The Polar Express UHD Blu-ray anmeldelse

 
The Polar Express UHD Blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
The Polar Express UHD Blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 40 minutter
Lyd: DTS-HD Master 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 7. november 2022
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Animation, Familie, Julefilm
Biograf premiere: 3. december 2004
 
Instruktør: Robert Zemeckis
Manuskript: Robert Zemeckis, William Broyles Jr.
Producere: Bl.a. Robert Zemeckis, Chris Van Allsburg, Tom Hanks
Fotograf: Don Burgess, Robert Presley
Klip: R. Orlando Duenas, Jeremiah O'Driscoll
Musik: Alan Silvestri
 
Skuespiller som ligger stemme til:
Tom Hanks som Hero Boy / Father / Conductor / Hobo / Scrooge / Santa Claus
Leslie Zemeckis som Sister Sarah / Mother
Eddie Deezen som Know-It-All
Nona Gaye som Hero Girl
Peter Scolari som Billy - Lonely Boy
 
Beskrivelse: 
Det er juleaften, og du skal ud på en rutsjebanetur op og ned ad bjerge, du skal glide over isen og suse over kilometerhøje broer, mens du drikker varm kakao serveret af syngende tjenere, som er mere fortryllende, end du kan forestille dig. Du er ombord på Polarekspressen!
 
The Polar Express UHD Blu-ray anmeldelse
 
Zemeckis er sammen med Spielberg og Lucas, en af vor tids helt store eventyrfortællere. Det handler om at tage en biografoplevelse alvorligt, og videregive publikum en glemt naivitet. Alle sanser kører på fuld skrue i "the Polar Express", og efter 15 minutter, har du glemt tid og sted, og er sat tilbage til dengang du var 8 år, dengang din fantasi var ligeså uskyldig som din livserfaring. Med Polar Ekspressen anvender Zemeckis den dengang nydannede motion capture teknik, hvor man lader skuespillere udspille diverse scenariums foran en green screen.

Den simple historie om at genfinde barnetroen og sandhedsrealisering versus drømmeri (der fremstår en smule for sentimentalt og uoriginalt) er baseret på en roman af Chris van Allsburg, og adapteret til filmmediet af William Broyles, Jr. (der også skrev Cast Away) og Zemeckis selv. Historien handler om drengen Billy der tvivler på sin tro på julemanden, når resten af familien insisterer på at alt det der med kane, rensdyr og alfer bare er noget sludder. Billy får dog et noget andet syn på sagen, da han juleaften bliver hentet af et eventyrligt eksprestog, der fragter Billy og andre heldige børn til Nordpolen for at besøge julemanden.

Den mageløse og kultiverede filmmager Robert Zemeckis har budt publikum på storslåede filmoplevelser gennem tiderne, hvoraf man i flæng kan nævne titler som Tilbage Til Fremtiden trilogien, Who Framed Roger Rabbit, Forest Gump. Hvor The Polar Express muligvis ikke formår at være super original og opfindsom, er den til gengæld hyggelig, venlig, og for hele familien. Hvis man ikke er til det melodramatiske aspekt af denne slags film, er det nok visest at holde sig væk, men ellers er den værd at se i juletiden, og jeg kan uden tvivl love en god fornøjelse for de yngste og deres søskende.

En af de helt store tekniske samtaleemner omkring filmen er figurerne. Det er tydeligt at man, som tidligere nævnt, har brugt motion capture. Med datidens teknologi synes jeg det er lykkedes udmærket selv om man nogle gange savner lidt mere mimik i ansigterne. Man skal også huske på at filmen var tiltænkt 3D og det er utrolig tydelig i visse scener. Om det er en fordel når man ser den i 2D vil jeg betvivle da man nok ville have haft andre kamera vinkler hvis den udelukkende havde været tænkt til 2D. Om man er til ansigtsmimikken eller ej og de tiltænkte 3D vinkler, er det ikke noget der ødelægger helhedsindtrykket af filmen.

Polar Ekspressen er en fabel både for børn og voksne, da Zemeckis tager sit publikum alvorligt og ikke bare forfalder til laveste fællesnævner i stil med Disneys udskejelser. Den tilføjer bestemt til den kommende julestemning, men det bliver dog ikke en julefavorit fremover.
 
The Polar Express UHD Blu-ray anmeldelse
 
The Polar Express kommer med en aspekt ratio på 2.39:1 med et HEVC / H.265 transfer med HDR10 som er digitalt opskaleret til 4K. Farverne er dejlig varme som man forventer det med tegne- og animationsfilm. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige, hvor også den sorte som er meget brugt i filmen får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er også utrolig god, hvor både detaljemængden i forgrunden, men så sandelig også baggrunden, fremstår klart og tydeligt og man føler virkelig at der er blevet kælet for detaljerne.
 
På 4K udgivelsen af The Polar Express er lydsporet blevet opgraderet fra et Dolby Digital 5.1 til et DTS-HD Master Audio 5.1 lydspor og det er en mærkbar forbedring. Ud over dette lydspor finder man en masse andresprogede Dolby Digital 5.1 lydspor heriblandt dansk. Filmen kan som sagtens tåles at høres på både dansk og engelsk, men jeg vil til enhver tid foretrække det originale lydspor hvis man forstår engelsk. Lige fra start med togets ankomst er der på denne udgivelse gang i samtlige af de højttalere der skulle være sat til ens system, der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter, musik og snak. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får også lov til at fortælle at den lever. Det er i det hele taget en rigtig god lydside som er på denne udgivelse.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet december 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser