R.I.P.D. UHD Blu-ray anmeldelse

 
R.I.P.D. UHD Blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
R.I.P.D. UHD Blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 35 minutter
Lyd: DTS:X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.35:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 5. december 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + 1 blu-ray

Genre: Action, komedie, eventyr
Biograf premiere: 3. oktober 2013
 
Instruktør: Robert Schwentke
Manuskript: Phil Hay, Matt Manfredi
Producere: bl.a. David Dobkin, Keith Goldberg, Peter M. Lenkov
Fotograf: Alwin H. Küchler
Klip: Mark Helfrich
Musik: Christophe Beck
 
Skuespiller:
Jeff Bridges som Roy
Ryan Reynolds som Nick
Kevin Bacon som Hayes
Mary-Louise Parker som Proctor
Stephanie Szostak som Julia
 
Beskrivelse: 
I filmen R.I.P.D. arbejder Roy og Walker for Hvil I Fred-korpset, som beskytter de levende mod onde sjæle, der nægter gå frivilligt til det hinsides. Den garvede sherif Roy Pulsifer har hele sin karriere arbejdet med at opspore sjæle, der snedigt har forklædt sig som helt almindelige mennesker. Hans mission? At arrestere de kriminelle dødbidere, som forsøger at undslippe dommedag ved at gemme sig på jorden. Den nu afdøde kriminalbetjent Nick Walker bliver Roys nye makker og da de afslører en sammensværgelse, som kan udslette alt liv, må de to ordenshåndhævere forsøge at genoprette den kosmiske balance, for hvis de døde tager magten, er løbet kørt for de levendes verden.
 
R.I.P.D. UHD Blu-ray anmeldelse
 
Robert Schwentkes R.I.P.D. (Rest In Peace Department) udkom i 2013 og er gået rimelig uset hen taget i betragtning hvor meget tid, energi og penge, der er lagt i denne film, som bedst kan beskrives som Men in Black møder Ghostbusters. Den primære grund til dens forholdsvis anonyme tilværelse skyldes nok at den ikke formåede at skaffe sig en biograf præmiere i Danmark trods et stærkt cast og stort budget, hvorfor dette er tilfældet, skal jeg nok komme ind på senere. Når det er sagt synes jeg at filmen til en vis grad formår at underholdende og har nogle til tider ret opfindsomme effekter, der tydeligt går efter en æstetik kendt fra computerspilsgenren og det er tydeligt at dette skal være en start på en ny franchise.

Politimanden Nick Walker er så uheldig at blive dræbt i tjenesten af sin egen makker. Men Nick genopstår i delingen R.I.P.D., hvor afdøde betjente beskytter de levende borgere mod metafysiske trusler. Nick får den erfarne Roy som ny makker i efterlivet, og duoen får hurtigt nok at lave. For nogen forsøger at starte dommedag ved at sende onde sjæle fra det hinsidige ud blandt de levende.

Filmen er et uden tvivl forsøg på at lave en film af samme kaliber som Men in Black, da konceptet involverer aspekter af livet, som kun en beskeden skare af agenter har adgang til. Det umage par er desuden også et klassisk kendetegn, og så er der selvfølgelig også de rumvæsen-lignende dødlinge, som ligner en tro kopi af de uhyrer, Tommy Lee Jones og Will Smith plejede at nedkæmpe. Generelt set er konceptet i denne film en kæmpekliché, som kun virker anderledes på grund af nye skuespillere og et fokus på efterlivet frem for det ydre rum.

Jeff bridges leverer et komisk afbræk som den rapkæftede nordstats lovhåndhæver fra 1800-tallet, mens Ryan Reynolds for en gang skyld har skåret lidt ned for den lidt udkørte drengerøvshumor. Der er dog flere steder det går galt for denne film: Det mindste krav, med sådan et budget, er gode effekter. Ikke engang dét kan den indfri. Spøgelserne er dumme, grimme, kedelige og absolut uopfindsomme. En solid skuespiller som Jeff Bridges fremstår uprofessionel, og spiller sin rolle fjollet og teatralsk. Desuden er der ingen kemi mellem ham, og hans filmakker Ryan Reynolds. Det kan ikke have holdt på noget tidspunkt, heller ikke på manuskriptplan og sådan kunne jeg desværre fortsætte.

Filmen fik i november en fortsættelse på Netflix kaldet R.I.P.D. 2: Rise of the Damned. Af hvad jeg kan se, har den ingen af de originale skuespillere med og det er næppe en film jeg kaster mig over som det første. Hvis man finder universet interessant, burde man i stedet kaste sig over originalmaterialet fra Dark Horse Comics som udkom tilbage i 1999-2000. R.I.P.D. får af mig en middel karakter da jeg trods mit brok følte mig nogenlunde underholdt og så er det svært for mig at give en film med Jeff Bridges, som jeg holder meget af, en virkelig lav karakter.
 
R.I.P.D. UHD Blu-ray anmeldelse
 
R.I.P.D. bliver leveret i et 2.35:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er fint behandlet på denne UHD udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del dog bør det lige nævnes at kilden er en 2K Digital Intermediate, dvs. filmen er redigeret i 2K og opskaleret i studiet til 4K før udgivelsen. Farveskemaet er konstant en anelse mørkt, men dog stadig dejlig varme og de to ”virkeligheders” mange forskelligheder og væsener står godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor også den nævnte sorte får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er god, hvor ar, sår og andre makaberheder tydeligt kan ses og action sekvenserne bliver leveret med masse af visuel pondus. Det helt klart at HDR på denne farvefyldte udgivelse bidrager rigtig godt til de mange imponerende scener og er det som gør det store forskel i forhold til tidligere blu-ray udgivelser.
 
Filmen kommer med et lækkert DTS:X, hvilket er en klar opgradering i forhold til tidligere blu-ray udgivelsers DTS-HD Master Audio 5.1. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mange actionfyldte scener. Der er jævnligt action i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet december 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser