gør drengen Hurut oprør og får opildnet den øvrige befolkning til det samme, men Hurut fanges og dømmes han til døden af den onde Kong Ahk-Ton. Under henrettelsen sker der noget magisk og Hurut forsvinder op i røg. Herefter springer handlingen til nutidens Kahndaq, hvor besættelsestropper bevogter indfaldsvejene til byen. En lille gruppe oprørere i en varevogn får ved snedig list sneget sig igennem vejkontrollen, hvorefter de kører gennem ørkenen til en hule i bjergene, hvor de vil finde Sabbacs magiske krone inden den falder i de forkerte hænder. Ishmael, som er en del af gruppen, er i virkeligheden Kong Ahk-Ton, som stadig lever og han vi have fat i kronen for at få sin magt og magi tilbage. Han har hyret en folk bevæbnede lejesoldater til at hjælpe ham med dette og under de intense kampe ser arkæologen Adrianna sig nødsaget til via en besværgelse, at hidkalde superhelten Teht Adam / Black Adam og nu får soldaterne kamp til stregen. Da Black Adam alligevel nedskydes med en raket med Eternium tager vores venner ham med tilbage til deres lejlighed i byen, så han kan komme til hægterne igen, men det varer ikke længe før Kong Ahk-Ton kommer på sporet af dem og vil have fat i kronen. En anden gruppe superhelte under ledelse af Dr. Fate bliver alarmeret om Black Adams genopstandelse og rejser nu mod Kahndaq for at få ham under kontrol. Der er hermed lagt i kakkelovnen til det helt store sammenstød mellem superhelte og -skurke.
 
Black Adam UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Black Adam er DC Comics seneste bud på en ny superhelt og med hovedrollen spillet af selveste Mr. Blockbuster himself, Dwayne Johnson aka The Rock, kan det vel ikke gå galt, eller hvad? Hvis man er til non-stop action og masser af bulder og brag fra smadring af bygninger og mennesker, så er man kommet det helt rigtige sted hen, for det er der så rigeligt af i Black Adam. Faktisk så meget at filmen føles overlæsset, for et er, en uovervindelig super-antihelt som Black Adam, en nederdrægtig superskurk som Kong Ahk-Ton med soldater på Eternium drevne hooverbikes, en old besættelsesmagt, samt selvfølgelig vores frihedskæmpende helte, men at vi så skal ’belønnes’ med et helt team af nye superhelte som vi skal forholde os til, nemlig Dr. Fate, Hawkman, Atom Smasher og Cyclone, så bliver det vel lidt rigeligt efter min smag. At slutningen toppes med en flok levende døde vil jeg slet ikke kommentere på. Selvom actionsekvenserne hver især er velkoreograferede og utroligt flot udførte bliver det for meget når der hvert andet øjeblik er et eller andet der springer i luften eller smadres og vores antihelt Black Adam samtidigt er stort set usårlig. Der forsøges med lidt sjove oneliners fra Black Adam indimellem, men de falder for det meste til jorden. Den sjoveste bifigur er faktisk den soul elskende Karim, bror til Adrianna, som lyser op i de scener han er med i. Mere humor af den slags kunne have været med til at løfte stemningen og gøre Black Adam til en del af DC’s redning, som det var forventet. I stedet ender vi med et buldrende monster af en film, som sikkert snart ryger ud i glemslen.
 
Black Adam UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Hvis Black Adam skuffer handlingsmæssigt så brillierer filmen til gengæld på de tekniske meritter, for set på UHD disk er filmen en stor fornøjelse for øjet. Den højere 2160p opløsning på UHD disken giver billedsiden af Black Adam et kraftigt løft i forhold til den medfølgende Blu-ray udgave, med en højere klarhed og detaljerigdom, som giver en utrolig dybde i billedet. Dolby Vision eller HDR10 bidrager med at udvide farvespektret betydeligt, så det både føles mere dynamisk og naturligt og fremstår med en utrolig glød f.eks. ved scenerne med smeltet lava eller hvor Eternium anvendes i våben eller transportmidler. Detaljerne på ansigter, uniformer og omgivelser mv. fremstår knivskarpt, mens sammensmeltningen af CGI og levende billeder for størsteparten af filmen er udført perfekt og dermed usynlig. Dog synes jeg nogle af scenerne med Sabbac hen mod slutningen er lidt for CGI agtige, men det er en detalje. Sortniveauet i de mørkere scener f.eks. inde i bjerget, er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl. Kort sagt er billedsiden af Black Adam er en førsteklasses udgivelse og oplagt demomateriale for et 4K UHD set up.
 
Igen på lydsiden får man virkelig fuld valuta for alle pengene ved at købe Black Adam på UHD disk i forhold til blot at streame filmen. Det forrygende Dolby Atmos soundtrack på både UHD-disk og den medfølgende Blu-ay udgivelse af Black Adam fremstår både detaljeret og dynamisk, med fuld gas på lydeffekterne, med masser af panoreringer i alle kanaler samt god brug af subwooferen ved de mange kampscener, eksplosioner og skuddueller. Atmos effekterne bidrager til at placere os i centrum for de forrygende actionscener, heriblandt de mange bygninger der styrter sammen om ørerne på vores helte, eller når Black Adam eller de Eternium drevne hooverbikes svinger sig gennem luften. Dialogen er velprioriteret og går klart i gennem, endda i intense actionscener, og så toppes der op med et udmærket soundtrack med en god samling sange, der er nøje udvalgt så de passer ind handlingen. Black Adam er således også på lydsiden klart anbefalelsesværdig, som demo materiale for en hjemmebiograf der understøtter Dolby Atmos formatet.
 

(findes kun på den medfølgende blu-ray disc)
• The History of Black Adam (10:08)
• Who is the Justice Society? (14:16)
• From Soul to Screen (6:09)
• A Flawed Hero (5:09)
• New Tech in an Old World (4:49)
• Taking Flight (3:32)
• Kahndaq: Designing a Nation (6:27)
• The ROCK of Eternity (5:42)
• Costumes Make the Hero (8:25)
• A New Type of Action (6:38)
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet januar 2023

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser