Lightyear blu-ray anmeldelse

 
Lightyear blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

Lightyear blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 1 time & 40 minutter 
Lyd: DTS HD-MA 7.1: Engelsk, Dolby digital 5.1: Dansk, norsk
Undertekster: Dansk, Norsk
Aspect Ration: 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 12. september 2022
Distributør: SF Studios / Disney
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Animation, Action, Eventyr
Biografpremiere: 16. juni 2022

Instruktør: Angus MacLane
Manuskript: Angus MacLane, Matthew Aldrich, Jason Headley
Producer: B.la. Pete Docter,Emily Mollenkopf,Andrew Stanton
Klip: Anthony Greenberg
Musik: Michael Giacchino

Skuspiller som ligger stemmer til):
Chris Evans som Buzz Lightyear
Keke Palmer som Izzy Hawthorne
Peter Sohns som SOX / Old SOX
Taika Waititi som Mo Morrison
Dale Soules som Darby Steel
James Brolin som Zurg
 
Beskrivelse:
Alle husker Buzz Lightyear fra Toy Story… Men hvilken film kom denne figur fra?
 
Lightyear blu-ray anmeldelse
 
Lightyear er oprindelseshistorien for det elskede legetøj Buzz Lightyear, eller rettere den film som drengen Andy må have set inden han ønskede sig en Buzz Lightyear.

I vanlig Pixar stil, er der her tale om et solidt stykke håndværk af en animationsfilm, der måske er en af de visuelt absolut flotteste de har begået. Den skuffer da heller ikke på Bluray, hvor en utroligt detaljeret verden udfolder sig i nærmest fotorealistisk kvalitet!

Lightyear er en space ranger på udforskning af rummet, da han lander på en planet med uvenlige beboere. Da han og hans space ranger kollega Hawthorne flygter væk fra planeten, præsterer han at crashe rumskibet og ødelægge deres eneste kilde til fremdrift, sammen med formlen til sammensætningen.. Den eneste måde han og kolonien kan komme fra planeten på, er at prøve genskabe kraftkilden der muliggør hyperfart.

Hver gang Lightyear tester en ny version af brændstoffet, går der en hel masse år på planeten (ide nok lånt fra Interstellar), og Lightyear må se alle han kender blive ældre og ældre, få børn og børnebørn, mens han selv stadig er den samme.

Da han endelig opnår hyperfart med en ny version af brændstoffet, returnerer han til en planet der er under angreb af Zurg og hans robotter. Kun et rookie team af skæve eksistenser kan løse opgaven og lightyear står snart ansigt med en ældre version af sig selv som han må tage et opgør med.

Lightyear har masser af intention, men kommer reelt ikke over scenekanten, fordi filmen prøver lidt for hårdt at presse enhver lejlighed til action ind. Det er ærgerligt, for manuskriptet rummer virkelig mulighed for at ramme de følelsesmæssige dybder som Pixar er så kendt for. Alle elementerne er til stede, men rammer aldrig helt de rigtige strenge, fordi filmen har for travlt, og hopper for let henover de store øjeblikke der rent faktisk er lagt op til.

Der er rigtig gode skuespillerpræstationer både i original lydsporet, men så sandelig også i den dansk dubbede version. Den mest originale karakter er den skægge robotkat som Lightyear har modtaget til at holde sig med selskab, der viser sig at have oversete talenter, der redder holdet gang på gang.
 Lightyear blu-ray anmeldelse

Visuelt er Lightyear en FEST på bluray, der står med en farvedybde og detaljer der overgår det jeg ser på Disney Plus streaming servicen. Farver er helt perfekte med en utrolig dybde, skygge detaljer og “pang”. Der er ikke skyggen af kompressions artefakter at spore, selv ikke i de mørkeste scener. Ganske enkelt, en af de bedste eksempler på hvad Bluray formatet kan, når man gør sig lidt umage. Det er gennemført arbejde her af Disney, der i øvrigt er sprogversioneret versioneret hele vejen igennem, helt ned til Bluray diskens menuer. Sådan!
 
 
Desværre får vi ikke Dolby Atmos lydsporet på Bluray disken, der er forbeholdt UHD disken.
Men Pixars lydarbejde skuffer aldrig, og det gør Disney virkelig heller ikke på denne disk, hvor de opretholder standarderne for pragtfulde cinematiske lydmix, med et mix der sammenlignet med meget af det bras der kommer ud, netop skal skrues op til referenceniveau, hvorefter man kan nyde det fulde dynamikområde og en uhørt mængde af fine detaljer. Det er ikke et presset, bombastisk mix der er remastered til ukendelighed, men derimod et dramatisk, utroligt detaljerigt og veldisponeret lydunivers vi får serveret. Det er gennemført kram. For de, der måtte ønske et mere komprimeret lydspor, kan man anvende værktøjer som f.eks “night mode”. Jeg lyttede til Bluray diskens DTS HD MA 7.1 lydspor på original sproget, og den Danske dub i Dolby Digital 5.1. Begge havde denne fine karakter og fremragende taleforståelighed. Dobbelt thumbs up til Disney for lydsiden her, der får fem diske trods den manglende Dolby Atmos på bluray disken.
 
Den flotte Disney disk indeholder kun lidt ekstramateriale om designet af Lightyears verden, en feature om legetøjsdesign, diverse slettede scener samt et kommentarspor med filmskaberne, incl instruktør Angus MacLane.
 
Set/hørt på:
Billede: LG 65” CX OLED TV
Lyd: Sennheiser AMBEO soundbar
Afspiller: Oppo UHD 203, lydspor: DTS HD MA 7.1
 

Anmeldelse skrevet november 2022

Tak til Sf Studios / Disney

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser