I know what you did last summer UHD Blu-ray anmeldelse

 
I know what you did last summer UHD Blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
I know what you did last summer UHD Blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 41 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
HDR: HDR10 / Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. oktober 2022
Distributør: SF Studios / Sony pictures
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: 9. januar 1998
 
Instruktør: Jim Gillespie
Manuskript: Kevin Williamson
Producere: Bl.a. William S. Beasley, Stokely Chaffin, Erik Feig
Fotograf: Denis Crossan
Klip: Steve Mirkovich
Musik: John Debney
 
Skuespiller:
Jennifer Love Hewitt som Julie James
Sarah Michelle Gellar som Helen Shivers
Ryan Phillippe som Barry Cox
Freddie Prinze Jr. som Ray Bronson
Bridgette Wilson-Sampras som Elsa Shivers
 
Beskrivelse: 
Sidste sommer var en gruppe teenagere medvirkende til et tragisk uheld ved at kører en fodgænger ned. De beslutter sig i nattens mulm og mørke for at skaffe sig af med liget og aldrig at tale om det igen. Men fortiden indhenter snart de unge!
 
I know what you did last summer UHD Blu-ray anmeldelse
 
Tilbage i mine teenager år, var jeg helt pjattet med horrorfilm og det var med stor fornøjelse at Scream i 1996 satte gang i en ny slasher bølge, der forsøgte at gøre nyklassikeren efter. En af dem er I Know What You Did Last Summer fra året efter, der ligesom Scream er skrevet af Kevin Williamson, hvilket den legelystne tilgang til mordermysteriet meget efterlignes i denne. At en af hovedrollerne tilmed blev spillet af Jennifer Love Hewitt som dengang var mit helt store filmcrush hjalp godt med på vejen og Sarah Michelle Gellar var da heller ikke helt dum at kigge på.

Fire unge mennesker påkører en mand under uheldige omstændigheder. De beslutter sig for at skaffe sig af med liget. Det skulle de aldrig have gjort for død viser den påkørte mand sig ikke at være. Et år efter hændelsen hjemsøges de fire ikke helt uskyldige unge på hæsblæsende manerer af en sortklædt skikkelse, der nok ved, hvad der skete sidste sommer.

Som nævnt udkom I Know What You Did Last Summer kun et år efter Scream og det virkede som om man enten var til den ene eller anden side, at kunne lide dem begge var nærmest grotesk. Jeg er dog glad for begge, men må indrømme at jeg på daværende tidspunkt mest var til I Know What You Did Last Summer, efter gensyn med dem begge synes jeg dog Scream er den der stadig holder mest, men de bør stadig begge ses da de er udmærket slasher film.

Ligesom Scream fik I Know What You Did Last Summer også adskillige fortsættelser samt en tv-serie. Jeg har ikke fået set serien, men synes at anden film i rækken også var udmærket og derefter kunne man lige så godt stoppe, det var ligesom om manuskriptforfatterne, producenterne og alle de andre medvirkende ikke rigtig kunne få hul på samme franchise byld som der før var set med f.eks. Maskernes nat, Morderisk mareridt og Fredag d. 13.

Selv om jeg ikke synes filmen holder helt som den gjorde tilbage i 97, så var jeg nu stadig fornuftigt underholdt. Det er tydeligt at manuskriptforfatteren Kevin Williamson virkelig har flair for slasher genren til stor fordel for os fans derudover lavede han også den fremragende tv-serie The Following med Kevin Bacon og James Purefoy der kun kan få mine varmeste anbefalinger.
 
I know what you did last summer UHD Blu-ray anmeldelse
 
I Know What You Did Last Summer bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer, sår og indvolde når The Fisherman går igang. I det hele taget har denne UHD udgave fået et gevaldigt visuelt løft i forhold til tidligere blu-ray udgivelser, som stort set alle var fuldstændig rædselsfulde, da den var ekstremt præget af digitale ”forbedringer”. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med horrorfilm når det kommer til de blodige sekvenser, men er forholdsvis neutral i resten af filmen. Opsummeret en rigtig fornem visuel fremstilling som bestemt er tiltrængt blu-ray makværket.
 
Filmen kommer med et nyt Dolby Atmos lydspor som igen får tidligere blu-ray udgivelses til at blegne. Der bestemt ikke nogen fingre at sætte på filmens lydspor som gør brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, også uden at det kommer til at fremstå ensformigt som det ellers tit kan i gyserfilm. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som gyserfilm jo skal høres på. En lydside der matcher den visuelle oplevelse perfekt.
 
 

Tak til SF Studios / Sony pictures

Anmeldelse skrevet november 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser